Tuesday, December 20, 2011

Program Diet Tahi Kucing - Part II

Cecece.. Tetiba ada entry ulangan pasal diet tahik kucing yang I buat last time. Still I rasa macam good-good jer I nak cerita pasal diet ni, macam la kaudahkurang20kg khen??? Tapi takper. Info-info yang berguna kena la kongsi bersama. Mana tau dapat memberi inspirasi pada yang lain kan kan kan?

I tatau la nak kategorikan diri I sebagai golongan yang berjaya dengan lose 8kg ni (sengaja nak bagitau lapan ratos kali) tapi bila ramai yang respon, tetiba rasa macam blog I yang banyak merapu ni macam ada pengisian lantas berasa bangga-bangga ayam sekejap.

Baiklah.

Disini. I share satu komen yang I rasa bagus untuk dikongsi. Baca dekat bawah ni. Pasal atkins diet jugak. Mari la kita beramai-ramai membincangkan pasal issue atkins ni. Kot-kot ada yang nak share info ker, boleh jugak tambah ilmu kan?

Komennya berbunyi begini. Dengarkan. Wah! Dah macam intro berbalas pantun pulak. Awak jual saya beli. Diam ah!!

Salam Kak,

Just nak share my experience. Seronok bercerita pasal diet ni :) Kalo silap harap betulkan ye kak esp to atkiners yg expert2 yg baca post akak ni. I buat Atkins. Dah lost 8kg in 50 days. So far I rasa ok je. Tak pernah pulak rasa lemah and tak sihat. Rasa bertambah bertenaga lagi. Cuma 3 hari pertama tu rasa pening sikit.

Sebenarnya buat atkins ni kena makan dengan mencukupi, sampai rasa kenyang. Let your body tells u bila u rasa cukup. Tak la makan sikit sangat nanti badan rasa lemah and lembik. Kena makan 3 kali sehari + snack. Cumanya kena pandai pilih makanan.

Kena tgk content carbohydrates. Kalo makan ayam xperlu buang kulit kecuali kalo goreng ayam ngan tepung and cara masak pun takde restriction. So kalau nak join lunch ngan geng masa keje pun boleh cuma jangan ambik nasi. Lebihkan lauk and sayur. Pastu kalo rajin kat internet ada banyak sangat resepi makanan low-carb yamg lazat-lazat.

Nak buat coffee-blended pun boleh.. Sedap!! Atkins bukan NO-carbs diet tapi LOW-carbs diet. Even tak amik makan high carbs macam kanji and sugar tapi still dapat carbs from fruits and nuts. Restriction pun yg ketat masa induction je (14 days) coz nak didik selera besar kita pastu dah kena tambah carbs sedikit demi sedikit.

Bila dah capai berat ideal dah boleh tambah makanan berkabohidrat cam nasi and roti tapi portion kena berpada2 and lagi best kalo amik brown rice and wholemeal bread. Saya konsep guna atkins tapi dah lepas 14 hari takde la saya ikut melampau sangat. Tambah jugak sos and kicap kat makanan tapi sikit. Makan gak aiskrim tapi sket. Amik je nasi tapi sikit.

So far ok. Turun 1kg per week secara consistent. Atkins ni sebenarnya lebih kepada nak mendidik kita supaya makan secara bersederhana. Kira nak didik nasfu kita supaya tak makan keterlaluan and tak ambik makanan yg terlalu manis and jaga kesihatan. Before start buat diet ni kena banyakkan membaca testimonial orang-orang yg dah lama amalkan hidup cara atkins.

Tapi jgn lupa amik multivitamin daily and buat senaman cardio sket untuk tone-up our muscle balik. Diet akak menarik sgt. Nanti bila dah capai berat ideal nak try buat diet akak lak. Jom sama2 diet kak. Chayok!!!!
Love,


**Yang love tu, I memandai jer. Hiks.


Jawapan I, dengarkan yer? Ewah!

Kaksu nak publish komen dari awak ni kejap lagi lepas lunch. Boleh? (Padahal selepas 5 hari. Dasar!)

Kaksu pon buat research jugak pasal atkins ni. Kaksu ambik yang betul2 strict kot? Tu pasal la boleh lose 3kg/seminggu. Gula memang tak ambik lansung. Hatta gula dari sayur dan buah jugak. Ni kiranya atkins yang hard-core punya.

Kaksu tengok dekat blog akutaknakgemok ker apa entah. Try la google. Anyway tq for sharing! Tapi atkins ni Kaksu buat masa nak kawen dulu, now kaksu prefer diet calories jer. Tak mampu la nak atkins dah. :)

Sekian, terima kasih.

So, ada sapa-sapa nak tambah nasik, silakan. Ilmu yang bermanfaat harus dikongsi bersama supaya hidup lebih ceria. Wah gitu.

-EnD-



Sekadar gambar hiasan (Takot tak, takot tak?)

14 comments:

Fida Ghazi said...

chooyaya..ko tau? mesti la tak tau.... sejak baca entry diet cat shit ko itu hari.. aku asik belek2 bungkusan makanan kat bahagian nutrisi makanan je... kira kalori.. kalau kalori tinggi.. aku geleng2 kepala sambil cakap "no..no..no!!!".. aku rasa dah kurang berat 150gram sekarang!

Chooyaya! said...

bagos la pidah kalo ko dan menginsafi diri. twisties tu, yang sebungkus rm2 tu tak silap aku ada la 500 cal/100 gram. kalo ko dah makan super ring skali, dah berapa kan? cecece. padahal sesambil aku reply ni kunyah mister potato padahal. haha.

genuine1224 said...

aaaa..susah klau nak kurus balik. naik badan senang plak..pejam celik jek eh, dah ngemuk.klau nak kurus, pejam celik,pejam xcelik2 pun blum tentu lagik bley kurus..hahha

nashays said...

aku try atkins tu belah pagi jer..bak kata nko, belah petang jer dah halusinasi...kejap2 bukak blog resepi sambil hentak2 kaki tensi..

bukan kurang, makin naik sbb sekali dapat makan,terus macam jin yang makan..

pastu last2 aku pose..konsisten pose masa 10 muharam tu, alhamdulillah berat turun 1.5kg..tp masa buka tu mkn kira kalori laaa..minum air byk2, pastu makan sket je..perut ni kadang kena ajar sket, klu kite kurangkan portion makan, lama2 nnt die pon biasa..makan sket je dah rs kenyang termengah2..

tp kalau masa buka pose makan mengalahkan orang 10 hari tak makan, tak pekdah laa..

lagi satu, perut ni kalau pose, reti plak x meragam kejap2 nak makan tp kalau pose, macam ade cacing pita 25 meter dalam perut..kejap2 mintak cekedis, kejap2 mintak ice blended..eh!!

Ni komen ke entri nie...

kbaiiii

Chooyaya! said...

genuine1224 : sayang, yg penting u tak boleh putus asa. tu jerk. ok? jgn lekas give up (bukan sama ker give up dgn putus asa?) haha. cuba slow2, jgn drastik sgt. bila dah turun, menten. jgn ikut nafsu serakah kalau makan. okey?

Chooyaya! said...

nashays : aku reply by perenggan eh? gigih kan aku?

aku try atkins tu belah pagi jer..bak kata nko, belah petang jer dah halusinasi...kejap2 bukak blog resepi sambil hentak2 kaki tensi..

jawapan : itu yg penting, pucuk pangkal hati ko. ko ingat aku tak giler meroyan. tengok jer la dekat sidebar tepi ni, label apa yg paling banyak kalau bukan makan2 punya entry. hati kena tetap ok? pastu petang tu, ko kena makan sikit kalau lapar, tp makan menda yg dibolehkan and kurangkan portion


bukan kurang, makin naik sbb sekali dapat makan,terus macam jin yang makan..

jawapan : auzubillah hi minash syaiton nirrajim. ko baca ni selalu untuk menghalau syaiton. eh. mcm aku kata tadi, pucuk pangkal hati. jgn amalkan sikap lepas makan menyesal


pastu last2 aku pose..konsisten pose masa 10 muharam tu, alhamdulillah berat turun 1.5kg..tp masa buka tu mkn kira kalori laaa..minum air byk2, pastu makan sket je..perut ni kadang kena ajar sket, klu kite kurangkan portion makan, lama2 nnt die pon biasa..makan sket je dah rs kenyang termengah2..

jawapan : ni mmg btol. kena ajar perut kiter makan portion sikit2. mulakan dengan mengurangkan portion makanan and berdisiplin n ajar perut kiter mcm mana nak makan. bukak puasa tu, jgn la makan banyak2 sgt. makan sekadarnya and stop. bila dah stop, InsyaAllah kiter takder rasa nak makan dah or makan sumting yg masam untuk cut rasa nak makan lebih. its work for me. wah. matilah. dah jadik penasihat makanan ke apa ni?

tp kalau masa buka pose makan mengalahkan orang 10 hari tak makan, tak pekdah laa..

jawapan ; tau pon engkau

lagi satu, perut ni kalau pose, reti plak x meragam kejap2 nak makan tp kalau pose, macam ade cacing pita 25 meter dalam perut..kejap2 mintak cekedis, kejap2 mintak ice blended..eh!!

jawapan : itu perut biadap namanya... kasik ajar sikit! jgn dimanjakan sgt

Ni komen ke entri nie...

jawapan : komen yang ala2 entry mcm ni lg seronok nak baca. nampak sikit usaha gigih disitu.

kbaiiii
jawapan : assalamualaikum. haha

Cik Puan Bunga said...

Melampau letak gambar pompuan cenggitu!

Chooyaya! said...

Sajer nak bagi korang takot. Ha. Masak la lagi sedap2 hari2 kalau nak jadik mcm tu.

bettyboops said...

last week jalan-jalan dengan my parents n sis kat wangsa walk..

kat concourse wangsa walk ada booth promotion segala toknenek nak christmas.. tengah tengok-tengok booth, ada lah sorang amoi ni from slimming centre hulur leaflet slimming.. dengan segan silu sedar diri badan berlebihan n terlebih lemak, i ambiklah jugak leaflet tu..

sekali kat belakang, i dengar adik i dok bising-bising kat my parents.. i pun pusing tengok muka my sis dah masam.. *LOL..*

sis : ma, amoi tu hulur ni kat kita ma.. *mulut muncung-muncung bercakap..*

mama : haa.. abis tu kenapa.. *papa i dah sengih-sengih..*

sis : ye lah, dia hulur kertas ni... tu tandanya apaaaaaaa..?? *mata my sis dah buntang..*

mama : biasalah tu.. amoi tu kan promo produk dia.. pastu dia pulak pakai baju size zero, so bila nampak u size 6 ni, dia hulur je lah..

sis : u r not helping.. u r not helping okkkk maaa.. *muka tak puas hati with our mother answer..*

me : alah, dah memang ko gemokkkk, nak sentap-sentap pulak..!! * i dah gelak-gelak time ni..*

my sis ni memang big girl.. time study dulu (around year 2000++)dia 85kgs, got dumped by her bf, frust menonggeng gila-gila, duduk dalam bilik menangis tak makan minum mandi sampai my parents panggil counselor for her.. sebulan terperap breakdown, she lost about 25kgs uolsss within a months..

n now she keep on maintaining her weight around 52kgs.. best part tanak ada bf melayu dahhhh..

tu yang sentap bila amoi tu dok hulur leaflet slimming kat dia..

erksss.. panjang sungguh comment i..

Chooyaya! said...

eh u, 52kg size 6 ker? dah kalau gemok mcm i ni size 18 ker apa? haha. and u plz tell ur sis, 52kg celah mana yg gemok pon. ishk ishk ishk. i pon selalu u, orang kasik menda2 mcm tu mcm nak perli2 jer. setan sungguh!

p/s: we shud hang out sometime!

bettyboops said...

sue,

u imagine my sis 52kgs, rendah dlm 1.5m n kitorg keturunan rangka tulang adalah jenis besar.. so tak berapa nak nampak effect kurus di situ..

ohhh.. i dah pernah merasa badan size 16 yee.. baju size tu hanya boleh dibeli di m&s, dorothy perkins, n blooks sahaja.. british india n ms. read ada but kewangan limited.. pastu design semua sedeyyy.. tapikan dalam pada pakai size 16, feeling hot tetap ada.. pakai g-string la senza, blush bagai tapi size xl hoccay..!!

p/s : yup, we shud hangout sometime..

pssttt.. u makan jeruk tak..?? i baru balik from penang so adalah jeruk from chowrasta market.. *tgh type ni, air liur dah bertakung..* hahahahaa..

Chooyaya! said...

52 kg, 1.5m tinggi mana eh? ada sampai 5 feet tak? failed la i. Tp kalau mcm tu dah dikira masuk kategori petite dah tu. Bila la I dapat berat 52kg T____________T

U,U! Hom pegi blook! I dah lama tak pergi sana. Little Black Book Etc. Jom laaaaaaaaaa!!!

P/s: Jeruk? Sedapnya... Ada jeruk kelubi tak?

bettyboops said...

1.5m++.. lebih kurang 5ft 2inch kot my sis..

jommmm.. bila nak gi blook..?? i selalu gi yang kat bangsar tu..

jeruk kelubi takde la u.. jeruk campor-campor ada..

u email me no. umah u kat i.. bettyboops271@yahoo.com.. nnt i letak kt pintu umah u ehhh..

Chooyaya! said...

jejomsssss!! cuti banyak hari ni. i will write to u soon. mmuaaah!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...