Thursday, May 17, 2012

Beware, Aku Masih Hidup.

Salam...

Aik? Wujud lagi blog ni? Ingatkan dah terkubur seperti pusara di lebuh raya. Haha. Ok. Tak lawak la kalau lawak berkaitan kubur dan mati ni. Okbye. *Terus nak bye.

Jangan terkejut sebab dah lama I tak update blog. Haritu konon-kononnya nak update sehari sekali untuk share pengalaman Europe Tour. Petuhui! Bajet 15 hari katam la jurnal tu, tapi apakah malangnya nasib kerana badan tidak kesihatan adanya.

Last week on Sunday, I give up. Bagitau Sazli I nak masuk ward, nak masuk air pasal badan dah tak larat sangat-sangat. Memang I macam ni. Selagi daya, belagak punya pasal, I takkan jumpa doktor, takkan makan ubat dan mengharap antibodi akan ok sendiri. Tapi on Sunday tu, bila dah tak larat angkat kaki, tangan baru la nak pergi hospistal.

Sebelum pergi hospistal, call dulu. Check ada tak bilik single. Macam ni. 'Hello, nak tanya.. Kalau I nak check in malam ni, ada bilik single tak?' Amboi. Gaya tanya macam nak check in hotel! Haha. So, Ampang Puteri takde single room. Yang paling dekat Gleneagles jer. So, terus shot pergi sana.

Masa masuk drip tu. Doktor check air kencing and darah. I seriously memang tak larat sangat. Kegelisahan. Pusing kiri salah, pusing kanan salah, serba tak kena. Teringat kata Arwah Ayah. Kalau malam tak dapat tidur, gelisah satu macam, tu tandanya memang badan tak sihat sangat. I dah tak kisah apa dah. Buat la apa jer, janji I sihat.

Sekali laki aku masuk dekat bilik, bagitau I menandung. Dia pulak dah tears-tears. Dia  tanya I, 'Bubu tak happy ker?' I kata, 'Apa-apa la.. I tak larat sangat dah ni'. Tak sempat nak happy sebab I tak larat sangat. Esoknya bila dah lega sikit lepas masuk air baru cakap....Syukur alhamdulillah.... I menandung rupanya. Yang I ingat badan I tak sihat sebab dehydrate konon baru balik dari oversea tu, rupa-rupanya morning sickness la...

Memang tak larat sangat-sangat and kena jugak urine infection sekali. Kata Ira, sebab kencing tak cebok. Jahat taw?

So, malam tu I tidur dekat ward and the next day, lepas buat scan, doctor bagitau I confirm 7 weeks pregnant. Ada orang dalam perut! Sebab tu la loya, muntah, tak larat giler.. Oooo gini rupanya morning sickness. Memang tak daya sangat rasa.

I apa pon tak boleh makan. Tengok ikan nak muntah, tengok travel and living chanel pon nak muntah.Bau wangi semua busuk. Perfume ker, sabun basuh ker, semua busuk hatta hari pertama balik kerumah lepas discharge, I rasa bau pintu bilik air macam cibai. Busuk nak mamfus! Dah suruh Saz ganti yang lain. Ngeeeee...

So now, I bergantung hidup dengan memakan milo dan biskut empat segi tu jer. Pastu mihun yang tak pedas. Takder der sambal air mata semua tu. Salmon sashimi no no no. Apatah lagi western food. Pendek kata semua NO. I nak biskut, milo dan mihun jer. Kata Sazli, baby sangat low profile. Tak macam mak dia. Heh! Sesambil jer nak mengata kan?

I tak larat sangat badan rasa. Kerja rumah satu pun tak buat. Lantak la kat situ. Takder dah nak kemas katil tegang-tegang. Redha jer la dengan apa yang Sazli buat. Dia sidai kain kecik besar tak kibas dengan spenda main longgok pon  redha jer la. I punya artificial sanggul yang pakai pergi kerja habes dia masuk washing machine habes terburai pon redha jugak la pendek kata.

Tapi omel sangat Saz bila semua kerja dia buat. Dulu time I sihat, pemalas bukan main, sekarang ni lantai pon dia mop. Haha. Kesian Kayang. I dah cakap dengan dia, lepas ni kalau I sihat, I akan take over balik semua kerja tu.

Dah la. Sekian pengaduan untuk kali ni. Jangan nak bosan-bosan baca. Lepas ni banyak lagi pengaduan. Jangan nak komplen. Lepas tu jangan la mintak suruh upload gambar makanan ker apa sebab my number one enemy now is FOOD. (Selain dari biskut, milo dan mihun)

Mihun jer aku lalu makan? Bahaha. Padan muka. Bye.

Muka orang mabok.

-eNd-

23 comments:

mysara said...

Tahniah kak su!! Pas ne sunyi la gambar food xde org nk tayang..hikhikhik.. Btw, milo, biskut n bihun je kan? So pasne xyah nk diet2 sb konfirm boleh kurus haha.. Tabahkn hati ye,,

Fida Ghazi said...

selamat menandong chooyaya!!

pasal mkn tu nanti dah 4 months ++ ok la balik..1st trimester ni sabo2 aje lah ye.. mmg macam2..

tintiba mcm pakar sakit puan lak aku..

Ibu Ilyanie(s) said...

congratulations!! jaga kesihatan lek lok... nnt jenguk ke blog saya tau ada n3 menarik utk preggy mommy kekal sihat during 9month pregnancy!!! :D

Intan said...

tahniah k.su!!!!!!!!!!! alhamdulillah, akhirnya..welcome to da club..take care tau..jgn lasak2 sgt..lebiu :)

Anonymous said...

congratz ahkak! :)

Mimy Hamid said...

teruknya ko mabuk sue...tapi takpe kalau mabuk teruk itu tanda baby ko aktif dalam perut...biar je semua bg saz buat..bila lagi kann nak suruh..take care beb

Mimy Hamid said...

teruknya ko mabuk sue...tapi takpe kalau mabuk teruk itu tanda baby ko aktif dalam perut...biar je semua bg saz buat..bila lagi kann nak suruh..take care beb

mush said...

hai chooyaya....congrate dah peknen...trok juga ye mabuk ye...take care, jaga diri jaga kandungan...

*exchange link ya*


http://mushpunyer.blogspot.com

genuine1224 said...

congrats!kang bby kluar muka mat salih la .. mak dia awal2 dah bwk g europe.. hehe...take care aarr

incik said...

waaah..tahniah kaksu!!!happy 4 u..mesti baby comel mcm akak..=)

eiz said...

tahniah..jge dri n kndungan tau..biar saz wat smau kje rmah..

Afzan said...

congrats kak choyaya!

ida said...

huyoooooo tahniah!!!!mesti baby comel!

ikafantasi said...

congratz dear..nak gak menandung

A.L.I.N.A said...

tahniah chooyaya...
Kite ni silent reader..selalu buka blog u dok tunggu update psl europe tau..hari ni buka tgk2 ade update lg best..papepun tahniah..time pregnant adalah time yg plg seronok..org lyn kite mcm queen tau..tp jgn mkn lbh2..kang x psl2 kena kencing manis time pregnant..huhuhu...take care!

Anonymous said...

congrats kak sue.....teruk jgk mabuk smpai kne msk wad....tp xpe...kjp je tu,2-3 bulan ok la....
sy 4 bulan pertama je x lalu mkn...naik pun 2 kg dlm msk 4 bulan...msk bulan ke5....hah,amik semua mkn.....2 bulan naik 6kg...hahha...

cik puan apel said...

Wuuuhuuuu!Welkam to da club bebeh!
Kasik high 5 satu kali!

p/s : Bertabahla oke.Temporary jerk tu

Chooyaya! said...

tq semua... doakan yang baik2 untuk mommy dan baby eh? simptom mabok memang sangat la berleluasa sekarang ni ha. kadang2 ada jugak nak nanges rasa sebab fade up semua tak boleh makan. tp sazli ada buat satu lagi ni, terus suka.

susu lemak manis
santan kelapa muda
bubu jangan nanges
papa kan ada?

ok. lagi kuat nanges lepas tu.

Filla ~ Kasihs said...

Sueeeeeeeeeeeee tahniah!!! Aku dulu boleh mkn biskut kering ngan butterscotch gardenia je, pastu smua haku telan hihihiiiii....take care!!

melin melinda said...

Tahniah Sue...happy 'ngandung' day

Enjoy the pregant moments ya...
Mula2 memang tak best, tapi lama2 rasanya sangat best...
to have a little one grows in your tummy...someone close to your heart...to share the same feeling as yours...

chill and relax...

putri bulan said...

tahniah kak su, semoga kak su n baby sihat n semuanya berjalan lancar, Aminnnn.

Chooyaya! said...

tq tq. rasa bosan pulak bila orang kuat makan ni dapat makan cuma menda2 yg tak mencabar. bensi! anyway, tengs... :)

eda said...

kak su montokkkk !!! harus la kurus kan pasnehh tak selera mknn huu ...
BTW kaksuu !! TAHNIAHHH ..
yg neh la yg awka tggu tggu kan kan kan kan ... tahniahhh yeeee !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...