Wednesday, October 31, 2012

Haris Zuhaina kasik nasihat and Kedah... Here I come!!

Assalamualaikum..... Dok buat apa tu?? 

Kiter malam ni semput macam biasa. Bila perut tengah mengeras, Bapak dia pulak gosok perut kiter kuat-kuat bajet nak bermanja dengan anak sampai kulit perut rasa macam nak tersiat (amboi, over kan?) Rasa macam nak silambam jer... Tadi masa Bapak dia nak pegang, zasssssss!! Sepantas kilat beta menepis seperti Pendekar Mustar adanya.... Terus Bapak dia buat muka nak majuk, tutup muka dengan bantal kecik kaler merah. Eee. Geram jer! Kang kalau jotos kang jatuh derhaka pulak. Ngada!!!!

Kesinambungan daripada entry pasal sabun tu, ada sorang perempuan cantik bagi komen yang panjang lebar and banyak bagi ilmu pada I. Terus rasa macam nak share dekat sini. Mind her words style, rasanya Haris Zuhaina ni oghang utagha. Nak tanya suami, suami pulak sudah masuk tidur sebab kata dia, nak tidur awal sebab esok dia nak drive jauh. KL-Kuata Ketil. 

Oooh! Lupa nak bagitau, I'm away from KL dari esok sampai la ke Ahad. Sebab nak balik Kampung Tok Chak dekat Merbau Pulas, Kuala Ketil sesambil jakun ronda naik motor tengok sawah padi. Tapi persoalannya, dengan perut membuyut macam ni, Bapak kasik ker nak naik motor lagi? **Jalan tunduk, seret kaki.

Baiklah. Komennya berbunyi begini. 

Salam Su. 


Saya dulu pengalaman anak sulong suka mendaftar di blog mak-mak :P. Baiboo is the best so far. Pendaftaran free.. Dapat 1 kotak hadiah... Ada pencuci baju baby dalam tu-  nappikleen...So, asyik dok guna yang tu aja lah.. Sampai 3 tahun.. Lepas tu dah guna pencuci orang besaq.. Pak dia kata dah besaq dah.. Guna serbuk nih kena rajin membilas.. Takut sisa-sisa sabun serbuk tuh boleh sebabkan gatal-gatal walaupun organic product.

Su, jangan lupa tengok Ustaz Don punya video pasal najis bayi... Saya dulu banyak terlepas pandang. Walaupun kita bagi anak susu badan, sesungguhnya apabila baby dah diberi makanan lain selain susu ibu, najis dah kira najis besar-berat dah. Bukan najis ringan lagi.. Memang hukum ada kata sampai 2 tahun..Tapi itu kalau menyusu ibu sepenuhnya...

Kaedah mencuci, kalau dicampuq dalam 1 mesin tanpa dicuci bersih najis itu, terus 1 mesin dah jadi ronyeh (mak, apa menda ronyeh ni Haris Zuhaina, mati la. Laki aku orang Kedah jugak tapi I taktau apa makna ronyeh).. Mesin pun kena kita bersihkan sekali.. Just imagine, semua tuh kita bawa dalam solat!!!! Itu belum lagi cadar and tilam yang terkena.... Sedey ooooo. Sebab tuh anak selalu nangih-nangih, coz duduk dalam keadaan najis and kotoq... Time berpantang, kan kita dah terikut2 omputih, main palit ja....

Su, jangan lupa buat siap-siap minyak celak. Kalau saya (Kedah) buat guna minyak but-but (HPA), mintak ustaz/ahli agama bacakan ayat-ayat pendinding untuk di sapu/dipalitkan disendi-sendi dan di tuliskah nama ALLAH di atas dahi... Gangguan Iblis Syaiton ni... Apa-apa pun ikhtiaq dari awai. Supaya dalam pantang tak stress.. 

Mana dengan mulut-mulut yang tak dak insurans lagi.. Orang tua-tua suka suruh bagi air masak bila abih nyusu.. Padahal tuh tak perlu...Akan ada pulak yang kata susu badan tak cukup and suruh campuq susu tepung/nestum.. Bayangkan lah perut bayi hanyalah sebesar biji kacang sahaja.. Jenuh paksa perut tecit tuh sebab tuh depa kerap kembung coz selalu di paksa makan.. 

Baby BF ni suka di peluk, Di cium and suka ngoncoi - pengap (pemenda pulak ngoncoi - pengap ni??) Puting tetep... Isap kureng... Nak bau ibu and dengaq bunyi jantung tuh.. Good luck.. (Manyak plak dok leteaq) - Ni tukang komen yang kata, bukan mokcik. Hehe.

Begitulah komen Haris Zuhaina.... Omel dan sweet sangat komen dia. Macam mak-mak sangat. Kiter sangat menghargainya..... Memang I sangat-sangat hargai and appreciate kalau ada lagi petua/nasihat yang nak dishare pasal pregnancy, mommy dan ibu.

Dah. Blog aku ni dah bertukar jadik mak-mak jugak. Takder dah makan sedap-sedap lepas ni (Jangan harap la taknak share. Masih ada ok. Dont worry. Haha). Okbye!

-EnD-


Husin & Cik Nin. Kak Limah. Kak Limah! Kak Limah dah jadi zomba! Hahahahahaha.... Bodoh ni!

11 comments:

Haris Zuhaina said...

As Salam. Su.. Wei, hampa buh nama bullat2... Malu aih... Igtkan hampa nak buh cerita2 dia ja... Huhuhuhh

Nur Zulya said...

sue,yg pling penting ajr bb isap susu pkai botol susu.jgn dkt2 nk msuk keje nti bru nk bagi.bb kompom xnak.stress giler...hahaha

genuine1224 said...

dua2 dah rupa hantu k.limah dah tu..hahaha.. eh, ada btulnya kata haris ni.. bab2 najis tu kena ambil berat sket. kdg kita pandang remeh kan? air kencing bby, berak dia tu. sy dlu masa dlm pantang, guna gak wet tissue utk basuh berak, tapi pastu jirus air jugak.dah besar sket, bila berak, g basuh kat toilet trus. no more palit2 by wet tissue

missalongwani said...

hahaha...lasum kene tanye org kedah plak tulisan2 kat blog akak tuh..pasal xpaham sgt lorat kedah nih..hahahah...tp berguna jugak infonya kak...boleh jugak dijadikan panduan nnt..:) hehehhe

NenetPenne (NP) said...

baguih nasihat dia ..

tapi kan i memang tak berkenan dgn mak2 yang calit vontot baby dengan wet tissue tu.. come onlaaaa.. silalah basuh vontot depa pakai air samada baby yak2 atau buang air kecil..kalau air tu sejuk, idok ler mati anak tu terkena sikit ayor sejuk tu....jangan dok manja2kan sangat anak tu wey..

eh i tak ada anak tapi pandai pulak ngomennya...

Chooyaya! said...

Hari Suhaila : mujoq tak boh muka ceq skali. Hehe

Chooyaya! said...

Nur Zulya : Another usefull tips. Baiklah!

Chooyaya! said...

Genuine : yg baik dijadikan tauladan, yg buruk dijadikan sempadan. Gitu.... Tp yg kata kiter mcm hantu kak limah tu, compliment sgt taw? Heeeeeeeee

Chooyaya! said...

Missalongwani : jumpa dak oghang Kedah?

Chooyaya! said...

Nenet : ko mmg tau nenet. Baru I nak impressed. Rupanya tak kawen lg. Pui! Hahaha

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Klu nak basuh berak n kncing bby...u just sedia botol spray air yg org slalu guna utk spray2 air tym iron baju tu...sng..n bersih lg...air x tumpah2...x pyh bw bldi air or besen air...just tadah bontot bby n spray air smpi brsih...botol tu pn bole d bw ke mn2....size kecik2 pn ok...isi air bkn nya ssh kn...itu cara sy la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...