Tuesday, October 30, 2012

Sabun di bilik mandi... Sabunnnnn......!!!

Assalamualaikum...

Make it short atau jadikkan ianya pendek didalam bahasa Melayu kerana ini budak debab dalam perut dah tak main der nak tendang slow-slow okeh? Ini main flying kick sampai senak perut mak dia ni ha. So memang tak boleh nak mengadap lappy lama-lama, maka seoalannya berbunyik begini.

Ehem ehem.

Hadoi. Menda tadi nak tanya eh? Distracted by ini budak debab. Anak oi, kasik la mak ko ni chance kejap. Yang nak beria menendang ni ko protes menda nak? (Wah, gitu soalan dan gaya bahasa macam orang zaman dolu-dolu gitu). Terus keluar image diri ini pakai baju kurung kedah dengan kain batik, bertudung kain batik adanya dengan bunga raya terselit indah di telinga. Haha. Geli jubor membayangkan diri sendiri dalam keadaan sedemikian. Kah kah kah - **gelak mintak pelempang

Soalan soalan!

Ni ha... Sebab ada komen dari readers tadi. Dia tanya, baju baby dah basuh ker belum? Demi mengcover malu dan belagak pandai, I jawab belum lagi... Heeeee :D Padahal nak tanya, 'Kena basuh dulu ker?' Ni ha, kalau nak basuh, kena basuh macam biasa atau rendam celop manja-manja itik jer? Ke macam mana? Sila la memberi tunjuk ajar. Mengada ker manja ni? Pasal nak basuh baju baby pon nak tanya. Pang!

Aritu masa I shopping dekat One Baby World, Fatin yang kerja dekat situ suggest satu jenama ni. Kata dia bagus untuk basuh baju baby. Apa kemenda nama dia eh? Kejap. Mokcik nak check dalam bilik. ooooo namanya ialah Baby Organic - O'Clean. Katanya bagus sebab Organic. I nak beli jenis liquid, kata Fatin cepat habis and tidak ekonomi. Baiklah. Mokcik ikut sajork. Mana dia kata ekonomi, zaaaaaasssss!!! Sepantas kilat tangan mencapai.


Begini rupa Baby Organic - O'Clean. Pencuci khas pakaian baby. Mengada. Nak pencuci khas bagai. Kiter dulu tengok mak kiter basuh baju anak Kaklong guna fab buku kaler biru jer. Bau harum. Sampai rasa macam nak makan. Ada sekali, sebab teruja sangat, gigit and telan. Pui! Tak sedap. Boleh tahan bodoh masa kecik-kecik dulu. Sekian.

Apa lagi eh tips penjagaan baju baby and cara nak basuh baju denga betul? Memang tak dapat la nak harapkan suami basuh baju baby. Sebab suami I istimewa orangnya. Kalau basuh baju, semua pon boleh campur. Jeans, baju kerja, towel, sependa hatta stokin pon dia putar sekali. Habes sependa putih bersih I jadik kaler biru. Jimat air dan masa kata dia. Baiklah. Jangan nak komplen banyak kalau orang dah tolong nak buat kerja. **Redha.

So, itu ajer soalannya. Harap dapat membantu.

Yang ikhlas,
Chooyaya (Bakal Ibu Yang Manja) - Awwwwww

-EnD-

23 comments:

tiNi Aziz said...

masuk dalam nett laa sue, ktini biasa buat camtu. memula dulu, basuh juga guna pencuci khas, lelama guna ajer apa yg rmh ada.. tak kuasa tp tetap tak campur dgn baju kita org, just baju baby jelah. nett mmg wajib, ktini dgn nett ibarat kembarlaa... hahaaa

aishah jamrek said...

baju baby, mitten, socks semua biasa memang basuh dulu..takut kulit baby yg sensitif, naik ruam pulak..just rendam je sekejap dgn sabun khas tu, pastu gosok2 manja je guna tangan..kalau baju baby under 6month (tak makan lagi) i memang tak masuk machine..guna tangan je..selalu tak la kotor sangat..so untuk mak yg manja, basuh pun manja2 je, tangan tak keluar urat pun.. ;)

Anonymous said...

Salam Bu, dolu2 mana ada organic2 ni. Yang fofular jenama Pureen tu. Tapi akak standard la setiap kali beranak beli baju baby kalo yang baru memang x pernah basuh. Suka dia punya bau kedai 2. Unless kalo baju yang re-cycle (baju2 baby lama) tu akak basuh la pas tu rendam dalam softlan lama2 kasi bau2 wangi sikit. Ala baby baru lahir bukannya kotor sangat pong bajunya x yah basuh sakan2 rendam baju dalam pencuci 2 or 3 hrs pas tu bilas. Macam 2 gak kalo nak basuh baju baru baby S. ABTO.

Haris Zuhaina said...

AS SAlam Su. Sy dulu pengalaman anak sulong suka mendaftar di blog mak2 :P. Baiboo is the best so far.Pendaftaran free.. Dapat 1 kotak hadiah... ada pencuci baju baby dlam tu-nappikleen... so, asyik dok guna hak tu aja lah.. sampai 3 thn.. pas tuh dah guna pencuci org besaq.. Pak dia kata dah besaq dah.. Guna serbuk nih kena rajin membilas..Takut sisa2 sabun serbuk tuh blh sebabkan gatal2-walaupun organic product.
Su, jgn lupa tgk Ustaz Don pya Video pasal najis bayi... Sy dulu byk terlepas pandang. Wlupun kita bagi anak susu badan, sesungguhnya apabila baby dah diberi makanan lain selain susu ibu, najis dah kira najis besar-berat dah. bukan najis ringan lagi.. mmg hukum ada kata smp 2 thn.. tp itu klu menyusu ibu sepenuhnya... Kaedah mencuci, klu dicampuq dalam 1 mesin tanpa dicuci bersih najis itu, terus 1 mesin dah jadi ronyeh.. mesin pun kena kita bersihkan sekali.. just imagine, semua tuh kita bawa dalam solat!!!! itu belum lagi cadar n tilam yg terkena.... sedey ooooo.Sebab tuh anak selalu nangih2, cos duduk dalam keadaan najis n kotoq... Time berpantang, kan kita dah terikut2 omputih, main palit ja....
Su, jgn lupa bt siap2 minyak celak. Klu sy (Kedah) buat guna minyak but-but (HPA), mtk ustaz/ahli agama bacakan ayat2 pendinding utk di sapu/dipalitkan disendi2 dan di tuliskah nama ALLAH di atas dahi... Gangguan Iblih Sayiton ni... Apa2 pun ikhtiaq dari awai. supaya dalam pantang tak stress.. mana ngan mulut2 yg tak dak insurans lagi.. org tua2 suak suruh bagi aiq masak bl abih nyusu.. padahal tuh tak perlu... akan ada pulak yg kata susu badan tak cukup n suruh campuq susu tepung/nestum.. bayangkan lah perut bayi hanyalah sebesar biji kacang sahaja.. jenuh paksa perut tecit tuh.. sebab tuh depa kerap kembung-cos slu d paksa makan.. Babu=y BF ni suka di peluk, di cium n suka ngoncoi_pengap putin tetep... isap kureng... nak bau ibu, n dengaq bunyi jantung tuh.. Good luck.. (Manyak plk dok leteaq)

Haris Zuhaina said...

Su, baca tips di sini, supaya senang nk hantaq p pengasuh nanti... http://bidanbersalin.blogspot.com/
Baby BF ni di adah cam bau kita. selalunya menolak utk di susukan org lain.. Hape berpantang Su...

Nur Zulya said...

hahaha..nk gelak dulu baru nk jawab bleh?
mmg kena basuh baju bb dan lagi bagus pkai sabun basuh khas utk bb sbb klu pkai mcm dynamo,fab,daia dll tu alkali tinggi.kulit bb kn sensitif.nti naik ruam.nk letak pelembap pn ok tp sikiittttt je tau.klu org tua dulu2,x bagi kita basuh bju bb pkai mesin basuh,perah pn x boleh sbb dorang ckp nti bb kuat mengeliat.mitos je kot.sy belasah je msuk mesin tp asingkn dgn bju dewasa la.hehehe

Mimy Hamid said...

aku pakai nappy klein...ekonomi sikit...RM21.90 tapi jenis liquid..khas untuk baby..jimattttttttttttttt

Chooyaya! said...

Kak tini : Naseb baik su ada beli net dah... so. Kalo nak basuh baju baby, masuk dalam net tros eh? Baiklah!

Chooyaya! said...

Aishah : Oooo. Makan kata, rendam manja jer la eh? Takyah gigih nak masukkan dalam mesin basuh? Ok ok.

Chooyaya! said...

Akak bubu : Bestnya kalau takyah basuh. Haha. Malas satu hal, suka bau kedai satu hal. Tetapi yg sebenarnya lebih kepada malas sebenarnya. Hiks.

Chooyaya! said...

Haris Zuhaina : banyak nyer tips! Sukaaaaa.... nak mintak izin untuk publish tips ni dkt entry next boleh?

Chooyaya! said...

Zulya : hahaha. Boleh je gelak sebelum komen... hehe. Selenga kan tuan punya blog? Gitu ke? Kalau guna mesin baby kuat menggeliat? Macam macam petua org dulu dulu ni kamis?

Chooyaya! said...

Mimy : aku abeskan yg ekonomi sabun skarang, nanti next aku try Sabin ekonomi nko plak. Jimaaatttt

Haris Zuhaina said...

Su, publish lah.. Ilmu Allah utk dikongsi.. Dok pengap ja buat apa,kern... :P

Chooyaya! said...

haris zuhaina : baiklah!

Noorshella Jaapar said...

salam,
kak su klu sya, sya pakai kiddie wash brand cosway, sya pki tu dr baby lahir sampai sekarang, bau dia pun harum n xperlu guna byk sangat n very ekonomi jga.

Fara Dilot said...

baju baru beli basuh la dlu.. penah tgk gamba tak tetep berulat sbb pkai bra baru beli tak basuh?? same la konsepnye kot.. kilang buat baju baby tu mesti main humban2 jek kain baju kat lantai tem proses menjahit sume tu.. sian baby.. pepaham jek la lantai kilang bukan bersih mane pon kan..


genuine1224 said...

saya guna jenama pureen.. wongiii.. rasa mcm nak basuh bj sendri guna sabun bby tu.. hahah.. xdak la mahal pun. sekotak yg serbuk tahan sbulan 2 kut.. better asingkan dr basuh sekali. ha, bab najis2 bak kata haris zuhaina tu mmg kena ambik berat. sy dlu bby dah keras sket, bila berak basuh dgn air dah, xda palit2 guna wet tissue dah..

Chooyaya! said...

Norshella : ekonomi???? Yes!!! (Nampak benar kedekutnya) hahaha

Chooyaya! said...

Fara dilot : Eeeee ngeri! Ok ok. Kiter basuh!

Chooyaya! said...

Genuine : jenis liquid eh? Ok ok.

Noorshella Jaapar said...

hahahahaha lucu la kak su ni, aiiii hihihihihi

Chooyaya! said...

Norshella : sebenarnya kaksu jenis garang taw?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...