Wednesday, November 7, 2012

Mintak Share Pasal Rhesus Negative Eh?

Assalamualaikum...

Malam ni I nak buat entry khas untuk membantu one of my friend yang seriously having a tough time with her pregnancy... Bila dengar cerita dia, I rasa macam kecit kecit kecit diri ini. Diri ini yang selalu mengadu mabok, semput, penat, tak larat etc sebab kalau nak compare dengan apa yang kawan I face sekarang ni lagi la susah dan sangat sangat tough untuk dia.

Pernah dengar pasal Rhesus Negative tak? Kalau tak pernah dengar, I rasa I boleh la explen sikit-sikit setakat apa yang I tau. Cam biaso correct me if Im wrong. Maklumla, kiter bukan doktot pakar, kiter doktot makan jer. Heeeeee. 

Rhesus Negative ni terjadik bila darah baby tak boleh nak accept darah mommy dia dalam perut. Macam tak boleh nak mix together. Tu yang jadik masalah-masalah dalam kehamilan seperti hurm.... Macam tak sanggup la nak taip... Sebak pulak rasa sebab tak boleh imagine betapa strugglenya baby nak survive sampai la dia matang :(

Anda boleh google sendiri atau klik sini untuk more info. Macam-macam komplikasi yang boleh ibu dan anak alami. Untuk Ibu, kehamilan sangat berisiko dan chances untuk pregnant kali kedua amat tipis. Untuk baby plak, dia akan jadik tak sihat. Maybe akan dapat masalah seperti kerosakan otak dan jugak lemah paru-paru dan jugak mungkin tak boleh nak survive sampai lahir. EH. Tadi kata taknak cerita. Ni cerita pulak. :|

Tetapi, terima kasih kepada teknologi perubatan Malaysia sekarang ni. Ada banyak cara untuk face problem rhesus negative ni. Kawan I ni, dia nak sangat-sangat carik sapa-sapa yang ada rhesus negative ni sebab hanya pesakit rhesus negative ajer yang oleh bantu each other if anything happen to them. Bleeding let say?

Or, sapa-sapa yang ada pengalaman dengan rhesus negative, mintak share dekat sini. Mana tau kiter dapat bantu dia kan? Dengan ilmu yang kiter ada atau dengan pengalaman untuk dikongsi atau kata-kata semangat pon kadang-kadang dah boleh bantu sikit-sikit. Kalau nak bagi bantuan kewangan pon boleh, masukkan ke Maybank account 164 2122 untuk beli Medela Swing. Errr tu number account aku. Haha. Ok. Tak lawak.

I harap sangat, Miss F kuat. For baby and untuk diri sendiri jugak. Some people around her yang tak faham boleh cakap dia mengada and layan sangat perasaan mabok sampai jatuh sakit. Suruh tough la.. Kata ini balasan Allah pada dia sebab menda-menda salah yang dia pernah buat dulu etc. Kejam sangat kan? Apa menda mulut longkang nak judge orang macam tu??? Ini semua kerja Allah. Miss F I tengok sangat-sangat la tabah dan tough even I sendiri pon tak boleh jadik sekuat and setabah dia T____T

Jom ramai-ramai kiter doakan supaya Miss F akan selamat sampai melahirkan baby dia dan semoga baby dia sihat walafiat dan dapat hidup normal macam kiter semua. Amin.....

-EnD-

Tengok ni. Simple explanation pasal rhesus negative.  Aku pon tak reti nak explen macam mana. Kata tadi simple explanation konon. Ok la. Takyah jadik doktor. Jadik pembaca berita jer senang. Tapi persoalannya. BILA????

13 comments:

[S][U][P][E][R] [U][C][H][U] said...

hopefully Miss F will better untill due..Allah maha berkuasa ameen..

Anonymous said...

hi sis..sy pun penah jugak dgr pasal benda ni..tp sy pun bukan la pakar sgt..org kata kalau si ibu -ve,anak +ve mmg kesan dia xbrapa best la..mcm sy darah +ve tp anak -ve.. alhamdulillah la ok smpai melahirkan..doa yg terbaik utk mss f n kndungan...

Anonymous said...

Mak saudara kiter jd gni jgk. Bru bersalin n masih dlm pantang. Sgt2 tabah nk lalui mcm ni. Mcm2 dugaan. :(

Anonymous said...

Hi Su,

Saya Azi. Silent reader blog Su. Saya baca entry about ur friend. I am mother of 3, and saya rhesus negative. So far alhamdulillah my pregnancies went well without so much complications. And all my children are fine, alhamdulillah again.

But yes, ada few managements that need to be given to this kind of mother, for example we will be given Rhogum jab before and after delivery, possibility for our baby to get jaundice is high. Doctor normally will make sure kita bersalin di hospital yg ada access dgn pusat darah, and in my case doc specifically ordered O- blood in case of i had a severe bleeding after delivery. But alhamdulillah i did not have to use it.

I will pray that ur friend can go through her pregnancy with less complications insyaAllah.

Or, can u give me ur friend's email, so that i can contact her.

Thanks Su.

Azi

s.salwa09@yahoo.com said...

Salam.. Hope Miss F sabar & tabah..
Sy xberapa paham tentang rhases ni. Sy tau ada pun slps bersalin ada rhases, Tapi mcm dah terlambat. Actually sy pregnant twin, 1 baby meninggal and terus emergency C-ser. Baby yg meninggal kami xbg posmoterm. Bila selamat bersalin dokter ceck darah anak xbrape baik. 1 week still sama. Dokter mintak darah ibu, ayah & anak utk ujikaji di Pst Darah Negara. Result sebab Rhases ni la. Tp syukur alhamdulilah slps 2 bln check up di Hosp darah baby semakin baik. Cuma pesanan Dokter perhatikan badan anak klu ada kesan spt lebam mintak dibawa check up. Alhamdulillah anak sy membesar dgn sehat. Sy doakan yg terbaik utk Miss F.

Chooyaya! said...

Dear all. .. Tq sebab care pasal Miss F. Btw this is her email address.

Falina84@gmail.com

:)

Lenny said...

my fren ada 2 anak dah and she is rhesus negative. Alhamdulillah she was fine during pregnancy and delivery....


kita doakan yg baik2 utk Miss F ya...

Falina Lee said...

Eh, saya ke Miss F ni..hehe..thx sebab sharing info pasal rhesus negative ni. Alhamdulillah now da 6 months plus..another 3 months to go, insyaAllah. May Allah give me the strength and patience to face all these things. Bila ingat2 balik x sangka da 6 bulan..tp sebenarnye takut n seram nak ingat balik condition mase early pregnancy dulu..sngt tough rase.. ingat dulu, malam2 contact kaksu tnya apa yang bole dimakan..sebab mase tu langsung x bole makan n minum. Puasa pulak terpaksa la ganti 28 hari. Even x bole makan, tp doc x kasi puasa..sebab condition mase tu sngt truk.keje pun x bole nak g..semua bnda x kena.. doc ckp darah baby n myself x sama, n kami perlukan mase utk serasi n both of us struggling to survive. That time nak tdo pun takut..sebab takut mati dalam tdo. Astagfirullah al azim. Sampai mcm tu saya pk sebab da takut n sakit sngt dat time. May Allah protects baby n myself all d time.

Skang da getting better. Bole pegi keje.Cuma selera makan masih on off. Berat pun x naik banyak. Mase sebelum pregnant lagi gemok kot..hehe.. Every time check up mesti banyak yang doc raised up…kene marah…health condition sngt x memberangsangkan. Now, every 2 weeks ada appointment sebab doc need to monitor my condition closely. Ntahlah..huhu..skang mcm malas nk pk sangat..sebab whatever it is, sy ingat ayah saya cakap, Allah yang tentukan segalanya. Kalau Allah tu berkehendak maka jadi la ia..kalau x, x jadila…lebih kurang mcm tula. Another few weeks akan amik injection rhogam to create antibody dalam diri saya. Harap2, ia membantu.

For those yang mendoakan baby dan saya, terima kasih banyak. Semoga kebaikan juga milik kalian. To Kak Su, tq so much sebab sanggup wat research pasal rhesus ni dan share wif others. Semoga Kaksu dan Baby S selamat dan sihat.

Ni email saya falina84@gmail.com.

Falina Lee said...

Eh, saya ke Miss F ni..hehe..thx sebab sharing info pasal rhesus negative ni. Alhamdulillah now da 6 months plus..another 3 months to go, insyaAllah. May Allah give me the strength and patience to face all these things. Bila ingat2 balik x sangka da 6 bulan..tp sebenarnye takut n seram nak ingat balik condition mase early pregnancy dulu..sngt tough rase.. ingat dulu, malam2 contact kaksu tnya apa yang bole dimakan..sebab mase tu langsung x bole makan n minum. Puasa pulak terpaksa la ganti 28 hari. Even x bole makan, tp doc x kasi puasa..sebab condition mase tu sngt truk.keje pun x bole nak g..semua bnda x kena.. doc ckp darah baby n myself x sama, n kami perlukan mase utk serasi n both of us struggling to survive. That time nak tdo pun takut..sebab takut mati dalam tdo. Astagfirullah al azim. Sampai mcm tu saya pk sebab da takut n sakit sngt dat time. May Allah protects baby n myself all d time.

Skang da getting better. Bole pegi keje.Cuma selera makan masih on off. Berat pun x naik banyak. Mase sebelum pregnant lagi gemok kot..hehe.. Every time check up mesti banyak yang doc raised up…kene marah…health condition sngt x memberangsangkan. Now, every 2 weeks ada appointment sebab doc need to monitor my condition closely. Ntahlah..huhu..skang mcm malas nk pk sangat..sebab whatever it is, sy ingat ayah saya cakap, Allah yang tentukan segalanya. Kalau Allah tu berkehendak maka jadi la ia..kalau x, x jadila…lebih kurang mcm tula. Another few weeks akan amik injection rhogam to create antibody dalam diri saya. Harap2, ia membantu.

For those yang mendoakan baby dan saya, terima kasih banyak. Semoga kebaikan juga milik kalian. To Kak Su, tq so much sebab sanggup wat research pasal rhesus ni dan share wif others. Semoga Kaksu dan Baby S selamat dan sihat.

Ni email saya falina84@gmail.com.

mummy n daddy said...

hye... sy pun rhesus negative jugak.. tau blood group sblm kawen lg.. then since tau rhesus negative tu ade effect pd baby, terus jd susah hati n pk mcm2.. agak stress jugak ms awal2 preggy.. n doc pesan, be strong.. pk yg baik2 jer.. insyaallah.. sumenye selamat.. dan skang alhmdulillah dh nk masuk 5bln pregnant.. when my bby 28 n 32 weeks, i kne amik Roghum injection n kene jumpe doc pakar seperti yg disarankan... insyaallah baby sy okey.. setiap kali jumpa doc msti doc kne tok perkembangan bby dlm fetus sy.. sy dh mula nmpk semua nya cukup sifat.. alhamdulillah.. next after 20 weeks dh boleh wat 3D scan utk tau gender.. doakan sy selamat ye...

thanks:)
-wunny-

mummy n daddy said...

hye... sy pun rhesus negative jugak.. tau blood group sblm kawen lg.. then since tau rhesus negative tu ade effect pd baby, terus jd susah hati n pk mcm2.. agak stress jugak ms awal2 preggy.. n doc pesan, be strong.. pk yg baik2 jer.. insyaallah.. sumenye selamat.. dan skang alhmdulillah dh nk masuk 5bln pregnant.. when my bby 28 n 32 weeks, i kne amik Roghum injection n kene jumpe doc pakar seperti yg disarankan... insyaallah baby sy okey.. setiap kali jumpa doc msti doc kne tok perkembangan bby dlm fetus sy.. sy dh mula nmpk semua nya cukup sifat.. alhamdulillah.. next after 20 weeks dh boleh wat 3D scan utk tau gender.. doakan sy selamat ye...

thanks:)
-wunny-

mummy n daddy said...

hye... sy pun rhesus negative jugak.. tau blood group sblm kawen lg.. then since tau rhesus negative tu ade effect pd baby, terus jd susah hati n pk mcm2.. agak stress jugak ms awal2 preggy.. n doc pesan, be strong.. pk yg baik2 jer.. insyaallah.. sumenye selamat.. dan skang alhmdulillah dh nk masuk 5bln pregnant.. when my bby 28 n 32 weeks, i kne amik Roghum injection n kene jumpe doc pakar seperti yg disarankan... insyaallah baby sy okey.. setiap kali jumpa doc msti doc kne tok perkembangan bby dlm fetus sy.. sy dh mula nmpk semua nya cukup sifat.. alhamdulillah.. next after 20 weeks dh boleh wat 3D scan utk tau gender.. doakan sy selamat ye...

thanks:)
-wunny-

Anonymous said...

Salam. Saya pun rh - ve jgk. A-. Alhamdulillah..im already a mother of two! So far i have no major problem during prenancy. The problem only occur after giving birth to both of them..anak saya kena jaundis yg tinggi. Mmg ibu yg ber rh-ve akan ada risiko tinggi utk kena jaundis yg tinggi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...