Monday, December 3, 2012

Edisi Meminta Nasihat & Pengaduan (Lagi)

Assalaualaikum....

Nak tanya.. Sesaper ada face problem yang sama dengan I. Nak mintak nasihat and pendapat jugak. Nak taip lama-lama pon tangan dah ketar-ketar ni. Rasa restless sangat. Tak bermaya macam tak cukup makan, PADAHAL TADI LUNCH DAH HABES SEPINGGAN CHICKEN & SHRIMP TENNESSEE dekat TgiF. Apa lagi la yang tak kena badan ni... Rasanya macam dah baca Bismillah...Heeeeee :D

Tak habes lagi rasa dedor. Tapi kali ni package sekali sampai rasa macam nak pitam. Btw, I dah cukup-cukup 38 weeks. Makna kata, anytime soon  kalau Baby S nak keluar, dia dah boleh keluar. Doktor dah bagi surat dah. Anytime ada bleeding, ZUppppp!! Terus admit and bedah. Harapan baby nak pusing tu taktau nak cakap la macam mana. Macam tipis sangat sangat sangat sangat dah.

Dah masuk minggu ke 38 ni, batuk and selsema yang I mengadu last time masih jugak tak habes-habes. Sampai senak dah dekat ari-ari. Sebab asyik batuk. Bila baring, makin teruk sebab maybe pernafasan dah kena block ker apa tatau la. Doktor ada bagi ubat batuk and ubat untuk hidung berlari (runny nose) tapi nampaknya macam takder perubahan jugak. Apa kuat sangat kuman jahat dalam badan taktau la. 

Sazli pulak macam tak berapa nak bagi makan ubat sebab kata dia nanti 'Baby S' sama pening. Gigih la dia google dalam internet. Nak makan strepsil or fisherman friend pon dia kata tak ok untuk baby. Mana entah dia baca I taktau. Tapi memang betul ker ubat batuk selsema ni tak ok untuk Ibu Mengandung? Dah tu macam mana nak ok balik and jadik sihat? Sebab mekalau ubat dah tak boleh makan and nak tunggu baik sendiri, antibody dah super low so memang lambat la.

I mula la fikir bukan-bukan. Sok kalau dah bedah, stilll batuk tak ok lagi, meretas la jahitan kat ferut, terburai la darah, maka. 'Okbye, jumpa di alam barzakh'. Seram kan? So macam mana nak buat ni? :( And ni yang badan rasa sampai nak pitam ni, kenapa eh? Adakah ini yang dikatakan sarat atau I sorang jer yang macam ni? Ke atas faktor kegemukan atau apakah?

And batuk ni, selain dari kena makan ubat batuk (YESSS!!) ada tak cara lain nak baik ok? Minum air suam dah. Yang lain I tak buat. Jenis redha jer. Tapi kalau nak redha sampai tunggu waktu bedah macam tak ok jugak kan?

-EnD-

Bunga dalam toilet Klinik masa buat check up last time. Snap time tengah tunggu rendam 'menda' test urine dalam cawan kertas. Jijik kan? 

21 comments:

Bonda.Khaleef said...

masa saya awl2 ngandung saya batuk juga..saya x la beli ubat sebarangan..gigih gi beli kt klinik ibu ngandung la..doc kta buleh mkn..tp dlm dos yg rendah..ada petua perah limau+kicap..org kta ok..tp xtau la boleh ke x..k.su try gugel tgk..saya x penah la try sbb masa mkn ubat tu terus ok.. :)
Kalo x ilang jugak kn..mmg agak menakutkn juga sbb kalo czer ni bersin pun jenuh menahan..ape lg batuk..

sofiana1704 said...

Dear,try mkan madu,yg asli tau..bancuh ngan air suam n lemon..sdap n bgus utk batuk..

Anonymous said...

Hi..
Im post caesarean 1 month ago..
So far if ur symptom worsen u can take antibiotic from a doctor..
And me after caesar also had cough.. But u can reduce the abd pain during cough by put and push a pillow onto ur caesar op site...still pain but it will reduce a bit..nothing u can do to avoid it..take panadol.. 4-6 times per day if pain persist..
One more thing..the op site wont tear if ur coughing..
By right nowadays..day one post op u need to ambulate and walk ...tak bole manja2..

From a doctor ;p wink

Anonymous said...

Kak su try mnum madu lebah..blh legakn skit btuk..sy msa preggy btuk truk jgk..hmpir 4 bln

Anonymous said...

Kak su try mnum madu lebah..sy dlu dkt 4bln btuk msa preggy

Anonymous said...

minum air rendaman kembang semangkuk..insya Allah cpt baik batuk nye..x pun minum air perahan lemon + madu..

Noorshella Jaapar said...

salam kak, kak cuba cari dekat farmasi ubat nama prospand, yang ni bukan ubat tp mcm madu, sekejap ja batuk tu blh ilang. hish kaka ni jgnla fkir n ckp bukan2 ba, semua akan ok jga tu, insyAllah, Aminnnn.

zie said...

Hai sue,

Ok nak cerita actually masa i pregnant my 1st baby situation dia sama sgt dgn u skrg ni,
batuk/selsema/asthma full package smp mlm susah nak tido sbb batuk non stop,
tapi doctor tak bagi apa2 ubat batuk/selsema sbb tak baik utk baby kan
so u just imagine mcm mana i kena tahan smp la due dgn batuk mcm tu,

doctor cuma bg i inhaler utk asthma tu jer maybe dia tgk dah susah sgt nak nafas evrytime batuk kot

strepsils/fisherman fren tu mmg tak disyorkan utk preggy women..u cuba minum madu campur air dgn sedikit perahan lemon
mudah-mudahan dpt kurangkan batuk u..

sue jgn la risau sgt insyallah allah kan permudahkan semua nya..kita sama2 doa ok??

Mimy Hamid said...

cho aku dulu dekat nak bersalin batuk macam ko...aku tak makan ubat gak...laki aku tak bagi..apa aku buat...aku amal kan kicap perah limau dalam sudu dan telan..selawt dan doa sikit..buat 3 x sehari....lagi satu aku buat air suam madu perah limau..selawat..dan letak kapur kat leher...

sekian petua mak jemah

Anonymous said...

salam kak sue.....sy time peknen dlu selang semggu je demm n batuk...x tahu psl ape...husband cakp psl mkn durian...ye jgk kot...asyk nk durian je.....

kak sue cuba cara ni...
1- epal hijau,halwa kundur yg mnis
tu n air blend sekali...pas2
tapis...bt minum.
@
2- amik madu letak air perahan
limau kasturi kot...ala limau
kecik2 tu then minum...tp jgn
cmpur air.

Anonymous said...

Salam, Bu cuba petua ni. Tapi Bu memang x suka menda ni tau. Petuanya hisap cengkih. Kemam aje dalam mulut tu agak2 dah hilang rasanya buang. Kalo batuk dah ok x yah la. Rasanya memang lah x sedap dan pedas2 sikit. Banyakkan minum air suamTapi nak buat cam mana ini yang ok dan selamat. Kena bedah ya. Alamat x dapat pakai bengkung la yek. X pe janji Bubu yang gebu dan Baby yang Omel 2 celamat ya. ABTO

mrs. bubbly :) said...

hi kak,
hee selama ni baca je tetibe rasa nak komen.. rasanya apa yg kita lalui masa peknen ni, nnt bila da bersalin dia hilang sendiri pastu dulu mak saya slalu bgtau kalo kite rase xsihat tu elok la mksdnye segala toksik dlm badan tu keluar melalui kita dan x effect baby.. xsure la sejauh mana betulnye tu tp alhamdulillah, kalo ikut pengalaman sendiri mmg begitu la.. saya naik kat leher bintik2 hitam mcm kulit lebih tu huhu lg scary tp mmg pas bersalin slowly dia kurang pastu baby sampai skang nak 3months da sihat je xpenah kena sakit apepun lagi hehe ok, gud luck! hope semuanya dipermudahkan aminnn! :)

oye, mmg kalo bole elak makan ubat sila la elak.. x elok untuk development baby :)

Anonymous said...

Salam…Hi babe! Im yr silence reader. Anyway, insya allah, jangan risau….Yang penting u rehat, jangan tensi occay. My experience I ni dah 2 kali c-section n alhamdullilah, pengalaman masa operate mmg best. Trust me, process tu kejap je u. U won’t feel anything except mcm pressure org tekan-tekan kat perut u je. Then, u rasa baru nak relax dlm 10 minute mcm tu je nanti doc akan cakap “the baby is coming out!”, that time kan subahanallah, perasaan tu x tau nak ckp apa tau. U akan pikir psal baby u je n rasa x sabar2 nak tgk dia. Hilang rasa takut ke or rasa cemas tapi jadik excited sgt. Just nak share ms I nak bersalin (pun c section) anak ke2, I batuk-batuk teruk sblm tu, so I g jumpe doc bedah I n dia bagi I makan ubat selsema (because it works for batuk n selsema sekali) yg jenis ngantuk punya n I kena makan 2 nights before I bedah n alhamdullillah batuk I terus hilang ms I bersalin. My advise g jumpe doc bersalin u n bgtau dia yang u batuk n whatever yg u rasa, insya allah diorang mesti tau jalan penyelesaiannya. C-section ni plak bg I la senang nak jaga, I x ambik any jamu tapi vitamins je. I ambik set pantang vitamin ‘Shaklee’ n dlm ms x sampai seminggu alhamdullilah, I dah rasa sihat n luka bedah I dah x rs sakit u. Just to share my experience! Well, best of luck mommy! Dun wori, tawakal byk2 insya allah everthing goes smoothly. Be positive! Go Mommy!!

Nur Zulya said...

su,minum air madu suam.1 sudu madu je tau.pkai sudu plastik spya tak hilang khasiat madu.pasal batuk2 lepas operate tu memang ada.dulu sblm operate sihat je,lps kuar OT,suara serak n bkahak.agknya sbb sedut oksigen/bius atau OT tu sejuk sangat.takder la smpi terburai tapi rasa perit je.huhuhu

tiNi Aziz said...

kalau sue rasa tak selesa g jmpa dr. minta advise ubat apa yg sesuai untuk pregnant lady. lagi kalau sue mmg dh confirm ceasar, pendapat ktini kenapa nk tunggu lagi.. baiklaa bersalin skrg :D lg cepat beranak lagi bagus hihihi.. kawan2 ktini yg mmg confirm ceasar mmg bersalin seawal 37/38minggu.. sesak nafas mmg selalu kena bila dh akhir2 nk bersalin nie, lebih2 lagi bila baby bergerak.. baby makin besar, space dia nk bergerak pun kurang.. mmg mendatangkan ketidak selesaan pada kitalaa. bab makan cuba makan dlm kuantiti sikit tp kerap. ktini dr dulu buat mcm tuh sbb kalau makan berlebihan mmg senak perut tak tentu arah. makan sket2 tp adalah makan nasi smpai 5x kadang tuh tp amik mmg sket jer.. take care sue, sket jer lagi tuh. doa byk2.. pujuk2 baby masuk dlm laluan so that sue blh bersalin normal.

nurul said...

kalau selesema kena amik vit c kan kak..makan le buah2 yg kaya vit c mcm jambu batu ke, oren ke etc. batuk pulak kena minum limau nipis + madu. entah tak ingat pulak. kalau tak berkesan maafkan daku =(

batuk + selsema kena jauhkan ais kan =P

Anonymous said...

Tak sabar nak tgk baby S! Doakan akak dan baby ok.. amin....

- peminat fanatik-

Wawa Yusoff said...

kak su, try minum air suam campur dengan madu pastu letak sepotong lemon. Bismillah dan selawat 3kali. doa dalam hati mintak sihat cepat.

kalau malas buat gi kopitiam. order je. tp tak ingat nama air tu kat menu ape.

get well soon kak su. dah beranak nnt jgn lupe update blog cepat2 =)

eda said...

kasu , take care sesgt tauu ..

Chooyaya! said...

Tq semua.... sebab ambik berat. semalam dah start madu dengan air suam... kahak dah kurang, dah tadek kaler cendol. cuma batuk je yg tak ilang2 lagi. takper... kiter akan berterusan mencuba sampai la berjaya sembuh dari batuk and harap dapat la elok batuk ni sebelum bedah. amin.....

garlic & butter said...

HONEY. Take two tablespoon of honey in the morning and before u went to bed. It will be worse for 1-2 days, but after that, it will be OKAY.

It is good for food poisoning, pimples, allergies, cuts, etc.

http://garlicandbutter.blogspot.com/2011/03/honey-anyone.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...