Wednesday, January 23, 2013

Kiter Semua Pemenang, Tiada Pengalah. Bak Kata VInce AF1

Assalamualaikum....

Terima kasih banyak-banyak untuk semua kata-kata semangat dalam previous entry... Kembang kuncup hidung rasa sambil cebik-cebik mulut. Tetiba rasa bersemangat balik. Humppp!!! So far, I keep on makan kurma, amek horlics, minum oats, makan buah etc. Shaklee jer tak try lagi. Hoyeahhh!!

A few komen kata Shaklee ada hormon. Kalau makan nanti badan naik mendadak. Badan naik mendadak pon takper la janji anak Mama dapat minum zuzu Mama dengan gembira (Yer ker?? Haha). Cuma paed I kata, elak dari ambik sebarang hormon untuk tambah zuzu sebab takot badan tak serasi nanti jadik sakit lain pulak. Takper, Jumaat ni I ada appointment dengan Dr. Ravi Chandran and I akan singgah sekejap dekat Klinik Dr. Adrian untuk ambil sample zuzu formula Incik Shein.

Zuzu fromula tu standby jer. Let say kurang seminggu nak masuk kerja stok zuzu badan I macam segan-segan ayam I akan cuba la jugak bagi Incik Shein formula milk. IF dah takder pilihan. Kata la stok zuzu kais pagi makan pagi kais malam (ker kais petang?) makan malam pon I still akan bagi fully bf dekat Incik Shein. 

Tapi itu semua qada' dan qadar dari Allah... Anything, I terima dengan hati yang terbuka.... Itu semua dah direncanakan so I kena redha... :) But I takkan give up selagi ada jalan.. InsyaAllah... InsyaAllah.... InsyaAllah... Ada jalannya.... **Tetiba lagu Mahir Zain keluar.

Botol Tommy Tippy tu I pakai sebab Fatin dekat One Baby World yang cadangkan. Kata dia sebab botol tu la yang paling hampir serupa dengan curve tetep kiter. I memang buta bab-bab botol. Tapi I ada la kata kat Fatin yang Incik Shein macam taknak guna botol tu. Dia mintak I cuba lagi but kalau tak boleh jugak, dia suruh try guna NUK latex teat bottle. Sebab puting dia lembut. See how nanti. But by next week memang kena paksa jugak Incik Shein minum guna botol.

Pasal formula milk pulak, ada a few yang suggest NAN, Anmum. Ada yang mahal, ada yang murah. Elok ambik yang ada probiotic. Takper. Pasal tu nanti I will discuss hari Jumaat ni dengan paed. Which Formula milk yang paling sesuai untuk baby 2 months... Harap bertenang semua.. Ini semua back up plan. Selagi I mampu, I akan cuba bagi fully bf dekat Shein. I wont give up!

Caiyok!

-EnD-


Ada reader komen dekat Instagram. Macam mana I kata I cukup zuzu kalau Incik Shein debab macam ni. Haha. Actually untuk direct feed cukup, untuk buat stock yang tak berapa nak cukup :) Incik Shein pulak kalau tengah menyusu mulut dia bising... Macam sedap sangat la tetep Mama dia kan? Heeeee. Boys will always be boys kan? Kalau pasal tetep!!! Hummp!!


NUK latex teat. Buruk jugak rupa dia eh? Kaler coklat. Tidak menyelerakan jer. Haha. Naseb ko la Shein..... Jangan nak demand sangat..

14 comments:

Nur Zulya said...

chaiyok Su..sblm ni pnh try tomee tippe,nuk,wide neck apa ntah sume bb reject.last2 nk botol yg biasa je rupanya.huhuhu

erin said...

my baby nak NUK je, tommee tippee sy simpan buat pekasam, sekarang cuma pkai TT minum air masak jek. klu minum susu dia takmo. btw, NUK sgt bermasalah bagi saye lah, asiklah susu dia mengalir keluar dari lubang angin tu, klu pakai botol, ntah nape dia punya puting tak suit dgn botol, comfirm meleleh jugak, so dari botol cap ayam, saye tukar botol NUK, same jugekkkkkkkkkkkkkkkkk..hooiii geram aku, sblum bagi susu kat anak, confirm try tuang kat sinki dulu nk tau meleleh ke idok, klu tak susu tu meleleh habis basah baju, baby dpt minum sikit je. sy pakai latex, klu NUK silicone, xtaulah ok ke tak, tp semua org yg pakai NUK, semua bgtau prob yg same, pakkal anak nak NUK je, klu tidak, dh lama ku humbankan..hahaha

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hahaha Boys will always be boys

genuine1224 said...

kena ajar bby guna botol since kita ni keja.jgn ikut apa org suggest without no what is the best for shein. ceewahh. hehe.. gini, utk ajar dia minum guna botol, terpaling penting kena beli puting yg sama mcm puting tetep kita. klau puting jenis panjang,cari puting yg design gitu jugak like doc baby ke. klau jenis pendek, bule try mam or tomie tippe. ini penting supaya dia xconfius mana 1 puting tetep maknya, mana 1 tiruan.klau xsama, tu yg dia xnak. mybaby dah penah jadi gini.mmg horror, tghr masa lunch gegas balik bg anak susu.pastu masuk keja balik.1 day, nangis lapar and xnak isap botol.kesian sgt kat baby.dah habis segala jenis puting 1 beli, last serasi dgn brand mam until now. su try beli 1 dlu, dah ok baru beli yg besar or beli banyak. kang membazir sebab puting yg bagus2 ni mahal nak mamps. 1 thing, beli botol yg anti colic.bby yg dah biasa bf, kena guna botol tu. sbb bf kan xmasuk angin, so better guna botol anti colic utk baby yg below 6m. klau nak bg fm, kena tgk jugak shein serasi tak dgn susu tu.like xkembong,kencing berak ok. mybaby minum s26. so far ok.
1 thing, klau mmg susu xbnyk utk buat stok, xpa, jangan frust sgt. at least su dah bg dia full bf sampai 2month kan? 1 pun sama, susu xbanyak and xblh buat stok.ada stok pun cukup2, then baby reject plak susu yg simpan dlm peti ais.frust sgt. tapi i bagi jugak selagi dia nak.siang minum fm, mlm bg bf.berjaya sampai 10bln. dun worry, xsmua org mampu nak bg fully bf kat anak dia. jgn sedih2 ye..

Jan@Afzan said...

Caiyok Su! Selagi ada peluang dan rezeki lebih utk BF, sila lah rebut peluang itu untuk baby Shein menjadi lagi gebus!

Bukan mcm Jan, yg memang sejak awal lahir baby on FM..terpaksa redha wlupun nak sgt dia BF..dari dia berlapar.
(and of course belanja FM lagi byk dari susu bdn yg free itu! pasrah!)

tiNi Aziz said...

anak2 sedara ktini yg bkerja dan juga tetep x kasi kerjasama untuk buat stok, kt rumah pengasuh or nursery diaorg kasi fm.. balik jer kasi tetep.. elok pulak tuh bertahan sampai2thn lebih masing2. good luck sue.. apa2 pun badan kita, anak kita, tetep kita.. eh tetep sue.. jadi sue yg lebih fhm dr org lain..

Anonymous said...

Jangan risau..sbb saya dl mcm tuh jugak..masuk keje takde stok langsung..tp bile start keje sy akan make sure dlm sehari sy pam 4 kali..alhamdullillah..dari takde stok jadi ade stok..dari target nak fully breastfeed smpi 6 bln jd 18 bulan...nnt try wat power pumping..insyaallah slow2 akan bertambah..

Anonymous said...

awk, kalu btl2 nk bf, jgn letak/simpan stok fm kat dlm umah. sbbnya, bila kita rasa down/malas, kita akan ckp, xpe, susu fm ada.
so, bila pk anak xde susu, kita akan rajin nk pam (wat stok) / cari alternatif nk bykkn susu.

bila dh nk masuk keje, selain kumpul stok, skrg mmg masa terbaik ajar anak minum susu ibu guna botol. tp maknya xleh la tlg pegangkan botol tu.. bb pun ada six senses.hehehe. dia bole bau badan maknya yg penuh susu itu.kikiki.. sbb tu dia refuse minum guna botol. so, kene suruh org lain kasi kan susu. kalu bole, elakkan diri dari tgk dia time dia tgh hisap susu botol.

kalu bole, cuba tanam dlm hati, nk susukan susu ibu smpi at least 6bln. tu dh kira Exclusive Breastfeeding. lepas 6bln, dia dh bole makan. time tu maybe demand dia xsebyk skrg.

lagi 1, nk bf, awak kene kuat mental n fizikal. nanti masuk keje, nk kene pam 2,3x. amik masa at least 10-20minit. time tu plak, awak kene pandai manage time. (bab ni,len kali bole story panjang)

apa pun, bf tu sesuatu yg menyeronokkan. memula je nmpk mcm susah. bila awk dh dpt rentak cam ner nk handle sume ni, awk akan sonok.

jgn putus asa kalu xdpt bf smpi 2thn. tp at least kalu smpi 6bln pun, dh kira bagus sgt :-)

Selamat Berjaya!!!

p/s: sy dulu, fully bf anak smpi 8bln je. skrg anak nk 2thn, siang kasi fm. mlm menyonyot.

Anonymous said...

NUK letex puting tu best la..sampai skang anak i umur 9 taun still minum susu pakai NUK.huhuhu

Anonymous said...

Try bagi teat MUM...anak saya avent,tomme tippe,basilic,dr baby, sume dia tolak..siap buat muka mcm geliiii sgt...dgn teat MUM je dia ok...tu pun budak onebabyworld jugak yg sajes...lepas tu, try mintak org lain yg sua botol kat baby tu...jangan kita sendiri yg bagi...sebab baby ni dia boleh kenal bau badan kita...bagi dia,kalo boleh dpt susu via tetep,watpe nak kene minum pakai botol.....gituuuuuu....
Bebi saya masa dlm pantang,langsung xmo botol...resah gelisah memikirkan nk tinggal dia pegi keje...then,bila hantar pegi bebisitter,1st day tu pon elokkkk je dia minum susu botol...setel lah segala masalah yang membelenggu....sekian....hehehe

eda said...

chaiyokk ibu shein !!!

Ayu said...

Nothing much to comment, I nak suggest u baca link lactation counselor ni.. hope it helps..

http://www.sarakids.com/blog/?p=435..

even U boleh contact dia utk dapatkan tips or bertukar2 pendapat about breastfeeding..

Dulu I pun macam U jugak.. bila pump dapat 1 oz.. sedih.. tapi sbb dah keraskan hati dan azam tetap nak susukan baby exclusively.. end of 6 months, my freezer dah penuh tak boleh nak simpan frozen EBM lagi dah..

Sabar ye.. think positive :)

Anonymous said...

Sue..masih nk cuba wat stock kan...ok .gini..mintak mak atau sazli..urut blakang sue...sue dok mmbgkok sket..n sruh sesapa tlg urut2 blakang bdan...urut..slalu pas mandi...insyaallah..satu teknik
Yg amat mmbrangsangkn susu keluar.....mmg bole wat stock..slamat mencuba!!

FadMN said...

Hi su.takdelah gemuk amik shaklee.i amik shaklee since pregnant,terus sampai pantang & now still fully bfeed my baby.dah nk msk 6 bulan.berat i pun dah turun sblm pregnant.i naik 20 kg ms peknen.now dah tinggal 58 kg dah.mmg bf akan sentiasa lapar.& i xskip makan sbb takut xde tenaga nk pump nanti.vitamin amik utk boost tenaga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...