Sunday, January 6, 2013

Edisi Mak Lampir

Assalamualaikum...

Bila Sazli ada Sabtu Ahad terasa macam ada 'jiwa'. Wah gitu. Sebenarnya macam ada kekuatan sikit la. Bukan la kekuatan apa sangat pon, cuma kekuatan nak berjaga malam sebab Shein dah seminggu macam meragam la. Bukan kembong tapi jadual dia berubah. Siang tido, malam berjaga.

Kemain pencapaian Shein taw? Hari Isnin tido pukul 3am, Selasa ok. Rabu pukul 4am, Khamis Jumaat tido pukul 5am and yang paling best malam semalam la, pukul 6am terus. Hadoi la. I dah naik sakit belakang and nak muntah semua ada sebab berjaga malam and tak cukup tido.

Persoalannya sampai bila baby akan jadik confuse macam ni and apa yang perlu I buat? Bila Sazli ada ni, rasa la kuat sikit. Bila weekdays Sazli dah balik KL rasa macam down down down down. Tak pernah pulak I selaku athlete menjadik fragile sebegini.

Mintak tolong sesaper yang face problem sama dengan I untuk share pengalaman. Biasa Shein bangun menyusu kali ketiga time malam dalam pukul 1.30am yang terus dia tak tido tu. Bila time Saz ada, dia akan stay up dengan I sekali. Selagi Shein tak tido, selagi tu la dia berjaga. Pastu bila Shein dah tido tu, dia akan deep sleep sampai la tengahari. Time mandi pun boleh menguap. Punya la mengantuk tahap cimpanzi.


Papa and Shein melayan tv Konsert Sweet Charity dengan Blues Gang. Kemain tengok tv Shein tu, macam paham-paham je.

Ok. Back to permasaalahan I tadi, what should I do? Sebab bila syaitonnirrojim menghasut mula la I rasa macam, ok. Cukupla seorang ni je anak. Rasa macam tak boleh nak handle kalau lepas ni ada anak and begini jugak peelnya. Sampai begitu la. Sok dah tua-tua, bila anak kawen and dapat bini queen control, tiap-tiap tahun beraya umah bini, I dengan Saz mengadap lemang jer la... Advance kan pemikiran? Haha. Tak lawak.

-eNd-



11 comments:

SexyHippo said...

Sue, cuba baca pasal sleep-training. Kalau u nak ikut natural parenting mmg dia akan suruh ikut je flow baby tu, umur 2 bulan gitu baru apply sleep-training slow2.

Tapi i punya kesabaran mmg tak pernah di tahap yg membanggakan. Masa awal2 yg dia berjaga malam tu mmg i bertukar jadi raksasa gorgon jugak la. Dgn husband takde (sama cam u, i pantang kat kampung, husband balik weekend je).

So i started sleep training as early as the first week after Ali was born. Alhamdulillah, when he turned 3 weeks old mmg dah sleep-trained. Masih bangun malam, tapi untuk feeding je, kira bangun, menyusu, pastu terus tido balik. Takde sinetron2 tgh malam. Bila umur 6 bulan bila dah start makan, sampai skrg mmg tak pernah bangun malam. Kalau u tak faham ape2 pasal sleep training pm i kat fb, i tolong mana yg boleh :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hahaa,... kelakar statement last sekali. takpe, nanti Shein dah besar masuk 2tahun tup2 pregnant lagi. masa tu mungkin ada chance beraya dengan anak bila dah tua nanti :)

Anonymous said...

Salam, Bu memang macam 2 la Bu kadang2. Tu la kita ni nasib2 la. Akak masa lahirkan anak pertama macam 2 la. Ada masa2 siang dia berjaga aje terkebil2 matanya. Silap2 haribulan merengek2 plak. Pastu kul 6 ptg dia start tido sampai ke malam, tup2 kul 3 or 4 pagi dia jaga. Kalo dia diam aje tak pe ni serba x kena. Tapi bila lahirkan anak kedua dan ketiga ok aje. X meragam. Aman dunia. Tup2 anak ke 4 kena balik macam anak pertama. Tapi Bu jangan risau asalkan dia x menangis yang kuat2 tu udah lah.Nanti dah lepas pantang perangainya berubah. Orang2 tua kata apa tau 'budak tengah nak berubah hari'. Sama lah kita siap kata x nak beranak lagi pas ni. Tapi akhirnya sampai ompat. ABTO

mush said...

hhehehe...standard je tu, ragam2 baby ni bukan ley jangka, klu xmo bg dia berjaga malam, time kul 8pm -10pm klu boleh jgn bg dia tdo, main je ngan dia, klu dia tdo cubit2 pipi dia bagi bangun, nanti dh penat dia tdo nyenyak...ikut pengalaman anak 2nd wat camtu, sbb anak 1st ala2 mcm shein la...

Fida Ghazi said...

sabar ye su... sebulan dua lagi ok lah tu.. dapat la sleeping pattern dia tu...

aku pun dulu cakap gitu.. cukuplah sorang anak..tetiba jadi 2..ni tetiba nak jadi 3.. serik sekejapan je...

Anonymous said...

slm kak su yg gojes.. mgkn ni slh 1 tip la kot utk bg bby tdo ikut jadual tdo mak bby.. tgk environment sekeliling kak su.. tdo la dlm blik yg blampukn lampu tdo & blik yg sejuk n selesa yg mampu utk me"layu"kn mata bby. so far, alhamdulilah kedua2 ank sy xde yg bjaga wktu mlm tlampau lama mcm bby shien.. juz try n error k sis! gud luck!

Nur Zulya said...

bb mmg mcm tu.ada satu masa mlm mmg xnk tido.dlm sminggu atau lbih.kurangkn bb tido siang.ajk dia main.lma2 nti ok.Sue jgn risau tp kena bertahan dulu.hehe

QASEEH HATIKU QASEEH said...

cuba krg tidur bby d siang hari..n klu tidur mlm tu bg cahaya yg sgt2 malap..(cba google keburukan tidur dgn cahaya yg trg benderang..dlu sy x tau..mlm tidur dgn lampu kalimantang terbentang terang benderang..takut bby lemas kunu klu gelap2..hihi..)
pglmn sy yg 1st bby girl tidur ok..abis mnyusu mmg terlentok abis..siang mlm serupa..tp yg 2nd bby boy..yaa ampunnn mmg ssh nak dia tidur..last2 sy surrender..tidur kn dlm buaian..mmg terpaksa..itu pn..siap tgn letak dlm buaian..kdg tu tidur duduk bersandar di dinding psl bby ssh sgt nak tidur lena..mmg gerammm sgt...kdg tu stresss ..tp dun wori..bby tak slama2 nya mcm tu..pandai brtukar jg tu tyming tidur bby..sabar shj yaaa...psl tidur d buaian tu mmg ikut hati tamo guna kn alat tu..tp teda pilihan..so trpaksa..jgn la hayun kuat sgt2..just buai manja2 shj..bby dpt tidur dgn nyamannnn nya...dan dpt la kta rest kjb...dah nyenyak bby tidur tu kasi turun la..tp ada ms nya biar ja dlm tu..klu ta mo beli besi buaian tu..cba try gantung tali n kain sarung cari la tmpt gantung yg kukuh ckit..klu rmh kg sng sgt bt buaian mcm tu..klu bby selesa bole tidur..baru pikir beli besi buaian tu..beli yg tahan pnya..byk pilihan...

Anonymous said...

Assalam....ank sya dlu,2minggu jd cenggini....klo celik wat hal sndri xper...nie dok eks oks jek....

ambik gliran dgn hubby....sya jg dr tengah malam smpai 3am pastue hubby ambik turn smpai siang....

mmg trhuyung-hayang rasanya n nie 1st experience so macam2 rasa ada dlam hati nie...hehe

mush said...

mungkin ragam baby boy kot, sbb baby gurl sonang ya hamat nak mnjaganya, mak cakap bby boy kuat mkn, keje lapor je manjang...hehe

~Bee~ said...

sabar jelah ya...anak sy masa dlm pantang, pun mcm tu jgk..pernah sekali mengaruk macam ape..nak kata lapar, dh bg susu..masuk buai, melalak..semua serba tak kena...rupanya, nk tdo mengereng..isk, sabo jelah..lepas pantang, si anak tak mau tdo malam plak..sebulan.....rasa dh macam panda dah mata lebam..bohong la kan xde pikir yang bukan2 masa tu...yelah, siang keje, malam tpaksa berjaga..tpaksa bgilir jaga dgn suami...hampir fed up jugak...lepas tu ambik keputusan bwk blk kg..xtaulah kena hembus ape dgn mak bidan kat kg tu, balik dari kg terus bole tdo malam..aik, mcm tu je..kalau tau, dah lama saya hembussss ank saye tu..hehhe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...