Monday, January 7, 2013

Kesinambungan entry Mak Lampir

Assalamualaikum....

Malam tadi Shein jaga pukul 2am and tido balik pukul 5am. I amek turn dengan Mak jaga Shein. Memula kitorang berbual mesra anak beranak. Cecece. Buat eksperimen dekat Shein. Kata Mak, cuba try tidurkan dia meniarap. Bila kitorang try, Shein menggelisah. Pusing kepala kiri kanan kiri kanan skali dia pusing badan dia. Menelentang. Giler keras budak Shein ni. Haha.

Sampai pukul 3.45am Mak surrender. Kata dia dia nak nap sekejap. Kurang semenet I dah dengar dengkur buih. Boleh? Exactly less than a minute. Sian Mak, ni first night Mak stay up dengan I since Shein keliru siang dan malam macam ni. Lepas Mak dapat tidur 40 minutes, Mak pulak ambik turn mendodoikan Shein. I nap. Last-last dalam 4.40am tu I bagi dia menetek and dia tertewas sengan tetep I. Terkulai layu dalam ketetepan I. Haha. Ada ke perkataan macham ni dalam kamus dewan?

Oh btw, I dah baca semua komen dalam previous entry pasal baby meragam taknak tidur ni (terima kasih banyak-banyak semua... andalah kekuatan saya) Actually ada some tips yang I dah praktik pada Shein. Yang tak bagi Shein tido siang tu bajet malam dia ngantok and tidur tu, I dah buat. Result? Shein finally mengamok taknak terus tidur siang and meragam all day. Tak cukup dengan tu, dia balas dendam tidur sekejap je time malam and middle of the night dia langsung taknak tidur sampai pukul 6am. Baru ada akal? Giler membalas dendam Shein. Mungkin dia berkata dalam hati, 'Ooooo korang taknak bagi I tido siang eh? Meh dengan malam sekali I takyah tidur'. Lantas Shein hanya melelapkan mata pukul 6am... Syabas son! @_____@

Sexy Hippo kata dia nak bagi tips, tapi I tak sempat lagi nak pm dia dekat FB. Untuk malam ni I nak try yang Farainie advice dekat Instagram I. Try kasik dia tidur dalam cahaya yang suram di malam hari. So malam ni I berangkut la tidur dalam bilik Mak and pasang lampu romentik. Try tengok macam mana pulak progress Shein. Berjaga lagi ke dia tak. Haish! Kemain susah nak bagi tido. Bak kata Papa dia, 'Tido je la Shein.. Bukan nak kena fikir kena buat kerja dekat office, bayar hutang keliling pinggang ke. Tido jer la...' Haha.

So, nantikan entry I esok. Berjaya atau tak. If tak berjaya takper. I cuba lagi cara lain or if tak berjaya jugak, I akan redha dan terima ini semua sebagai ujian dari Allah. I take it as a positive thing and as a learning process to be a good Mama and bear in my mind that, this thing is a happy problem. Taknak terlalu memikirkannya and tension and keep the positive aura with me all the time :) Its ok dear son, as long as u grow up as a good boy and healthy is a good enough for Mama and Papa. We love U... As always...



Opot-opot Mama and Papa... Time dia tidur ni, kesian je tengok muka. Time dia meragam, gewam tau? Itu yang I tunjal manja dia time tido tu. Haha. Pastu Shein macam paham je sebab dia cebek-cebek mulut dia lepas kena tunjal manja tu. Haha.


Finally dapat jugak I amek gambar dengan Shein. Sebab all this while I sebok amek gambar dia sorang je or dengan Papa dia. Kata Sazli, blog dengan Instagram I patut ubah je jadik Shein punya. Haha.

Takper la eh? I nak share pengalaman and nak mintak nasihat readers dekat sini. I rasa perkara sebegini akan berlanjutan sampai I kerja jer kot? Lepas dah boleh handle semua and dah boleh adapt dengan baby and coop dengan life everthing will back to normal. Lagipon skarang mana dapat buat apapa or makan sedap-sedap dah pon. Nak update mendanya kan? Dah kata dalam pantang. Kot semua menda boleh buat, tak namanya dalam pantang dah. Aku tampar jugak kang.

-eNd-


11 comments:

Aleeya Zailan said...

Kak sue....buat cara faraine tu.. betul


K sue plankan time baby hari2 waktu sama dia mandi susu etc...

Cth anak2 alleya sejak balik drpd hospital mmg akan di train time tdo n mandi

Ptg 6pm minum susu sikit...
630 pm mandi
Lps mandi bilik da gelap gelita
7pm onwards bg susu lgn tdokan.... jgn ckp dgn baby at all... jgn lyn kalau dia senyum2 ke ajak main.... nnt dia x tau beza time tdo n time main

Mln time nak tukar pampers pon jgn bukak lampu... guna je lampu henpin... jgn bg terang ok... so dia tau.. waktu gelap mlm time tdo x de sape nak lyn dia


Soofar my baby dedua well trained... x de masalah berjaga n main tgh mlm

Eva untill now bedtime 730pm and tdo all nite n wake up at 7am .... lps diaorg tdo mama papa plak berjimbaaaa!!!!

ROSLINDAH MISKON said...

Hahaha jgn risau beb baby time pantang mmg cenggitu... Kena byk2 bersabar ye... Baby pun camtu yg pertama jenis berjaga mlm pastu stock yg menangis sampi gigil2. Yg kedua plak jenis berjaga siang. Mmg ada org kata klu dia tido siang kejutkn dia buar mlm nyenyak tido,,, i cuba la buat tapi natijahnye dia lg mengamuk sama sebijik mcm shien bls dendam tu... Kekeke,,, udahnye klu dia tido i akan tido skli so bila dia jaga baru i berjaga.. So dua2 pun dpt rehat la,,, rehatla sgtt,,

ROSLINDAH MISKON said...

Hahaha jgn risau beb baby time pantang mmg cenggitu... Kena byk2 bersabar ye... Baby pun camtu yg pertama jenis berjaga mlm pastu stock yg menangis sampi gigil2. Yg kedua plak jenis berjaga siang. Mmg ada org kata klu dia tido siang kejutkn dia buar mlm nyenyak tido,,, i cuba la buat tapi natijahnye dia lg mengamuk sama sebijik mcm shien bls dendam tu... Kekeke,,, udahnye klu dia tido i akan tido skli so bila dia jaga baru i berjaga.. So dua2 pun dpt rehat la,,, rehatla sgtt,,

SexyHippo said...

Takde la tips ape pon. Just if u dah study pasal sleep training and ada apa2 tak paham i boleh kasi tuition. Hehehe.

Basic sleep training is to establish routine dan ajar dia bezakan siang dan malam. Siang tu jgn letak dlm bilik, biar kat ruang tamu. Nak tido ke hape suka hati. Tapi make sure lampu terang, tingkap bukak, tv pon pasang. Malam tu buat routine mandi, tukar baju tidur, masuk bilik tutup lampu biar malap, biar sunyi. Even kalau dia tak tido pon, jgn main ngan dia, walaupon dia buat2 muka comel pon. Eventually dia akan faham yg waktu malam ialah waktu tidur. But it wont happen overnite la. Give him 3 days to one week, insyaallah dia akan faham. Some babies take longer tapi jgn give up. Continue with d routine until hes sleep-trained.

sha said...

my daughter pun before 30days aritu bukan main berjaga smpai pg. tup2 hari ke-30 kelmarin, dia tido pukul 9.30 skali dgn omak dia, bgn sekali utk nyusu pukul 2 sekali pukul 5 pastu tido straight sampai besok pukul 9. pastu of cos i x tidokan dah sbb biar dia tido mlm. setakat ni berjaya la. mata dah tak jadi cam panda. haha

mrs kayrul said...

biasa la baby dalam pantang memang macam tue...masa nie la nak dapat mata panda la...

2 3 bulan lagi tido baby akan normal macam kita semula...masa tue mula la rindu nak berjaga malam plak...hehhee

Anonymous said...

kak su,shein ni comey dan handsome la.kaksu comel sket je dari dia.kita tatau nak komen cane nak bagi shein tdo malam.kak su bertabahlah ye.

ida

mush said...

ada terbaca info disini..

http://www.babycenter.com.my/a1036680/mewujudkan-tabiat-tidur-yang-baik-0-3-bulan

missalongwani said...

alahai....kok skarng kene bar tido lewat mlm la ni...adess.....camne..xlama dah nih....menunggu mase je ni kak...eh..ape kata kak wt resepi lam pantang la plak..hehehhehe..leh jugak tau nak makan ape lam pantang..heheheh XP

tiNi Aziz said...

habis pantang eloklaa waktu tido dia nnti.. mcm ktini ckp arisa berjaga dr pukul 11mlm smpailaa 6-7pagi.. pastu tido lena tak ingat. masuk hr ke 45, itulah pertama kali(sejak dpt arisa) kami laki bini tido senyenyaknya tak sedar2.. esk2 bgn mcm eh apa jadi kt kita nie hahaaa...

skrg nie yg termampu sue buat, baby tido sue rest/tido jugak, jadi mlm ada tenaga nk berjaga sama dgn shein..

Fara Dilot said...

kesian tgk mata mummy die tak cukup tido.. lepas pantang insyaAllah jadual waktu baby tido akan tersusun.. yg penting train die dgn suasana dan lokasi tempat tidur.. :)

i pon time pantang bln lepas stress jgk aa.. penat + ngantok.. pas pantang sume nye ok2 jek.. try gugel 7 sebab baby nanges untuk kita satisfykan kemahuan die..

tapi kalo dah buat sume 7 bende die takmo tido jugak, biokan aje die melalak gitu.. hohoho.. zalim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...