Wednesday, January 16, 2013

Sian Incik Shein kena colic lagi lagi lagi...

Assalamualaikum....

I'm homeeee !!! Setelah 2 minggu berada di kampung and drama air mata setiap hari Ahad kerana papa Shein nak balik semula ke KL and tak sangka harini macam berada di habitat asal. Habitat asal yang mengembirakan kerada dekat dengan Sazli... Tetapi sedih sebab each time call Emak dekat kampung, suara dia serak and nanges jer rindu dekat Incik Shein. Dia kata la rindu dekat Incik Shein. I saspek dia juga merindui I. Well. I miss U to mom. No doubt. Haha. Tak payah nak kental sangat la Mak. Tak tercalar pon ego kalau mengakui dirimu merindui diriku juga.

Seronok berada di rumah sendiri kerana dekat dengan Gleneagles so each time Incik Shein macam tak selesa I akan rasa a bit relieve kerana hospistal dekat simpang tu ha sajer. Dekat nak mamfus. Tak dapat bayangkan masa Shein kembong last time rasa macam helpless sangat. Terpaksa jugak pergi ke Klinik Swasta Bandar Jengka which mana la ada paeds kat sana kan? Redha jer dengan Klinik yang charge consultation sebanyak RM5. Murah gilers!!!!  Ya Allah. Murah la rezeki engkau wahai Klinik Fadzillah.

So. Tadi  (Isnin 14 Jan 2013) I bawak Incik Shein pergi jumpa Dr. Adrian Goh. Check perut pastu kata Doktor Adrian memang Shein kembong and dia bagi ubat nama Probiotix yang mengandungi bakteria baik untuk tolong Incik Shein dari masalah kembong. Basically Shein kembong bukan sebab I salah makan ker apa sebab baby yang fully breast feed memang jarang nak kena kembong but sebagai bayi yang ibunya dulu masa mengandung cukup bulan sebok nak karaoke nyanyi lagu Ziana Zain sampai nak terputus urat kentot, so maybe Incik Shein nak test power suara by menangis. Menangis sampai angin masuk dalam perut pastu kembong.

To be continued.

Rabu (16 Jan 2013)

Boleh eh main sambung-sambung entry macam ni? Boleh ajer la kan kalau anak asyik meragam T___T. Dimaklumkan masa lepas balik dari jumpa Dr. Adrian Goh, Incik Shein malam tu tidur pukul 5am. Meragam sepanjang malam. I dok bangun duduk berdiri jalan terlalu kerap sampai kesan bedah rasa mencucuk-cucuk adanya. Saz yang maha penyabar take over jaga Incik Shein. Subhanallah memang dugaan sangat. 

Esoknya (Selasa 16 Jan 2012) Saz pergi kerja, ingat ok la Incik Shein. Takder der.. Dia memang tak kasik chance Mama nak makan pon. Berkaraoke dari pukul doblas sampai pukul dua and sampai I give up and call Saz, mintak dia tolong I. Pastu sebab kesian dekat Incik Shein yang tak tidur semalaman and siang pon tak tidur and berkaraoke tak henti-henti, so we decide to go to Gleneagles back. Haha. Gini la Mak Apak baru ada sorang anak. Anak nanges, zupppp sepital. Cukup bulan bill Incik Shein boleh beli handbag Prada. Heeeeeee :D

Nasib dekat Klinik Dr. Adrian haritu tak ramai patient. Ada 3 orang jer. Disebabkan Shein dah start karaoke balik, so kiter dapat jumpa Uncle Doctor cepat sikit. I masa ni dah bertakong air mata, tunggu meleleh jer. Ececeh. Padahal dari dalam kereta asyik nangis lagi nak mengaku air mata bertakong. Kata athlete? Kena la kental.

Kata Dr. Adrian, Incik Shein kena real colic. Ni la dia tengok sendiri Shein karaoke tarik macam lagu Amy Search then he know. Dalam I meleleh air mata, pembantu klinik merasa simpati dah menggosok-gosok blakang badan lantas menawarkan tissue untuk lap air mata sebab air mata I dah sampai ke siku bila Shein nangis tak henti-henti even masa Doktor Adrian check perut dia.  I pon lap air mata, serasa kasar jer tissue ni. Oooo dia kasik kitchen tissue. Haha. Tabah jer la aku T___T

So. Incik Shein telah diberikan Paracetamol oleh Doktor Adrian. Sampai rumah, dalam pukul 6.00pm dia start tidur. Dia tidur, I pon tidur sampai pukul 8.00pm. Masa ni Saz take over. Alhamdulillah, malam tu nyenyak dia tidur. Dia jaga macam biasa la untuk menyusu. I berdebar jer nak tunggu dia tidur balik sebab takot dia taknak tidur macam 2 minggu lepas @___@. Skali senang dia tidur and by 1.00am dia jaga. Saz ambik alih menidurkan dia sampai la pukul 3.00am baru dia tidur balik.

Phewwwww.... Begitu la eh? Bukan senang nak jaga anak yang meragam. I ni rasa macam nak patah pinggang pon ada. Dalam vontot ni rasa macam ada batu jer. Lengoh kemain tetapi amanah Allah ni, I anggap sebagai ujian. Saz banyak kali bagitau, Bubu kena kuat, Papa ada ok? Papa ada... Itu la yang bagi moral I up sikit selain dari Gleneagles dekat dengan rumah. Hehe.

Dah. Sekian lah sahaja. Pergerakan sangat terbatas ni. Incik Shein ada atas riba ni ha. Tak mao diletakkan dekat bawah. Dia amat mencintai peha I yang gebu ni barangkali. Itu pasal takmao tidur kat dalam crib dia yang cantik tu. Bak kata Syikin, Baby ni kalau siang tidur, bunyik bom pon selamba jer. Kalau malam, bunyik derap kaki pon terjaga. Itu baby dia. Kalo Incik Shein, siang malam apa la bezanya? Aku nak telan air liur ni pon takot-takot sebab nanti dia terjaga.

-EnD-

Kemain sengih bila Papa dia ada dekat sebelah eh? Meh tunjal manja meh!

27 comments:

Nur Zulya said...

pnh dgr klu bsalin secara czer,baby ada kurang satu antibodi.detailnya tak dapat nk explain.shein masih pakai barut kan..btukar tempat pun baby boleh meragam.Su kan da lama kat kampung aritu.bertabahlah ye :)

Anonymous said...

sabar ek kak su....biasa la dlm pntg mmg byk ragam skit...lps 2 bulan ok la tu..
mlm pun bgn nk susu je...tu pun 1-2 x je....

Filla ~ Kasihs said...

alahaiiii... shiannya dia... takpe sue, tu lah dugaan ada baby... ada orang senang je baby tak meragam langsung.. haku dulu masa amaani pon sampai menangis lah sebab kena dukung dia merengek tak nak tido.. dari tengah malam sampai ke pagi tanak tido.. gila babeng aku siap menangis sebab tak dapat tido.. hahahahah... bertabahlah ye..

Chooyaya! said...

nur zulya : mungkin sebab bertukar tempat la kot? dari sepital, ke rumah sendiri, ke kamoung, ke rumah mak tok and kerumah sendiri..mungkin tu buat dia meragam...

Chooyaya! said...

anon : harap mcm tu la. kaksu dah nazar, kalau shein tak meragam lepas umur dia dua bulan, kaksu nak buat amal jariah dkt masjid atau umah anak yatim...

Chooyaya! said...

filla : itu la tu filla... aku memang asyik nanges jer... macam helpless la. sazli pon risau tgk aku nanges. kesian kt shein. aku pon kesian gak. sehari tido 2 jam, rabak mata. sok kalau kerja dia buat hal jugak, aku tidor bawah meja la nampaknya....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

nak gelak ada, kesian pun ada. sabarlah ye kak.. saya ni pakkal takde anak lagi, kalau ada sama jugak kot entri2 camni yang keluar..

Anonymous said...

hi dear..anak i dulu siang menangis memanjang, malam tido memanjang..yg siang tu dok lah berdukung tak mo letak..bertabahlah hati sbb berpantang di rumah mertua..mertua suruh dukung tak mo cucu mereka nangis..huhuhu

Anonymous said...

kaksu,

sedih plak dgr pengorbanan ibu atlit mcm kaksu ni.. hati mau kental.. muke mesti ala sinyummmm... tharu btol dgn pngorbanan mak2 bile baca ni sampai nak telan ailio pun takut2.. gile kauuuu..

tp hati wa panas kaksuuuu.. lu jgn main2.. lu tgk lu tulis tarikh tu btol ke x.. wa 3,4 kali bukak calendar.. kejap rabu 17hb.. kejap kang selasa plak 16hb.. bile thn nye ni.. padahal ari ni baru 16hb.. wa dah x senang duduk ingtkan salah tgk calendar pasal tpengaruh dgn calender lu kaksuuuuuu...

suke tau mainkan perasaan aiiiii...

anna

Anonymous said...

tips dari sy.mb dia kembong.letak yu yee n gosok perut dia.kaki dia pelipat semua.lpas2 kalau xbleh tido baca subahanallah walham dulillah wala ila ha ilallah allahuakbar 40 x.kalau xtido gak tepuk lg.cuba bedung bdan n kaki dia

Anonymous said...

k.su,sy ni wife bullet...ari tu ank kitorng cmtu la...siang meragam je...maghrib nangis melalak...tp mlm dia tido la sbb lth kan siang asyk ngamuk...spai bwk jupe 5 bomoh, 6 doktor...msk umur dia 4bln br xbyk ragam...haish serik rsnye...

Fara Dilot said...

besar nye dugaan.. bertabah la yek bekas athlete.. :p

nadyrah khairy said...

hai k.su..byk2 sbr ek.duku ms kite 1st baby pon gtu,start kol 12mlm stret smp kol 5pg,ngam2 azan subuh baru baby tdo..time tu mcm nk hantuk kpla kt dinding,tpkan lps je pantang die la baby paling2 baik.sakit pon jrg,alhamdulillah..baby yg 2nd ni len sikit dr kakak die,stkt ni mlm tdo,siang nk tgok tv.huhu.hrp2 smp bl2 la x meragam..ni baru 3minggu lbh..mudah2an shein pon x meragam lg lps ni ye.amin~

marliykama said...

Babe,try search kt youtube massage for colic baby.try urut baby shein.hopefully helpfull

Anonymous said...

k.sue, anak sy dh masuk umur 2 taun.still meragam mlm2.kdang2 je dia tdo lena.x pernah tdo lena dr dlm pntang smpai la ni..anak lelaki gak:p..mcm komen2 kt ats tu la..tgk anak jugak.maybe ni dugaan utk sy.sy redha.tp x bleh bla time pg dtg keje la!!!mata panda, mak lampir smua ada.tp cover ngan make up:p...hhehehe.dh puas berubat, jmpa ustaz, bacakan yassin, amalkan beberapa surah yg ustaz & abah ajar, bedung, sapu minyk kt perut, sapu vicks kt dada - pendek cerita smua dh try buat tp still gak cmtu...redha je la:)..insyallah dh besar nnt byk tuahnya pada parents dia:D..AMIN

Chooyaya! said...

ms. yana : ha.... gelak la dulu. sok lusa ada rezeki dapat baby jgn lupa share dengan kaksu eh? hehe

Chooyaya! said...

anon anak nak berdukung : yerker? kalau mcm tu lagi stressed kan? i style mat salih. all by my own. *libas rambut. hehe

Chooyaya! said...

anna : lu bikin gua gelak nanges malam tadi baca komen. sazli pon naik pelik. hahaha. biasala gua mamai, mana nak pedulik sangat pasal salah tarikh. pepandai la fikir sendiri. hahahahaha

Chooyaya! said...

anon minyak yu yee : kiter mmg ada buat semua tu, tp guna minyak telon... so lepas ni kena beralih ke minyak yu yee la pulak... i will try also. tengs dear.

Chooyaya! said...

wife bullet : mak ai... lg la teruk mcm tu... tp semuanya dah berlalu kan? pasni kena plan anak kedua pulak. hehe

Haris Zuhaina said...

As Salam. Su, jgn dokhati tisu sgt. awak masih lagi berpantang. cuba bawa jmp ustat2 n buatkan minyak celak. Klu I (Kedah) bw jmp ustat2 dia akan tya kita ada dak mnyak urut baby,Ipakai minyak but2 HPA tuh. dia akan bacakan doa2 n minyak tuh di calit di dahi baby kalimah ALLAH,kening, dagu pelipat siku,lutut n tumit disapu n urut dengan setiap tuh diselawatkan.
Insyaallah.. cubalah... Cian plk kecik2 dah bg paracetamol n macam2 ubat :(

Anonymous said...

setuju dgn haris zuhaina mmg bagus minyak but-but tu, baby lelaki ni susah jaga, maybe dia nak jadi pasang,benda ni kene cepat2 jaga dan ubat selalu kena urut batu dia n minyak angin,tak pon tungku perut dan batu dia, ada jual tungku baby tu, cuba la... maybe sebab tu dia nangis,cuba tanya org tua2.lagi satu barut jgn tinggal,harap dapat dikongsikan

Chooyaya! said...

Fara dilot : hepppp!!! Bukan bekas athele lg tau? Bakal menyinar athlete yg telah separa pencen. Hehe

Chooyaya! said...

Nadyrah : baby kalo tanak tido tp dok diam xpe. Ni menendang2 nanges gelisah package siap semua ok? Takpe la. Bila anak meragam ni kaksu rasa badan mcm ada kurus sikit la.

Chooyaya! said...

Marliykama : haaaaa ok ok. Yg mcm u ckp kt fb tu kan?

Chooyaya! said...

Anon anak tak tido smpi umur 2 thn : makkkkkkkkkkk. Ni la komen yg plg berhantu skali kaksu rasa. Takotnya.. mintak dijauhkan la eh..

nadyrah khairy said...

haha..nais..motivate tuk diri sendiri..keep positive kak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...