Thursday, January 17, 2013

Terlebih Tido Pulak. Heeeee :D

Assalamualaikum....

Zup zap zup zap! Sepantas halilintar buat kerja pagi tadi. Takder der dah nak sambung-sambung tidur ye macam dulu kala. Sekarang ni life is about time and opportunity. Cewah! Tengok macam mana budak kecit umur tak sampai dua bulan dah menghuru-harakan hidup Mama and Papa. Hahaha. Its a happy problem. All is well... All is well...

Saz ada meeting pagi ni, so dia keluar rumah dalam pukul 7.00am and I pulak, terus tak sambung tidur. Incik Shein sedang lena diulit Intan, maka terus sapu lantai yang ada la habuk 2 3 bijik tapi tak kira nak sapu jugak, angkat kain and lipat-lipat ayam dan langsung jauh dari spek lipatan kain mak. Masak nasik, buang sampah, basuh kain, sempat sidai kain. Cek-cek Incik Shein masih lena, terus zupppp mandi. Tangan kanan shampoo rambut, tangan kiri sabun badan. Takder der nak scrub ke apa dah sekarang ni ha. Celet ketiak, bau sabun. Ok pas. Kira bersih dah la tu.

Pakai baju dekat bilik sebelah and siapppppppp jer pakai baju, Incik Shein pon jaga. Terus zuzukan dia, mandikan dia... Zuzukan lagi skali, and lepas tu dia tido... Sampai la sekarang. Ni pon berdebar-debar ni takot dia jaga pasal I nak lunch lagi. Apa lambat benar service restoran kat bawah ni la hadoi! Its all about time U know? Ni kalau anak aku jaga kang, I nak cakap kat ane tu, 'Ane, U jaga la anak I, I nak makan sikijap kalo. Bole?' Haha. Bodo nih!

Malam tadi Incik Shein doing very very good baby! Jaga pukul 11.00pm, pukul 3.00am nak zuzu. Pastu tidur balik. Yang kelakarnya Si Papa jaga pukul 2.00am tak dapat tidur sampai pukul 3.30am. Pastu kata dia, 'Ni Shein punya pasal la ni Papa tak boleh tidur'. Haha. Disalahkannya anak dia sebab dah berminggu jaga pukul 2 3 pagi so dah macam routine la kan?

Malam tadi I try zuzukan dia mengiring sambil baring. Mudah plak budak kecit tu tido. Tapi yang tak bestnya, dia tido sekali dengan kitorang. Mak Apak dah la besar badak. Lagi dia nak menyempit sekali atas katil. Katil dia sendiri ada, pergi la tido sana. Haih.

Ok la. Got to go. Bye!

-EnD-

Buah Hati

16 comments:

A.L.I.N.A said...

heheheh...dulu kn k.su saya nk dpt anak sulung pun lmbt..dkt 4thn kawin baru kuar sorg haaa...pastu bila dh ade anak xde lg yer istilah bgn lmbt hari minggu ok..sbb anak saya ni stail bgn kol 8pg hari2...xde makna nye nk rehat2 tido sakan..time anak tido time tu la nk basuh baju,kemas umah bagai...tp xpe kn..dh seblom ni kite rehat lama dh kn..hahahahahah...ni nk masuk anak 2 bln depan mau saya jd super duper mak sakan...huhuhuhu...

Chooyaya! said...

alina : alina kerja ker or fully housewife? ha a... pasal tidur ni kaksu dah letak tepi... dah puas berehat selama 30 tahun. now time to get up. sok lua Allah bg rehat selama-lamanya lagi sakan. Mak. Seram.

Anonymous said...

omel sangat la dak shein ni...geram nengokkk

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

mandi kobau eh.. hehee.

Anonymous said...

Salam Bu,baby hisap nenen aje ke? Dah train hisap kat botol susu (maksud akak pam susu masuk botol)? Spatutnya Bu dari sekarang kena train hisap susu kat botol waktu siang, pukul 6 keatas hisap nenen. Bu, especially macam kita yang bekerja ni kan, memang dah kena train.Sok sok nak tinggal kat nursery or baby sitter acaneh tu? Alamat berkaraoke la dia nanti kat nursery. Baby anto nursery ke baby sitter?Ini pengalaman akak sendiri (anak pertama)dalam pantang nenen lagi seminggu nak keje baru hegeh2 nak train menyusu ikut botol. Alamat mengamuk member hari2 mak akak tipon kat opis kata anak menangis. Ambil masa gak la dia nak hisap pakai botol. Masuk anak 2-4 tiga minggu b4 keje akak dah train hisap botol siang hari dan malam nenen. Mula2 mengamuk gak siap akak selawat2 kat puting botol tu tau mintak2 dia nak minum thru botol. Baru la lega. Baby shein ni suka nangis tarik2 ala amy search tu yang saspen tu. Bu,mcm akak pesan hari tu make sure baby boy ni kalo bole jgn nanges tarik2 sangat lagi kuat dia tarik lagi byk la angin dia tarik masuk peyotnya. Org tua2 kata baby boy cepat kembung. Kena rajin sapu minyak telon (akak pakai kotak hijau ada baby shein merangkak)sapu perut, belakang badan, betis dan tapak kakinya pas 2 dibarutkan (maaf ya kalo benda ni macam ni dah byk kali readers dah komen. Take care Bubu. Akak lap BUBU so much. ABTO

p/s : suka tgk gambo shein senyum sebelah papa.Senyum tanda aku dah berjaya menghururakan papa dan mama kata shein dalam hati.

genuine1224 said...

dah ada anak mmg mimpi la nak tdor siang.dlu masa mybby kecik2,subuh dah bgn.lg awal dr mak bapak. sampai la skang ni. masa baby pakat duk ulit baby suh bgn sebab geram nak gomol2,nak main.sah besar mak bapak susah hati napa lah anak xmo tdor asik nak main ja..haha..1 day u will be like this jugak su.nak buat keja umah,nak tgk anak,mmg berlari la.nak rest tu mmg xdak istilah dah.anak dah 2,3 tahun, lain pulak caranya. eh, just nak tanya. u mkn apa kat mamak? baru branak and bf baby,mkn kena jaga even dah lepas pantang.nnt bby kembong, uii, disaster.sebelum ni u punya entry pasal shien colic kan?try tukar pemakan u,mana tau ada yg xsesuai dgn shien.

Chooyaya! said...

Anon : omel mcm mama ke or omel macam papa dia.hehe

Chooyaya! said...

Mrs yana : mandi charlie chaplin pon ada ni ha

Chooyaya! said...

Akak bubu : tak smpt lg nak train incik shein ni ha. Karaoke je. Caneh nak buat keeja lain? Tp esok mak dtg. Dia akan bantu sikit so boleh la ajar dia menyusu guna bt.

Chooyaya! said...

Genuine : order sup sayur je u... hehe. Pasal makan so far mmg kiter jaga sgt2 sbb aware yg baby nyusu badan...

nadyrah khairy said...

hrp2 shein dh x meragam lg.tumpang doa dr jauh..amin
anyway, khairy (hsbnd kite) kata mulut shein mcm sazli ms muda2..(blh ek gtu?).. tp yg len muka sm mcm k.su..

A.L.I.N.A said...

kak su..saya keja.. ^_^
skrg ada anak sorg pun dh mcm 2..si ayah pun dh mcm baby..suma nk kena layan..fenatttttt!!!!ni nk tmbh baby..wlupun baru nk masuk 2 baby tp dh mcm ada 3 baby..haduh!rumah jgn ckp la..kemas 5 minit satgi anak tgk elok ja bonda dia kemas...saja dok pi selerak balik..haduh!tuh x masuk ayah dia lg ha dok buat semak...sabar je la...

masa baby kecik ni kn kalo baby tido gagah nk kejutkn baby nk main2 ngn baby..elok baby umor 1thn lbh..ayat ni plak kuar "hai la anak..bila nk tido?bonda nk buat keja ni sayang oi" hahahahah....

Felis Domestica said...

oH...selama yg baby ngamuk tak mau tido Baby tak ngepeng eh? (susukan mengiring n tido sekali)....
tu rasanya mmg cara senang nak lenakan baby sebenarnya....
dah boleh mula buat stok n siang bagi botol EBM n malam ngepengkan... sambil tgok tv, bila dia lena, baru cabut, jangan tak lepas pulak, kang ngempeng jer takmo lepas....
my baby dah setahun mmg akan tido diantara kami,bila dia dah mula pandai golek-golek masa 3-4 bulan, terus cabut katil bawak turun tilam kat lantai. godd luck

Fara Dilot said...

Baby kekadang takot tdo jauh dr mak pak.. Die nak bau maknpak die tem tdo.. Maybe bab tu die tdo lena mlm td in between uolz..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Pengalaman sy. ..tym pntang bby meragam mcm ni.....sy mndi tarik buaian bby dpn bathroom..bkk pintu ckit..smbil2 mndi kjb2 tgn sblh hayun buaian bg bby tidur..klu tidak bby trjaga kompom menangis..sib baik bathroom dlm bilik pintu bole tutup..tp masi sempat jgk la mndi2 herba..hihi...

Anonymous said...

boleh je lepas dia tido tu angkat letak kat katil dia..heheh
letak katil baby shein sebelah katil kita..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...