Monday, February 4, 2013

Buai Laju-Laju Sampai Cucur Atap. Apa Dalam Baju? Malu Nak Cakap!

Assalamualaikum....

Incik Shein is 55 days today. Malam jadual tidur dia alhamdulillah dah konsisten. Kalau lewat pon, dalam pukul 10.30 malam pasti dia akan tertewas jugak. Itu kalau takder gangguan masalah kesihatan seperti kembung la. He will fall asleep anyway... Clap clap.

Tips? Senang jer **Libas rambut. Just makesure kalau siang, biarkan dia tidur dalam suasana cerah, pasang tv and letak dia kat tempat lapang. Bila malam, lepas mandi terus letak dia dalam bilik, cahaya kasik suram-suram pastu mesti mao tutup semua tv biar senyap sunyi. Pendek kata kalau nak salin pampers tu guna lampu handphone pon takper.

Biar dia tau, siang masa untuk bermain and malam masa untuk tidur. Train dia secara konsisten. InsyaAllah dalam seminggu dia akan ok la. Yang penting jangan putus asa. Nature baby memang macam tu. Macam Incik Shein, memula dia ok. Masuk 20 hari, udah buat perangai tak tidur malam dah. Itu yang I jadik Mak Lampir. Seminggu lebih jugak la. Yang penting kena banyak-banyak sabar la... Ada baby confuse siang malam seawal hari ke sepuluh, ada jugak bila lepas pantang. Yang penting jangan putus asa untuk train baby ok?

Banyakkkkkan bersabar. Syukur I dah lepas melalui fasa-fasa tu semua.. Phew.. So, setakat ni I masih la bertabah menidurkan Shein menggunakan buaian manual iaitu secara menggoyangkan paha dan lengan sahaja. Incik Shein dah la gedebop sekarang ni, boleh tahan lengoh jugak la. Letak je nanges, letak jer nanges. Dah tu acaneh nak kerja nanti kalau nak bergoyang sepanjang masa? 


Opot-opot Mama dah gedebop! I rasa macam incik Shein buat muka suci, tapi a few dekat FB kata Incik Shein buat muka menggoda. Renungan yang tajam and bisa mencairkan hati wanita. Gitewww anak Mama. Tecit-tecit lagi dah pandai main mata kan?

Kata De I, dah tak payah bersenam dah. Goyang tangan badan peha dah part of exercise jugak kan? Kitorang (Kitorang tu ialah I dengan Saz) decide memang taknak guna buai elektrik tu untuk Shein sebab kononnya susah nak berangkut bagai kan? Tapi memikirkan Shein time siang pon tidur tak lena jer... Sebab kuasa buai manual setakat mana la kan? So selepas hasil pemerhatian dan penyelidikan (cecece) I pon rasa macam nak ambik buai seperti berikut.


Kononnnn taknak pakai buai elektrik kan? Tapi akhirnya tertewas jugak membeli portable swings ni. Tapi yang ni tak la besar gedabak macam buai elektrik kan? I pon bila Incik Shein dah susah sangat nak tidur, I pergi la guna buai besi Mak dekat depan umah tu. Jangan kata Incik Shein, I sendirik pon nak tertido. Har har har.

-EnD-

P/s : Tips tido from Faraini & Leya. Thanx babe! **Hugsss

10 comments:

Cikgu Norazimah said...

Congraz ! i dah melepasi fasa tu, sekarang ni melalui fasa berlari-lari anak mengejar anak yang laju meniarap ke sana ke mari sambil cuba memanjat..memang terbakar lemak ! hehe

anne said...

Salam, jika berminat untuk tampil langsing dan bentuk badan yg menarik sy bersedia berkongsi rahsia..sila whatsapp ann 0192887744..tq

Halimaton Hanafee said...

alahai comel nya die .....bulat2 ucuk acam ni...

Niza said...

Mobile swing tue mmg worth it. i mmg taknak manjakan my baby Aiesya dgn swing. tapi ada kawan bg as gift so terpaksa guna.
and it is so helpful. i guna sampai aiesya 7 bulan.
you boleh ja tinggal shein dlm swing while you buat kerja2 rumah. n bila ngantuk dia akan tido dgn senang dan tenang. the best part is.. i dont know why but in shaa Allah shein takkan get too attach dgn tht swing. ada takpa.. takdak pun tak. but since its mobile, so kalau dia attach pun takpa coz senang nak angkut pgi memana ;-)

Amanda Suria said...

mata dia sgt2 cantik...

Chooyaya! said...

cikgu norazimah : woooww bestnya! kekadang rasa macam tak sabr nak tunggu shein besar. nak bercakap dengan dia... bila time dia meragam la.. tp time dia dok elok tidur jer, mula la rasa mcm be a baby forever la shein. hehe

Chooyaya! said...

anne : ok anne. tq :)

Chooyaya! said...

halimaton : eeee tenkiu.... puji shein, mama shein yang bangga. hehe

Chooyaya! said...

niza : niza niza, i akan buat satu entry pasal swing ni later on ok?

Chooyaya! said...

amanda : *kembang mama (padahal puji anak)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...