Thursday, February 28, 2013

Tips lepas ambik injection for your baby :) *Blog emak-emak

Assalamualaikum sayang's!

Selamat hari Khamis malam Jumaat untuk semua....!! Oh. Entry semalam I lupa nak bagitau apa yang Dr. Adrian pesan what to do and do not do pada baby lepas amek injection. Nanti at the end of entry I akan share okeng? Memang ada a few pendapat yang berbeza. Lain mommies, lain pendapat macam tu jugak lain Paeds, lain la pendapat dia kan? Haaaaa.....

Macam Kak De I pesan. Sebelum pergi amek any injection, amek paracetamol dulu and lepas inject, lekas-lekas bubuh minyak cap kapak or minyak yu yee dekat tempat kena inject tu and demam atau tak, terus bagi paracetamol lagi sekali, InsyaAllah baby akan ok and takkan demam.

And Sarah, wife Zalman pulak bagitau tak perlu bagi paracetamol pada baby. Why nak bagi kalau baby tak demam kan? Just monitor jer lepas injection and kalau demam baru la bagi ubat. Pastu Mommy Baby Aisyah pulak kata, Nurse pesan jangan letak anything dekat tempat cucuk tu termasuklah minyak cap kapak or minyak yu yee sebab nanti injection tu dah macam tak bagi kesan pada baby.


And Fara Dillot pulak kata, dia akan monitor suhu badan baby dia and let say dah panas, dia akan pakaikan cool fever dulu and kalau panas berterusan baru la dia bagi ubat. U see? Banyak kan pendapat dari semua orang. Ada yang kata ok, ada yang kata tak ok?

So. Macam mana sekarang ni? Sebab pendapat yang berbeza tu pon datangnya dari doktor masing-masing jugak I rasa. Kan? Eh. Serius pulak bunyik entry ni. Jom la kiter tengok gambar Incik Shein dulu. Kasik hati semua kurang berdebar kot salah praktik pada baby masing-masing. Boleh?


Ni gambar Incik Shein dari dia tecik sampai la dah 2 and half months ni. Acu carik gambar senyum, memang tak berapa nak ada kan? Ilex la. Sap kok dulu. Kata Abang Kawasan... Mana boleh senyum-senyum. Baru mecho. Kan????



Yang ni pulak gambar time dia nak menerak berak. Boleh jer Mama kan? Time Incik Shein nak berak ni di ameknyer gambo. Time ni la ada yang kata muka Incik Shein macam muka I. MUKA SAMA DENGAN MAMA BILA TENGAH NAK BERAK AJER. Ok. Baiklah. 

Bak kata Yash. Incik Shein sama macam muka Sazli. Sama la macam Farel anak Yash. Sesusah kiter mabok, buyut bawak perut, sakit nak bersalin. SESENANG JER DIA NAK IKUT MUKA PAPA DIA KAN? Gewaaaammmm!! Dalam ramai-ramai, cuma Sazli sorang jer yang kata Incik Shein iras I. Nak ambik hati I la tu. Haha. Ala. Tak kisah la ikut muka sapa. Janji dia sihat sentiasa dan membesar sebagai Abang Kawasan yang digeruni. Gitu. 

Ok. Back to our topic earlier.. Kata Dr. Adrian, ambik paracetamol sebelum ambik injection and lepas inject, balik jer rumah terus tanggal plaster dekat kaki yang kena inject tu and lepas tu DO NOTHING. Jangan letak apapa and jangan massage jugak. Biarkan ajer.

If suhu badan naik, baaaaaaru la bagi pracetamol. And monitor. Chances untuk demam? 2 or 3 percent ajer. Very low...... So, itu yang dia pesan pada I and I follow apa yang dia cakap. One more thing yang dia selalu pesan dekat I, 'Bonding Mama and baby are very strong. So Mama please be strong. If u worry and susah hati then your baby pon akan rasa yang sama. So rilex and calm. I will help you if anything. I'm around'. Terussssssss rasa lega.

Gitu la kan? Anak sorang baru. Tadek pengalaman. Apapa semua refer pada Doctor jer. Senang. And macam tu jugak I nak pesan pada anda semua mommies diluar sana. Study your baby and understand your baby. U know the best for your baby and refer to your doctor if anything. One more, biar ada trust pada your doctor ok? Confident. Baru la kiter pon senang hati. Paranoid sangat pon tak berapa nak ok and enjoy your time masa membesarkan baby ni. 

I rasa this is a very beautiful feeling and I enjoy this moment very much. Everyday is a learning day. Penat badan macam mana pun, bila tengok baby senyum is a blessed. Dapat pulak suami ringan tulang and understanding is a bonus. I sayang baby more than Sazli, dia kata dia ok. But dia kena sayang I more dari Incik Shein baru la I kata ok. Hahahaha. Tak aci kan?

Okbye!

-EnD-

4 comments:

Anonymous said...

Salam, Bu rupa Shein ikut Sazli, perangai mesti ikut Bubu kan. Happy go lucky, suka menyakat, melawak, garang2 sikit and akak tahu u are very good person. Akak rasa suka karektor cenggini. ABTO

genuine1224 said...

btul kata doc.bonding bby and mama are very strong! klau kita kuat, insyallah dia pun kuat. i slalu pesan mcm2 kat bby mcm baby paham. tapi this is what i practise. like nak tinggalkan dia pada org lain selain dr bs dia, pesan supaya dia behave, jgn noty2.bby baru setahun kut, xpaham apa2, tapi kita just cakap dgn dia.and alhamdulillah, wakau selalu tinggal pada org yg dia xberapa biasa, dia ok and behave. kan kita pun disuruh bercakap yg baik2 dgn anak kan?
and study pasal our baby tu pun penting. i pun baru anak sorang. day by day adalah 1 pelajaran baru bagi new mother mcm kita. anak berak pun nak amik gambar. anak kentut pun sronok. jgn samakan anak kita dgn anak org. bertanya pendapat whats do and donts tu perlu but smua bby adalah xsama..
eh, i pun mcm u jugak. slalu cakap kat suami i sayang bby lebih dr suami. tapi bila tanya suami dia kata dia syg isteri lebih dr anak. ahahhaha.. rasa kejam gila time tu.. kikiki...

Chooyaya! said...

ABTO : Tenkiu akak bubu... its a compliment to me.... terharu... heeeeee.. hopefully bila shein besar nanti dia boleh jadik kawan bubu <3

Chooyaya! said...

genuine1224 : sama la apa yg kiter rasa kan? bestnyaaaaaa sebab ada orang yang paham apa yang i rasa sekarang.. heeee :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...