Tuesday, June 4, 2013

Susu Ibu Vs Susu Lembu **Dah. Takmo Gaduh-gaduh ok?

Assalamualaikum..

Apa kabar semua? Dah makan? Buat apa tu? Sihat ker? Harini mood ok ker tak? Lunch kat mana harini? Hehe.

Ok. Kesinambungan dari entry yang lepas, I dapat baaaaaaaaaaaaaaanyak komen (padahal 35 komen jer pon *mata keatas tangan kebahu) pasal situasi mereka yang sama melanda pada I.. Acaneh nak cakap eh? Tetiba I rasa out of words. Biasa entry boleh buat lawak bangang borak macam biasa but when it come to this entry tetiba I terbongok-bongok taktau nak cakap apa. Haha. Sebab tetiba rasa macam eh, I dah mencetuskan pergaduhan dan provokasi ker apa ni? Sebab ada komen yang berbalas-balas macam menghentam satu sama lain. Mak. Seram. Matik la macam ni.

Komen ada both side. Yang bagi fully bf and yang campur and fully fm pon ada. Takmo marah-marah tau semua...? Kiter semua ada sebab kenapa kiter pilih our way. Kiter pandang macam ni la. Semua menda tu kalau apapa pon jadik ada sebab kenapa Allah aturkan semua tu untuk kita. Ada pro and kontra. Kan? Adalah kebaikan dia yang kiter tak nampak or tak sempat nak kaji. Mempertahankan pendapat kiter itu bagus I rasa, sebab kiter tau mana yang terbaik untuk kiter. Cuma kalau menghentam dan kondem pendapat orang lain tu yang tak berapa nak bagus sebenarnya. Nanti jadik provokasi, perli-memperli, hentam-menghentam pastu nanti sakit hati pastu jadik gaduh. Takmo macam tu tau?

Kiter semuaaaaaaaaaaaaaaaa Ibu-Ibu sedunia nak yang terbaik untuk anak kiter. Mana ada Ibu yang nak bagi tak bagus untuk anak sendiri kan? Takde. None. Cuma macam mana cara kiter nak bagi yang terbaik tu kadang-kadang berbeza dengan cara orang lain WHICH kalau cara kiter tak sama antara satu sama lain, tak bagus la kalau kiter nak kata cara kiter jer betul kan? Ha.. Sebab menda ni semua subjektif..

Macam ni la. Sebagai contoh eh? I kalau masak sambal tumis, I suka letak asam jawa tapi kakak I suka letak asam keping. I dah rasa letak asam jawa tu best. Sebab nanti sambal tu macam banyak kuah (eh?) Tapi kakak I kata kalau letak asam keping nanti sambal lambat basi. Actually sama jer. Letak asam keping or letak asam jawa dua dua pon bagus. Tapi ikut selera dan cara masing-masing.

Nampak tak? Dua dua sambal pon sedap. Dua dua pon bagus tapi cara dia dah jadik lain.

So sama jugak la macam I cakap cara kiter nak mencorakkan kehidupan kiter/mendidik anak kiter mengikut cara kiter. Cara tu akan jadik tak sama. Tapi bila dibincangkan nanti kalau ada emak-emak yang jenis nak pertahankan cara mereka tanpa mengambil kira sebab kenapa orang tak ikut cara dia, tu yang jadik ayat annoying macam ‘nak seribu daya, taknak seribu dalih’. Haaa. Itu memang mengundang kaki dalam mulut ah. Kan? Tak baik macam tu.

Ni paham ker tak apa yang I cuba nak sampaikan ni? Penat I bagi contoh sambal tumis bagai. Haha.

Yang mana bagi sokongan pada I tu terima kasih banyak-banyak. Tapi takmao gaduh-gaduh ok? Kiter rakyat Malaysia kena bersatu hati

……………………………………………………………………………….. krit krit krit **bunyik cengkerik.

BTW, I nak share this from one of the reader yang komen pasal Susu Lembu Vs Susu Ibu. Nama dia SweetZety. I suka baca and I setuju dengan apa yang dia kata.

"To the mum who's breastfeeding: Way to go! It really is an amazing gift to give your baby, for any amount of time that you can manage! You're a good mum.

To the mum who's formula feeding: Isn't science amazing? To think there was a time when a baby with a mother who couldn't produce enough would suffer, but now? Better living through chemistry! You're a good mum.

To the cloth nappy mum: Fluffy bums are the cutest, and so friendly on the bank account. You're a good mum.

To the disposable nappy mum: Damn those things hold a lot, and it's excellent to not worry about leakage and laundry! You're a good mum.

To the mom who stays home: I can imagine it isn't easy doing what you do, but to spend those precious years with your babies must be amazing. You're a good mom.

To the mum who works: It's wonderful that you're sticking to your career, you're a positive role model for your children in so many ways, it's fantastic. You're a good mum.

To the mum who had to feed her kids from the drive thru all week because you're too worn out to cook or go grocery shopping: You're feeding your kids, and hey, I bet they aren't complaining! Sometimes sanity can indeed be found in a red box with a big yellow M on it. You're a good mum.

To the mum who gave her kids a homecooked breakfast lunch and dinner for the past week: Excellent! Good nutrition is important, and they're learning to enjoy healthy foods at an early age, a boon for the rest of their lives. You're a good mum.

To the mum with the kids who are sitting quietly and using their manners in the fancy restaurant: Kudos, it takes a lot to maintain order with children in a place where they can't run around. You're a good mum.

To the mum with the toddler having a meltdown in the cereal aisle: they always seem to pick the most embarrassing places to lose their minds don't they? We've all been through it. You're a good mum.

Sometimes we all need to hear this, and stop Judging each other.

Please share this with all the mummies you know, they may need to hear these words! "

Best kan? Betul kan apa yang dia tulis ni? Maknanya kiter semua ada sebab and ada cara masing-masing. Kiter semua Ibu yang bagus and Ibu yang nak paling terbaik untuk anak-anak kiter mengikut cara kiter yang mungkin kadang-kadang berbeza dengan cara ibu yang lain. Tapi berbeza tu tak bermakna tak bagus. Kan?

Bak kata KRU dalam lagu Awas. CITARASA KITER NYATA BERBEZA-BEZA. YANG PENTING KITA SAMA-SAMA MENGHORMATI. Ok. Dah. Takmo gaduh-gaduh. Jom group hug. Ok?

Love,
Kaksu

-EnD-


Sekadar Gambar Hiasan (Nak jugak tu up gambar sendiri WALAUPUN entry takder kena mengena pon dengan gambar) Haha

12 comments:

Jan@Afzan said...

hehehe. takde orang pun gaduh2x. setuju ngan sharing Su tu dan meh kita group hug!

aisha said...

awat cendawan sgt... hahahah.. amboi shein kecik2 pandai wat muka yer.. hadiah shein nnt auntie post okeh.. takde stok la.. nanti mama shein meroyan kabo hadiah tak dapat2.. heheheh

A.L.I.N.A said...

ehhhh...k.su serius bangat wooo...tetiba sopan bagai ayat..rasa mcm masuk blog org lain ja..hahhaha

cik arora cik ateh said...

Saya masih bf anak smpi dah nak masuk 23 bulan da this june x pnah lak nak kondem org,,coz x lama lg saya kene usaha pilih formula gak lps abis tempoh penyusuan 2 tahun tu,.so ape nak gado2...trpulang la msg2 kan..msg2 ade ilmu..msg2 semua ibu..pndai la nak besarkan anak cemana..nak jd ibu yg baik bukan takat bg susu badan je...

Shada Dadadoodoo said...

i just shared the same thing kat my blog..kata-kata hikmah itu adalah daripada seorang Australian midwife.
sooooo true kan?!
all moms are awesome, sebab nak jadi mak bukan senang :D

Shada Dadadoodoo said...

i just shared the same thing kat my blog..kata-kata hikmah itu adalah daripada seorang Australian midwife.
sooooo true kan?!
all moms are awesome, sebab nak jadi mak bukan senang :D

Anonymous said...

yup stop judging.. jgn x suka dgn satu golongan, kita duk kutuk diorg pulak.. last2 kita pun sama dengan je..

PutriesNoora said...

shein tolong jangan buat muka mengoda hati dan perasaan aunty!hehehe

Anonymous said...

salam su
dh selamat terima hadiah hari guru. tq so much ya. pelok ciom muahmuahhs buat shein...

kakgee

Mimy Hamid said...

jangan gaduh gaduh...susu lembu dan susu ibu takde beza..dua dua ciptaan dan hak mutlak Allah...

sweetzety said...

Zety lama dah jadi silent reader blog ni tapi topic lepas trus tergerak nak share quote tu..
Ha'a quote tu zety dapat dari sharing di fb, not sure which midwife yang quote tu tapi very inspiring & positive kan..
Papepun yang penting lets support each other, sama2 wanita kan.. ^^

Chooyaya! said...

untuk semua. tenkiu tau? kalau nak share pon apa salahnya.... kiter semua ibu yang baik... amin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...