Wednesday, August 28, 2013

Telur Dadar Bodoh And Ikan Bilis Goreng Bodoh

Assalamualaikum.

Bila I lapar and macam tadek apapa dalam peti selain menda-menda yang basic so I akan masak 2 menu ni. Ikan bilis goreng bodoh and telur dadar bodoh. Sebab apa bodoh? Sebab telur dengan ikan bilis tak pergi sekolah. Warrghhhahahahhahahaha. Kesian tak pergi sekolah. 

Takla. Sebenarnya sebab bahan-bahan nak buat ni senang mak enon! Macam telur tu, I godak godak godak sampai pitam lepas tu letak garam. Dah. Senang jer. Lebur dalam kuali. Setel. Kalau merajin biasanya I akan letak garam, serbuk kunyit sikit. Tu telur dadar tak berapa bodoh la. Kalau telur dadar up skek boleh letak taugeh, lada besar, bawang besar. Lepas tu kalau nak up up up in the sky skek boleh letak udang atau tiram. Paham? So sebab dia letak garam jer jadiklah dia telur dadar bodoh. 

Kalau telur semata-mata apa pon tak letak nama dia telur dadar bangang.

Kalau nak telur dadar belagak boleh letak sos tiram atau mayo (I tak suka, sebab nanti nampak geseng/hanget) or letak pes tomyam. Peeerghhhhhh. Makan telur dadar dengan kicap kipas udang merah and nasik. Setel seperiuk.

Kalau Ikan bilis goreng bodoh pulak. I goreng Ikan bilis. Ketepikan. Tumis bawang putih, bawang besar, lada kecik sampai layu-layu seperti teratai layu ditasik madu lepas tu masukkan bancuhan air asam jawa. Boh ajinomoto, garam. Tabur ikan bilis. Siap cepat mudah lazat lima menet dah bersila.

Kalau nak version merajen skek boleh la letak air belacan sekali dengan air asam jawa or kalau version kicap pon sama but omit la air belacan cuma tambah sos tiram dengan kicap skek. Pon sama sedap. Senang kan?

Ini memang lauk pemalas habes. Tapi lauk pemalas ni la yang laki ai suka. Bagus. Senang kerja. Haha

-EnD-



Telur dadar bodoh and ikan bilis goreng bodoh. Sapa tak terliur dia tipuuuuu

7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

adoi, pekena 2 menu ni dgn nasi panas tak pandang kiri kanan dah !

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

adoi, pekena 2 menu ni dgn nasi panas tak pandang kiri kanan dah !

Miss Moon said...

ai terliurrrrrrrr

dapat plak nasik panas panas

nih menu fav berbuka poser atau time sahur atau time tgh tak berselera makan

NenetPenne (NP) said...

makan ni nikmat tak terkata..

missalongwani said...

biar la kak su nak kata kite bodoh pon..kite tetap nak tanye...ikan bilis tu liut dop(hilang tak garing dia) pas masuk air asam jawa tuh....klu ye..xbes la..kite sakit gigi....mkan ikan bilis liut..

Ismi Amnah :) said...

haha..bleh plak bodoh sbb tak pergi skolah;D

Ayu sukatiakula said...

ni la pencetus selera yang paling best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...