Tuesday, September 24, 2013

Q & A With Dr. A Yang Janji Tuari

Assalamualaikum.

Ok. Berbalik kepada yang I janji last week yang I memandai offer QA Session with Dr. A tu, I dah dapat reply dari Dr. A sendiri. Dia nak mintak I BMW X6 or Audi Q7 sebab memandai-mandai. Haha. Takper, I dah setuju. Jangan risau. Sebab I kan sayang semuaaaaaaaaaaaa orang. Tu pon sebab Pink Daisy dapat keuntungan dalam lebih kurang 40k sebulan so boleh la I bagi kan? (Pui).

Anyway, ini soalan-soalan dia. Hope dapat jugak membantu kepada Mommies luar sana yang also confuse on certain thing. Ok? Bak upaaaahhhhhhhhhhhhh! Nak Uwet!

SOALAN
Anonymous said...
Kaksue.. Boleh ke nak tanye kat Dr.A? Huhu.. Cemane kalau baby 7month++ dah kurang menyusu dah? Die nak makan je..Bag susu 100ml pun tak abes.

Kalau check up Doktor kata bagi jugak susu. Tapi baby saya taknak.. Kadang-kadang buntu jugak.. Nak laju susu kena letak nestum jugak so consider makan la kan??

JAWAPAN
Walaupun baby boleh start makan from 6 months old, susu still on the top of priority. Maybe you bagi anak you makan terlalu kerap. For 7 months babies, boleh bagi makan 2-3 kali sehari. In this situation, cuba less kan hanya 2 kali sehari (pagi dan petang). Bila dia lapar, dia akan minum juga susu. Make sure juga susu tu sesuai dengan your baby.

Boleh letak nestum dalam susu, tapi minima je. Just untuk latih dia untuk menyusu semula. Time by time reduce nestum amount until no need mix with milk.

SOALAN
cik allord said...
This is a good info akak, tapi nak tumpang tanya kat kawan akak, macam baby saya ni kadang2 orang yang jaga dia suka bagi dia makan mash potato KFC.. Adakah elok atau tak ? Just untuk kepastian saya... :(

JAWAPAN
Mash potato KFC ada perisa dan garam. Kalau sesekali tak apa, itu pun without gravy dia. Baby 1-12 monthS perlu less than 1g garam, which is dah digantikan oleh susu.

SOALAN
Anonymous said...
Salam sue.I nak tanya opinion kawan Sue jugak la as a doctor. Dia specialist ke sue? Harap dia tak keberatan la ;) (Ha ah. Dia Surgeon)

Anak I lepas lahir ada masalah berkaitan usus jugak. Masa dia masuk sebulan ada operate sbb doc kata dia termasuk dlm penyakit Hirschsprung (congenital aganglionic megacolon) - I rasa Dr.A understand about that. Tapi pasal start solid food doc tak prefer anything dan I bagi anak I solid food sama mcm anak2 yg sebelumnya, 6 bln.

Tapi masuk bulan kelapan ada satu tahap anak I sakit dan doc sahkan usus dia membengkak. This new doc from different hospital kata should be anak I start ambil solid food 8 bln keatas (sama mcm Dr.A prefer). Skrg anak I 9 bln dan I cuma bagi dia makan puree only. Mula2 I takut dia lapar. Tapi skrg bila Dr.A prefer setahun baru start makan I dah panik sikit. Maybe klu Dr.A boleh explain why and effect dia pada anak I?

Sometimes anak I ada masalah sampai berhari tak berak. I bawak gi clinic doc kata kembung je. Tapi selalu jugak jadi mcmtu. So now should I stop feeding food?? I've got different suggestion from different doc.

Thanks yer sue. Smpikn thanks I pada Dr.A jugak.

Anyway I silent reader sue je selama ni. Tapi I excited sebab ada peluang utk tanya pasal problem anak I.

-Idayu-

JAWAPAN
For this situation, you should always refer to your paed/doctor. But for my advice, maybe you boleh stop bagi makan until 1 year (since you bagitau anak you ada masalah penghadaman). Bila usus membengkak, and ada surgery history, we need 3 weeks until 2 months (depends on baby) untuk pulih. During that time adalah lebih baik baby menyusu sahaja.

P/s : Suraya, untuk Idayu ni, kalau dia nak tanya lebih details boleh email U. Sebab I susah nak advice since I tak tau details about her baby. Penyakit Hirschsprung ni biasanya jadi pada anak yang down syndrome. So cara nak treat pun a bit different with normal babies. Even kembung for babies yang ada penyakit megacolon ni pun different with kembung baby yang normal.

Untuk Idayu, boleh U email I personally tak? Surayasulatin{at}gmail{dot}{com}

SOALAN
Anonymous said...
Thks 4 this info! Sy dah apply for rayyan my son.. :) Anway Dr.A ni Dr.Adrian paed shein tu ker kaksu?

JAWAPAN
Rahsia. Hahahahaha :p

BMW X6


AUDI Q7 (Dr A ni nak kereta harga dekat juta-juta je. Pegi la bukak bisnes jual tudung. Haha) 

-EnD-

7 comments:

Jan@Afzan said...

hihihi.. Kete berjuta maklumlah uwet Su pun bertingkek2(aminn)...patutlah Dr A minta... kikiki

Anyway, thanks for the info dari masalah2 ibu yang ada. Untuk jadikan panduan..

I syak Dr A ni bukan Dr Adrian..hehe. Eh, mungkin jugaa...kikiki. Tak kisahlah, janji Dr A dapat Audi Q7! haha

cik allord said...

hye kak sue,tq ya utk jawapan from dr A..:)

Anonymous said...

Salam sue.. Thanks a lot. Is it okey ke I email sue? Tapi mmg I ada few things nak tanya pd kwn sue ni..

- idayu -

Chooyaya! said...

Idayu
Tadek hal. Email jer...

Anonymous said...

Entry ni bukan sedih pun.. tapi mata bergenang baca entry ini mcm mintak lempang akibat terharu sbb kak sue sanggup tlg ibu2 dgn masalah baby..
baiknya kak sue..!

Kak sue, nak uwet.. hahaha

-peminat fanatik-

Anonymous said...

Kiter telepas la session ni. Biler ada repeat lagi kaksu?? Nak tanya pasal vitamin tambahan utk anak 3-5 thn..

MAMA KHAYR MK said...

hi..boleh tak kalau nk bagi soalan kat DR A yang hensem tu ? :D

baby i dgn shein beza 2 hari je..fully BF tp nape eh masih kerap berjaga malam..tp bukan nk minum susu sgt pon..just hulur je tetep, nyonyot sikit2 je pastu terlelap sendiri,mata tertutop je...mcm dalam 2jam sekali la die mcmtu..ingatkan dulu mse baby kecik2 je, ni nak msok 10 bulan pon mcm tu..without fail akan bgn menyusu..

ade orang kata, maybe lapar, so da penah la try bagi dinner lewat sikit supaya bolela tid0 nyenyak perot da kenyang kan...tp end up same je bangunnye...

harap kak su bole forward kan soklan ni kt DR A ye...tenkiuuuuu in advance :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...