Wednesday, September 25, 2013

Nestum/Bijirin Pilihan

Assalamualaikum.

Ada yang tanya I, apa yang Shein makan selain dari Puree Heinz. Mengikut yang dinasihatkan oleh Dr. A dalam entry ni pasal nak variety kan Shein punya foods selain daripada Puree Heinz, I bagi Shein buah. Macam limau dan mangga. Kalau nestum, I bagi dia jenis Cerelac – Gandum dan Ikan Bilis. Kejap. I bagi gambar. 

 Nestle Cerelac Gandum & Ikan Bilis

Shein memang enjoy makan ni very much! Pagi dia akan makan Puree Heinz (Labu & Jagung Manis), pastu snack dia akan makan macam buah sampai habes berlemuih satu badan and petang I bagi dia makan Cerelac Gandum dan Ikan Bilis ni. I bagi dia portion half nestum and half lagi bagi dia Heinz Farley Rusk tu. Kalau merajin la. Kalau memalas bagi salah satu. Hahaha.

Its ok. Jangan risau pasal regim pemakanan baby yang baru ni. Biar dia rasa ada banyak rupanya makanan dalam dunia ni selain dari Puree Labu tu. Hahahaha. Slowly I akan bagi Shein makan bubur nasik jugak. Sebab dia kan tak berapa nak minat but kena latih dia makan jugak. Tapi mana-mana baby yang taknak makan lagi tu takper. Its ok. Until umur setahun, susu dah cukup. Tapi quantity susu tu lain dari baby yang makan dan minum. Cek balik previous entry I tu ok?

Ok. Mana-mana Ibu yang anaknya ada masalah penghadaman jangan risau. Sooner or later, bila usus dia dah kuat, dia akan normal makan macam baby lain sebab masalah usus tu bukan permanent pon kan? So, jangan sedih ok? Meh Kaksu pelukkkkkkkkkkkkkkk kuat-kuat. Takper. Think at a bright side. Kan senang tu kalau baby nak menyusu jer. Takyah nak comot-comot. Berak pon harum jer lagi and tadek la bau masam macam Baby yang makan macam-macam ni. Ok?

Macam tahik Shein. Busukkkkkkkkkkkkkkkkkkk. Bau betik masam! Itu yang Papa dia tergolek tu time nak salin pampers. Hahahaha. Shein. Lekas besar. Nanti Mama ajar makan durian crepe. Hahaha.

-EnD-

 
I memang suka pakaikan Shein bedak comot-comot macam ni. Comel !! Tingat dulu masa kekecik, selalu protes kalau Mak pakaikan bedak capok-capok. Now dah paham. Hehe

5 comments:

Anonymous said...

Kaksu shein pakai diapers apa? Ada pakai diapers seluar x? Coz baby sy pernah guna mamypoko easy fit pants yg pek kuning tu tp mcm x bagus la. Kencing sikit dah tebal pastu cepat bocor. Padahal jangka masa yg guna tu sama je dgn waktu pakai huggies merah tu. Now nak cari diapers pantz sbb baby susah nak pakai diapers asyik nak berguling je. Harap kaksu blh share.

missalongwani said...

comey shien..kite pon suker pakaikan bedak capok2..but MIL xbagi kalu pakaikan bedak debu kat baby..dia kata nnti itam(xtau mitos or tak) dia soh tepek bedak sejuk..so..berbedak sejukla ia..hhuhuh..eh..nk cite pasal makan si Ami kite..si Ami kite xmkn nestum..dah beli 2 tin..yg perisa beras aje..satu lg beras+susu tuh..dibuatnye uwek..uwek..nyampas...tp kite bg makan biskut beras baby tuh..yg tu j dia makan..tp rendam dlm air la kasik lembik dulu...ok ke kak eh?yg lain...semua yillek..masuk 2 molot..uwekkkk..haishh

Chooyaya! said...

anon : okkkkkkkkkkkkkkk next entry kaksu share :)

Chooyaya! said...

missalongwani : nanti kaksu tanya Dr A ok? Manja sangat ni

missalongwani said...

ok..tq k.su..hahahah..mmg pon..peel pon sgggggtttt la cantik skaang.suke memilih og..huwaaaaaaaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...