Tuesday, October 29, 2013

Kalau Baby Kurang Minum Susu. Acane?

Assalamualaikum.

Lately ni, yang I perasan. Shein macam kurang sangat-sangat minum susu. Biasa kalau I hantar dia pergi nursery, lima kali punya minum susu settle. Sekarang ni hantar empat pulang lagi dua. Ada sekali tu, sekali minum jer sepanjang-panjang dari pukul 7 am ke 6 pm tu. Nasib baik sampai rumah time dia layu-layu nak tido tu dia mau menyusu . Sekali dalam pukul 7.30 pm and sekali lagi midnight.

Semalam Baba ambik Shein dekat sekolah around 5 pm. Kata Sazli, dia minum sekali jer susu  tadi T___T sampai dekat rumah dorang, baru la Mak Tok bagi Susu. Haih la anak. Jangan la buat macam ni. I tak la blame Nursery (yang maybe lack of time nak melayan Shein seorang) sebab I tau Shein dengan I pon nak minum susu payah. Puas bergomol. Tapi kalau suap makan laju pulak.  Apa pesen ni Shein? Awak tu baby lagi. Kena minum susu. Paham?

But ingat pesan Dr. A, Untuk 8-12month baby, at least make sure kena ambik 20oz sehari. Kalau kira Shein punya ambik dalam 15oz jer. Acaneh?

I tanya pada Dr. A pasal Shein yang kurang menyusu ni. Kata dia..

Untuk baby yang dah makan memang akan kurang menyusu. Normal baby macam Shein yang tadek masalah usus.  First yang nak kena tengok ialah timing makan dan minum kena betul la. Let say baru lepas makan terus bagi susu of course dia tolak susu.

Second, boleh try tukar susu, just nak tau maybe Shein bosan dengan Enfalac A+ (ada few baby problem yang mudah bosan dengan rutin, so ada kemungkinan). Tak salah cuba. Tapi study sikit susu apa nak beli. Most of FM sekarang ada gula yang tinggi which is not good.  S26 ok. Anmum ok. Kalau soya Isomil ok. Kalau kambing Karihome ok.

If dah betulkan timing menyusu, dah tukar susu still Shein kurang/tak nak menyusu, the last option is back to his food and try mix with his milk.

Ok. Baiklah.Untuk seminggu ni, I akan tengok timing makan and minum Shein dulu macam mana. Kalau timing makan dah betul and Shein sama jugak kurang menyusu so I kena la fikir untuk tukar Susu. Sekarang Shein minum Enfalec A+. kat rumah ada lagi dua pack tak bukak pon lagi. So, maybe habeskan dulu susu yang ada tu and baru la try bagi Shein susu yang macam Dr. A suggest tu tadi.

Sekian pengaduan. KThanxbye. Untuk Shein. Kalau Shein tak minum susu Mama dowan fwen!

-EnD-

 Shein and KakYang. Pipi menten lagi. Ko jangan Shein. Kurang minum susu nanti pipi layut kempis. Nak?

6 comments:

anna hashim said...

shein da besar da...da jadi abam kawasan, mmg la dia xmo minum susu da..da boleh cari awek ni shein..hehehehheee :)

Jan@Afzan said...

cuba su tukar susu.. atau step 2 (kalau susu tuh ada step 1, step 2 and so on lah.)

anak buah jan pun mcm tuh, kurang minum susu yg step 1, tapi mama dia tukar step 2, laju gak lah minum.. maybe sebab dia dah makan, dah pandai rasa kot..

pipi layut kempis? hehehe. shein tetap hensem di mata ku!

Cikgu Norazimah said...

Anak CN si Irfan dah kurang minum susu, badan pon dah susut sikit lepas dah pandai berjalan, orang cakap normal baby kurang menyusu sebab dia aktif try benda2 baru dan 'lupa' nak menyusu, takper, yang penting baby sihat ! hehehe

Mimy Hamid said...

ye la normal beb...fayel now dah nak dekat usia 2 tahun ni...susu sehatri 3 kali je berbanding dulu 7 kali..beza tak...

QASEEH HATIKU QASEEH said...

nak tukar susu anak x bole mengejut tunggu stok susu lama abis..takut anak te kejut rasa beza sgt..tba2 trus merajuk tamo minum susu..klu sy..tukar susu selang seli kn dgn susu baru n susu lama..spy anak x perasan sgt yg susu dia da tukar jenis..lg satu bila anak da start mkn dia org x suka susu yg plain..dia org suka susu yg ada perisa mcm vanila or coklat..depends la dgn anak..enfalac tu kn ada perisa lain2..cuba try dlu dgn perisa yg lain..

Azziah Nawawi said...

geram eh tgk hero nihhh..
xpe su, klau dia mkn ok, susu kurang sket ok ja.. janji sehattt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...