Thursday, February 13, 2014

Entry Makan Kembali. Yay! La Risata, Ampang

Assalamualaikum.

Ok la. Dah lama tak up pasal makan-makan dalam blog ini. Asyik la cerita pasal Shein jer. Kan? Bak kata anon ‘Macam la dia sorang yang ada anak. Kalau comel takpe jugak’.  Perghh nanges siot. Nah pisau tikam dada abang (I). Itu seeebab la I disable jer comment from anonymous untuk mengelakkan mereka yang suka bagi nasty comment kurang  skek dosa dia.

So, Sabtu malam haritu (yang siangnya Mira nikah), I pergi dinner dengan Nadia dekat this one beautiful cozy restaurant. Nadia bawak I datang sini. Terus mengimbau kenangan ketika berada di Itali. It’s a La Risata Bar Pizzeria Ristorante. It’s an Italian restaurant (obviously).

Kat Itali kan? Sepanjang jalan ada jer Pizzeria Ristorante. Besssst sangat! Tapi menurut tekak I, pizza dekat sana macam tasteless a bit (Or maybe yang tempat I makan tu dia masak tak sedap. Entah). Kalau Malaysian food memang rich of flavor. Susah nak explen macam mana. Maybe bagi Italian sedap dah. Tapi kiter kat Malaysia ni banyak sangat makanan yang infuse segala rasa dalam satu makanan tu. Kan? Ke tak eh? Memandai je aku. Haha.

Tengok menu, memang semua macam sedap. I teringin nak makan pizza. Memintak la pizza dekat sini sedap. Actually bukan la nak kata pizza kat Itali semua tak sedap. Its original pizza punya rasa. Memang macam tu, tapi kalau dia ada ‘rasa’ sikit dah mabeles. Macam pizza yang dekat Pizza Hut I rasa macam melampau pulak dia letak bahan. I nak simple. Tapi sedap. Tak payah segala-mala sampah sarap nak letak atas tu. Cheese sampai lapan jenis tak cukup topping diletakkan dalam crust. Pastu crust dia macam tebal giler. Taknak. Biar simple, tapi sedap. Paham?

So, bila dapat pizza. Yes. Ini yang Abang mahukan! Serius sedap gilers. Simple tapi sedap. Cam mana nak explen I tak pandai but if ada rasa macam nak tau how pizza at Italian look like tapi yang ni a bit rich with flavor, meh datang sini. Yang kitorang makan ni nama dia Pizza Romano (Amboi). Dia ada anchovy inside. Sedap. Crust dia just nice. Topping dia simple with mozzarella and parmesan. Atas dia ada fresh basil. I tapau dekat Sazli, kata dia pizza paling sedap dia pernah makan so far. Harga? Rm28 jer. Murah kan? Makan seorang memang tak habes sebab dia lebar.


Romano Pizza. Credit to Augustdinersfoodblog for this photo. I amek gambar gegar. Tak hensem.

Kitorang makan share je semua. As a starter kitorang makan Antipasti Misti (Tapas). Cukup makan for 2-4 people. Dia ada grilled mushroom, deep fried calamari rings, beef carpaccio, garlic crostini with chicken liver pate. I suka giler. Ko mana yang tak suka kan? Tapi chicken liver pate dekat sini sedap la. This menu, U guys kena try. Tapi kalau makan ni jer, memang tak cukup. Buat taik gigi jer. Harga? RM42.00


Antipasti Misti. yang macam landak tepi tu its a chicken liver pate. 

Pastu kitorang order Zuppa Di Pesce. Senang cerita it’s a seafood soup. Sama sedap macam dekat Carlos.  This one good for seafood lovers. Dalam dia ada udang, sotong, mussel, clamps and ikan in a rich tomato sauce with garlic and parsley. Makan dengan roti and dia ada bagi this chunk olive dalam olive oil yang sedap. Makan pastu nanges. Sebab sedap sangat. Harga? RM62, kalau half serving RM38 jer pooonnnnnn.


Zuppa Di Pesce - Half Serving. Photo taken from here.

All together makan dua orang dalam RM120++ jer pon. Air minum air sejuk. Jimat. Hahahahahha. Boleh tengok website La Risata ni dekat sini. Menu pon ada. Boleh study siap-siap kalau nak. Nanti dah sampai sana tak la terbongok-bongok nak order. I suggest, if korang nak datang Jumaat, Sabtu or Ahad for dinner better call dulu untuk buat reservation. Sebab usually memang penuh. Restoran ni ada Ampang and Damansara. Dekat Ampang tu, belakang tasik tepi MRR2 tu jer. Seriously this is the best Italian restaurant ever! Patut TV3 amek aku je jadik host Jalan-Jalan Cari Makan kan? Kah Kah Kah (Tetiba)

Roger.

-EnD-



With Nadia. Kuat makan, tapi tak gemok. I saspek dia bela pelesit. Haha.

Ni semua gambar restoran ni. I kidnap dari Google jer. Memang cantik interior design dia. And affordable. Tak la mahal sangat. Kira kalau nak bawak aweks dating pon boleh lagi la walaupon fresh grad punya gaji. Haha. 

P/s: Pesan untuk Intan. Apa lagi Intan. Dah kaya raya tu belanja la Kaksu makan kat sini. lekas!





9 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Kalau bab food review mmg bagi kaksu, tempting !

Reena Kamarudin said...

kongajor ah sape komen kata shein tak comel. comel la! ikotkan hati nak kawen dengan shein je hahah.

hai kak. selalu baca blog akak sebab suka stalk shein.

Chooyaya! said...

Mrs yana : Of coz! *flip hair

Chooyaya! said...

Mrs yana : Of coz! *flip hair

Chooyaya! said...

Reena : shien kata. "nak uweeeet'

Haris Zuhaina said...

As Salam
Sue, anon tue dia sedaq dak yg dia dok keji n jeles tu ciptaan Yang Maha Esa... 'kesian' kat anon tu...
Tp klu pasai review bab makanan, mmg tak leh blh... km yg dok kwsn 'ulu' ni mmg tak rasa lah makanan hampa dok pi tu :(

Sadis oooo

Chooyaya! said...

haris zuhaina : alalala. kesiannya. tadak la ulu sangat pon tempang cheq kan?

Anna Dayana said...

Hai animonis. kah kah kah

Chooyaya! said...

animonis waklu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...