Monday, April 7, 2014

About Trust - Part II

Assalamualaikum.

Ok. Previous entry I ada cakap pasal trust. I seriously have a big issue of this. Bukan sebab susah nak trust people tapi melampau punya trust yang I know I’m a dead meat if I share that story with them (at first place and that person yang I cuba to share tu memang technically tak boleh dipercayai but still. I am stupid like that LOL). I still doing that for the sake of I-don’t-know why and kononnya nak clear the air but finally I know I’m the one yang akan kena balik. Padan muka kau. Haha.

Coz all the time I selalu fikir that everyone is just like me. Dah tau tu diam je la. Or. Jangan la sampai ada orang bergaduh by telling this. But we never know, rambut sama hitam (kalau dia tak die la rambut dia) hati lain-lain kan? U know orang yang memecahkan rahsia ni ada 2 type.

1) Yang purposely untuk buat kiter yang nampak busuk and tell the story to the third party tak complete sebab ada niat busuk or kalau dia lagi busuk tahap mentibang laut, dia akan bagi nasik tambah kaw-kaw punya biar nampak yang paling jahat dalam dunia is U or;

2) Another type yang dia just nak cerita sebab saje je nak cerita without any intention untuk buat mana-mana party bergaduh. U got me or not? Tak paham sudah.

It’s happened not once but many time. Sampai losing friend, sampai unsettled miscommunication things. Sampai a called best friend jadik stranger and tak sama dah relationship macam dulu. And dulu, I memang suka kalau ‘Ok, U have a problem with me kan? Are we good? U wanna talk sort of. But now I macam malas. Whatever la. Kau nak cakap apa kau cakap la. It’s your lost not me. Akhirat kan ada? Allah kan ada? Balasan Allah kan ada? Why bother to explain? Macam tu. Nama nak bertikam lidah dah malas semenjak dah tua bangka ni. (Tapi cantik lagi. Haha)

But sebab menggunakan the second option usually yang nampak busuk is usually kiter la kan? I just hope that time will heal and biar la ada magic things happen to make someone realized about something. Pasal U is not guilty and the truth will finally show. Tapi itu la. It’s not always happened kan? Berdoa je la.

Intan kekadang selalu pesan, ‘Kaksu, niat kaksu nak cerita or clear the air tu kekadang kalau orang misinterpret nanti nampak Kaksu yang jahat. Jangan cerita la. Biarkan. Kaksu ni senang sangat nak percaya orang’ Tapi I biasa kata, ‘Intan, dia kan baik? Takkan la dia nak buat bagi semua orang bergaduh?’ and Intan akan cakap, ‘Tak semua orang macam kiter Kaksu’.

U know Intan? Orang yang selalu carik pasal dengan I, if dia cakap tu ada jugak betulnya. Tapi I ego taknak mengaku. Dia selalu remind, Jangan simply trust people. If ada any issue pasal office ke, boss ke, scandal ke apa, jangan share walau macam mana pon orang tanya.

U know we as a PA selalu kan dengar pasal issue politics at work and all ni. Kena pandai simpan rahsia. Basically I bukan la nak bocor rahsia. For example macam ni, ‘So how is your previous boss? Is he ok? His wife?’ So I pon akan share la. Konon nak bagi PA baru ni senang la nak deal dengan boss dia kan? But U know, behind your back kau dah kena stab. Padan muka.

Padahal niat nak share kenapa? As a warning la. What u get back? TAHI. Yang busuk siapa? Kau la.

Macam tu. Tak kisah la any of issue. Kerja ke, friendship ke. Memang end up akan macam tu la. Kalau macam ni la kan? Baik jadik manusia paranoid yang ada trust issue with semua orang. Lagi selamat dunia akhirat. Trust no one but U. Kekadang by share story buat kiter feel relief. That’s why kena cari orang yang bebetul boleh dipercayai but U know, kekadang bila story to the wrong person akan make U life miserable kaw-kaw punya. Macam bila dah tau, rasa macam terduduk. Paham?

Contoh A come to U ngadu pasal B. And kata jangan kawan B. B jahat. A benci dia and U pon should not trust B anymore and kiter pon reveal la semua cerita. Bodoh sangat. Padahal yang ada problem is A and B. U tadek pon problem dengan B but tetiba je B taknak kawan dengan U and A+B jadik kawan baik and ailio kau pon menitis tis tis tis. Selalu kan jadik macam ni? Padahal kiter punya la keep secret. Tau pon diam je. Blakang, kau dah kena stab.

Why eh always ada orang yang suka nampak orang lain sedih, merana, down macam ni? Kenapa suka nak bagi orang susah hati? Rasa macam satu rahmat ke ‘Yeah, I got that person already now booo U, he/she tak trust you anymore. No more’.  Macam satu kejayaan pulak bagi dia.

Cakap pasal mengandu domba ni, I copy satu article ni yang I dapat dari sini.

Apa itu mengadu domba?

Mengadu domba merupakan perbuatan yang boleh mengakibatkan persengketaan dan perbalahan antara dua belah pihak. Sikap suka menyampaikan cerita atau menyampaikan percakapan satu pihak kepada pihak yang lain dengan tujuan yang tidak baik sehingga menimbulkan perasaan tidak senang di hati pihak yang lain, dan akhirnya membawa kepada perselisihan faham antara kedua belah pihak adalah sama dengan menabur fitnah.

Apa hukum mengadu domba?

Ulama bersepakat bahawa mengadu domba termasuk antara dosa-dosa besar. Imam al-Ghazzali Rahimahullah menyatakan bahawa mengadu domba adalah dilarang kerana ianya mendedahkan sesuatu perkara yang tidak boleh didedahkan samada perkara itu tidak disukai oleh orang yang mengatakannya atau orang yang mendengarnya atau tidak disukai oleh orang yang ketiga (orang yang dikatakan).

Balasan pengadu domba?
1. Firman Allah Subhanahu wa Taala yang menggambarkan tentang kecelakaan dan penghinaan bagi pengadu domba:
Tafsirnya: “Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci dan pengeji.” (Surah Humazah: 1)

Penghinaan, azab serta kebinasaan dari Allah Subhanahu wa Taala bagi golongan pencaci dan pengeji. Pencaci dan pengeji menurut Ibnu Abbas Radhiallahu ‘anhu: orang yang suka mengadu domba, merosakkan kasih sayang (sesama manusia) dan penzalim yang membuka keaiban (orang lain).
So, bila dah baca ni. Takkan la tak takot kan? Dosa besar tu. I know I also tak perfect but apa salahnya kalau kiter ingat mengingati kan? Jangan la jadik or masuk dalam golongan macam ni. Nauzubillah.

Seriously I frust. But then, takpe la. I keep my number 2 style. Diamkan ajer. Hopefully satu hari nanti Allah tunjuk. Life must goes on or kalau dalam bahasa biadap. Go die la. I don’t give a damn pon U moron. Ingatlah. Doa orang yang teraniaya ni makbul. And hidup macam roda. Harini kau atas, esok lusa kau akan berada di bawah.

Betul kata Intan. Tak semua orang macam kiter J

-EnD-


Daa??

5 comments:

Ibu Dhia Danial said...

yes kak sue! saye da penah kena.. my BFF (laaa sgt) yg slalu bg kate2 motivasi, pendorong, nasihat n etc, dan rupanya d belakang saye die burukkan saye, jaja cerita yg saye share dgn die, walhal semua rahsia die saye simpan rapi.. kalau Allah nk tunjuk, 1 day dia minta tlg saye log in fb die sbb die x bole nk log in.. dan bile saye dpt log masuk fb die, x tahu la kenapa hati saye meronta2 nk tgok inbox pm die.. dan terkejutnya saye die buruk2kan saye dgn kwn2 die yg lain.. yg xde pun dia ade2kan.. Tuhan je yg tahu mase tu tp saye diam je.. die msj smua saye x reply.. lame2 die terase kenapa saye jauhkan diri.. susahnya nk percayakan seorang kawan skrg ni kak..

Chooyaya! said...

Ibu Dhia Danial
Kekadang rasa macam ruginya lost friend tapi bila macam ni jadik macam berpatah arang pulak kan? takpe la. appreciate la those person who appreciate u more. ok? maafkan mereka. macam kaksu. cecece

Nass Yusof said...

I've learnt the hard way to NEVER trust anybody. Memang you'll never know what goes on in other people's head. If at work, my principle is that as long as I am an employee there, no one is considered a "friend" to me. Because as much as u think they're nice and trustworthy, Ada je Udang do sebalik batu...but it's even more sad when u know that u have these type of people among your own friends too. But nak buat mcm mana kan. Quite disappointing really.

Chooyaya! said...

Nass Yusof : Lesson learned Nass. that's why now i only keep close with a quality friend. quality is better than quantity. better that way.

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue
2014 mmg mencabar, cos br jd PA. rupanya ramai antara sahabat (sahabatlah sgt) seperjuangan nk mohon jawatan tu. tp kaedah depa nak dapat jwtn ni ssgt kotoq: membuka aib org lain.
Alhamdulillah, kami dapat jwtn ni.
Km buat permohonan bertulis lah of course.. gn channel yg betul. Mmg tak sangka bl jd sama cam Ibu Dyi Dhanial tu.. Teringin ssgt nak buka email bos.. rupanya ada yg Alah nak tunjuk.
So, memandangkan Hubby kherja sekali n senior dikalangan org2 disini, makanya dialah BFF kami.
Rupanya, itulah perancangan dari Allah. Nak tunjuk mana yg baik dan didorongkan dan dipermudahkan. Mana yg buruk dijauhkan dan ditepis2.. So, kami anggapja, depa tu keladak yg menjahanamkan kami....
Kami just cakap pun urusan dokumen ja.. lain2 hal:NO MORE
Even klu kena p kursus sekali punngelat, n minta tarikh lain...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...