Tuesday, April 22, 2014

Endometriosis (Perempuan Kena Baca)

Assalamualaikum.

Kesian Kaklong, dia admitted sebab kena Endometriosis. Dia period tapi heavy flow and more to macam bleeding and tak boleh stop. Sebab sepatutnya Rahim dia akan kecut bila habes period but pengidap penyakit endometriosis ni Rahim dia tak kecut sebab tu la dia bleeding je. Sampai pucat-pucat muka and nak pitam. But for more explanation pasal penyakit ni boleh klik kat sini.



Perbezaan Uterus pesakit Endometriosis dengan yang tidak mengidap penyakit ini

Punca penyakit tidak dikenal pasti. Tapi dekat link tadi ada explen macam mana dia boleh terjadik, simptom etc. Nisbah akan menghidap sebab keturunan agak tinggi. Bahaya? Tidak terlalu merbahaya macam sakit jantung/buah pinggang tapi memerlukan rawatan yang lama serta segera. Tapi kalau kata tak terlalu merbahaya jangan la takes for granted biar je kalau dah tau period sebulan pon tak berenti samppai melecet peha sebab pakai pad lama sangat. Dapatkan nasihat dari doktor pakar ok?

Penyakit endometriosis akan terdedah kepada gejala seperti kemandulan dan keguguran la diantaranya. Itu yang seram. Mandul. Sebab? U know some guy if dia tau isteri dia mandul, so dia akan amek kesempatan la nak kawen lain segala kan? Mintak simpang. Kang terus jadik macam Asyraf Muslim. Yang paling kesian, baby dia baru lahir (dari isteri kedua) kena maki tak pepasal. Sian baby tu. Apa la salah dia kan?

Ok back to penyakit endometriosis ni, apa-apa penyakit, kalau dapat kesan awal InsyaAllah boleh ubat but ajal tu je tak boleh nak lari. Kalau kata tak meninggal sebab sakit, sebab lain pulak. Tapi kalau sengaja lari tengah jalan suruh bas langgar tu bongok namanya.

Sesapa reader dekat sini yang ada mengidap penyakit yang sama and nak share pengalaman or apapa boleh leave komen or email I dekat surayasulatin[at]gmail[dot]com ok? Sebab Kaklong suka la nak dengar cerita orang yang face problem sama dengan dia.  She’s strong woman and very calm. Sama macam arwah ayah. Yang gelabah biasalah GF I. Call I tak sempat nak sebut hello dah cakap nonstop. Hebat giler. Patut dulu dia jadik wartawan penyiaran. Skrip takde pon cakap lancar je. Haha.

Ooo now I tau dari mana datangnya cita-cita nak jadik Pembaca Berita ni. Mak la!


Kaseh, Sasha, De and Kaklong. Get well soon nyonya! Banyak sabar ok? Allah tengah uji tu. I know U r strong. (Nak uweeet)


-EnD- 

8 comments:

Anna Dayana said...

Good Info. Thanx Kaksu!

Anna Dayana said...

Senang-senang visit la www.annadayana.blogspot.com

P/s; sorry kaksu tumpang promote blog. sian intan ada 13 follower je. Yang komen pon kaksu sorang je. sian intan

Anna Dayana said...

also dont forget to follow my IG searc Annadayana. intan tak approve yang jual2 barang.

Chooyaya! said...

Amboi Intan, promote diri habes-habesan nampak? ko ingat ko saiapa taknak approve IG shop? Artis? Pwincess? HAHAHAHAHAHHAHAA

(-.-) said...

kak su, kakak ipar kite baru operate Endometriosis awal januari haritu sbb dia bleeding 3 months non stop, pergi ampang puteri doc bagi pil hormon utk stop bleeding but then bwk pusrawi, doc detect ade infection dkt rahim and ovari. and tu pun one of the reason why dia susah nak pregnant.

sharika lincoln said...

Su mak ika pernah kena ni...seigt ika masa ika form 1 cm tu...masa tu mmg teruk lah dh mcm bukan period normal darah mengalir keluar mmg byk giler setengah baldi pon ada mmg x lupa smpi muka dh pucat lesu sebab kurang darah dah...hari2 ika masakkan dia bayam ngan hati ayam untuk tmbh darah pastu masuk spital doc bg ubt pastu x igt dh bt apa tp alhamdulillah dah ok pon...

Chooyaya! said...

(-_-) umur kakak ipar berapa? cuba suruh kakak ipar jmpa doktor adilah amat dekat pantai specialist hospital. dia bagus. ikhtiar kan? mana tau dia boleh dpt anak ke?

Chooyaya! said...

ika : betul ika. mmg banyak darah tumpah smpi muka pon naik pucat. ok la. su nak suruh kaklong makan bayam and hati ayam banyak2 untuk tambah darah. thanx ika for sharing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...