Thursday, May 22, 2014

Fu Wa and Fengyi. Tampar nak?

Assalamualaikum.

Korang tau kan ada Panda 2 ekor yang China bagi ‘pinjam’ dekat Malaysia untuk tempoh 10 tahun tu? Nama sementara dia  Fu Wa & Fengyi. Nanti nama dia kena ubah. Hujung bulan enam baru announce nama sebenar dia.

Geram pulak I baca siap ada Menteri sambut dia dekat airport. Naik cargo khas siap ada gambar panda and kos perbelanjaan sampai RM20 juta over untuk bela panda tu dekat Zoo Malaysia ni. Ada 6 orang pekerja termasuk 2 orang doktor haiwan yang akan standby 24 hours if anything happen to that panda. Mahal jugak eh kos tu? China bagi Malaysia ‘pinjam’ Panda tu sebagai symbol hubungan diplomatic yang kukuh Malaysia-China kekdahnya. Entah. Malas nak komen. Isu sensitip macam ni.

Kata Ira, orang siap jemput and letak banner semua macamkan panda tu paham. Haha. Dapat duduk rumah juta-juta. Pastu panda tu siap ada passport sama macam penduduk China yang lain. Bunyik macam kelakar. Tapi Panda ni kan spesis terancam yang dah tak banyak ada dalam dunia ni. Whatever pon, I nak pergi zoo jugak one day. Nak tengok panda ni. Sebab dia comel, gemok gebu, and nampak geram. E!


Pijak nak?


Ira T___T comelnya panda ni....!!!


Nak peluk please? Lepas peluk nak baring atas perut dia lepas tu pijak. Grrrrr.

Bila tengok panda ni tetiba tingat Apis sebab Apis kan gemok debab macam Panda. Jalan merayap macam panda jugak. Harini dia hensem pakai baju tuck in siap. Biasa Apis pakai baju driver kaler biru tu nanti nampak perut and pusat sebab baju tu singkat. Haha. Pakkal la ko tu Apis tadek kena mengena dengan I. Kalau dia adik I memang siap la dia kena gigit.  Sebab I ada habit suka gigit lengan orang gemok. Geram la. Taktau nak cakap apa. Memula nak pegang dengan dua belah tangan macam pegang balak, pastu pulas. Kiri kanan kiri kanan. Lepas tu gigit. Sekuat hati. Baru puas hati.

Dulu masa zaman becinta Sazli bagi gigit tangan dia. Sekarang dia dah tak bagi. Benci. Tu ari I dapat gigit tangan Noru. Seronok rasa. Ni esok kalau ada chance jumpa Panda ni, I nak gigit dia jugak. Sekali panda tu gigit ko balik tak pasal je. Arwah terus. Haha.

-EnD- 

6 comments:

salwana nordin @ che'wa said...

biasalah kerajaan Malaysia..kalo tak memboros bukan depa la hhuhhh!!

yatiyahya said...

panda ni kalau mkn bamboo amek masa 10-16 jam...x kurus jugak walaupun kunyah lambat mcm ni lama...

Azziah Nawawi said...

confirm dah thn ni kita xdapat bonus su, duit dah habis asyik mengundi, pastu bayar mentenen panda 2 ekoq ni! mahal mcm ke apa..
simbolik la sgt padahal malaysia nak pujuk cina balik kes mh370. pelancong cina merosot gila pas kes tu, so duit xbnyk masuk ke msia. klau tak, diorg antara terbnyk dtg ke msia. dari bela panda, baikla bagi kat umah kebajikan org tua2 yg daif tu. emos pulak aku. hahahah

Chooyaya! said...

salwana : katanya simbolik hubungan diplomatik yang baik antara malaysia - china. hehe

Chooyaya! said...

yatiyahya : mcm awak la. HAHAHAHAHAH

Chooyaya! said...

AZZIAH NAWAWI : Ini semua poyyyyoooooooooooooooooo. actually, kiter orang biasa, rakyat biasa never ever understand about politics. dah nama pon politics kan? panda pon dapat dok umah juta2. sedangkan golongan gelandangan bersepah kt malaysia ni. haih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...