Hari Sabtu tu kan? Kitorang lepak kat umah Kaklong.
Eh jap. Lupa nak bagi salam sebaik SEXsaited nak cerita pasal makan. Haha. Ok.
Assalamualaikum.
So Kakyang macam biasa la, dia jadik tukang masak.
Bagus la Kakyang. Umur 19 tahun dah pandai masak macam emak-emak. Haritu dia
masak sambal telur pecah, ayam halia+sos tiram and Along goreng ikan pekasam
yang paling sedap dekat Taiping dia kata. Perrrghhh. Menyingkuh memasing makan.
Menyingkuh korang paham tak macam mana konsep dia?
Sambal telur tu macam biasa la masak dia. Sama je.
Masak sambal tu sampai masak (Whut da?) and last sekali pecahkan telur dalam
dia. Jangan gaul-gaul. Biar je macam tu. Nak bagi sambal sedap senang je petua
dia. Blender bebawang asing dengan lada kering. Time nak tumis, tumis bebawang
tu dulu, dah garing baru masuk cili kering blender. Campur la dalam 3 bijik
cili hidup, kompem sedap. Bahan lain dalam dia termasuklah gula, garam,
ajinomoto (substitute) and air asam jawa. Senang Mak Enon. Pandai kan nak masak
sambal tumis?
Yang ayam goreng halia + sos tiram tu pon senang. Goreng
ayam awal. Lumur garam kunyit macam biasa. Pastu tumis la halia, bawang besar,
bawang kecik. Pastu perasakan and masukkan la sos tiram. Dah tu campakkan ayam
goreng awal tadi. Nak bubuh menda lain macam bawang besar ke, carrot ke, ikut
suka. Macam I suka yang simple. Less is more bak kata Mat Salih. Yang terpaling
suka sebenarnya kalau orang masak sedap-sedap kiter tinggal makan. Tu lagi
best. Serius.
Yang ikan pekasam tu. Panaskan minyak. Masukkan ikan
pekasam. Jangan dialih-alih konon macam terror sangat ke apa macam chef dalam tv. Biarkan masak
sebelah bahagian, lepas tu alihkan bahagian yang lagi satu. Dah siap angkat.
Dengan minyak yang sama, masukkan bawang besar hiris besar dengan lada kecik
potong. Dah layu semua, masukkan balik ikan pekasam yang goreng awal tadi.
Angkat. Dah tu perahkan asam limau. I tell U what? I boleh makan nasik kosong
dengan ikan pekasam macam ni je. Sebab itu masa hari Sabtu tuari, dorang makan
nasik dua trip. Satu trip makan dengan sambal and ayam, satu trip lagi dengan
ikan pekasam je. Taknak kacau rasa ikan pekasam tu. Mana la memasing tak gemok?
Kalau ada kekawan bagi Ikan terubuk masin Serawak
pon I buat sama pesen dengan yang goreng ikan pekasam ni tapi sebelum angkat, I
pecahkan telur sebijik. Pooooon meroyan makan. Sedih sangat sebab sambil makan,
sambil nanges. Sebab sedap sangat. Tu la eh? Senang nak jaga I ni. Jenis makan
kering-kering je. Takyah kuah segala. I memang jenis makan suka yang kering.
Sama la dengan Sazli. Kata sehati sejiwa? Cecece. Ikan pekasam dengan telur pon dah happy. Makan kemain rendah diri. Nama anak nak Shein je. Haha.
Dulu I suka makan petai, tapi semenjak mabuk petai
I dah tak boleh nak makan petai dah. Tengok je dah pening. Hahaha. Pasal mabuk
petai tu ada dalam entry ni.
Tak lama lagi dah nak puasa. Bila bulan puasa,
memang lauk-lauk simple je la I suka. Tak sambal air mata, goreng ikan bilis
kicap. Takde dah nak lauk-lauk fancy segala. Nanti kalau Along balik KL, I nak suruh dia bawak
balik ikan pekasam Taiping ni banyak-banyak. Sedap wwwoooooooooooo!!
-EnD-
Ikan pekasam paling win. Sambal telur pon sedap. Ayam halia pon sedap. Thank you Kakyang bagi Makcik cantik kau ni makan sedap-sedap. Lain kali masak lagi ok?
No comments:
Post a Comment