Tuesday, May 20, 2014

Shein, Daktacort and Mama

Assalamualaikum!

Woo Hoo! Back To normal life. Alhamdulillah. Malam tadi dapat tidur dekat rumah sendiri rasa macam heaven giler. I semalam ada flu maybe sebab penat sangat kot? Lepas makan ubat flu terus weng and tido macam orang giler. Pengsan terus. Dah tak kesahkan Si Shein punya pampers (sebab kena check frequently, nappy rash dia teruk) Sazli la yang take over sebab I tongkat mata dengan mancis pon, batang mancis patah. Kaput. Gone. See U in heaven. Bye.

Sebenarnya entry ni lebih kepada nak mengadu penat je. Yer la. 6 days in hospital, memang stressed and penat. First day kitorang dapat double bed. Sebelah katil, Chinese. Anak dia umur 10 tahun kena tonsils’. Dok chong cheng alaxender borak sampai pukul 2.00am sebab anak dia taknak buat spongy (hi temp 39) and taknak makan la apa la. Macam mana la nak tido? That was on Wednesday night. Sazli kata dia pon tak dapat tido tapi dia berdengkor sebenarnya. Tu konsep dia I tak berapa nak paham sangat.

Luckily on Thursday petang kitorang dah dapat single room. So more comfortable. Toilet pon tak payah nak share and Shein pon lebih bebas ‘mengemas’ dalam bilik. Dia ada la demam jugak sampai day 3 at hospital, sebab antibiotic sometimes takes time to work kan? I ambik shift dengan Sazli untuk jaga Shein. Kurang penat and kurang stressed macam ni. Tadek la dedua duduk hospital 24 hours kan? Kang kalo aku pandang kau, kau pandang aku manjang boleh buat gaduh jugak. Haha.

Morning to afternoon I jaga, later at afternoon sampai evening Saz pulak jaga. Time tu I balik rumah, bawak balik baju kotor, basuh. Masak skek sebab dah bosan makan Dome and lauk hospistal. Sapu rumah macam biasa (pempuan giler bercinta dengan penyapu tak boleh nak buat apa) Padahal mana rumah sepah. Saiko lebih. Kah kah kah. Lepas tu mandi, pack barang nak bawak and balik hospistal. Macam tu la for that particular 6 days. Fuh!

I got mc for two days ni sebab selsema and ada sign nak demam. Tu makan ubat selsema dengan I sekali drowsy. Pagi tadi masa bangun tak  larat nak senyum dah. Sazli tanya, ‘Bubu tak kawan Papa ke?’ Haha. I cakap I kawan cuma I tak larat nak bercakap je. So Sazli banyak handle Shein yang ada sikit lagi diarrhea (due to antibiotic rocephine and his unwell condition lepas hi-fever) but that’s ok. Dia sihat je. Cergas. Temp normal. Alhamdulillah. Kata Dr Adrian 2 3  hari nanti dia akan ok balik. Semalam and harini Shein aktif giler. Panjat sana panjat sini. Memang tak larat nak layan dah. Bak kata Sazli, 'Shein, kalau macam ni kaldai pon boleh mati nak layan nko'. Haha.

Sikit I nak share pasal cream baru yang Shein dapat untuk nappy rash dia. It call Daktacort. Bagus cream ni. Lepas guna kena letak balik dalam peti ais sebab dia cream mahal. Satu tube dalam RM80++ sebab tu dia kena duduk dekat tempat sejuk. Poyo punya cream. I guna dari Sabtu and today nampak banyak la improvement. Dari Shein jalan kengkang sampai one night I tak pakaikan dia pampers cuma pakai kain yang macam nappy liner yang hospital provide tu, memang improve a lot. Pagi tadi tengok dah kering. Ada la merah sikit jeeeee.

So korang kalau nak carik cream yang bagus, boleh guna Daktacort ni. Haritu I guna krim lain. Zaricort. Also bagus tapi Daktacort ni macam lagi bagus pulak. Ok la. Tu jer nak cerita. Kbye!

-EnD-


Daktacort cream. Bagus untuk nappy rash.



Day 2 at Hospital time ni. I bawak dia main dekat playground dalam hospital. Tangan tu tempat iv line untuk masukkan antibiotic. Pipi masih lagi pau macam biasa. 


Masa ni day 1. I bawak Ipad mini pergi hospital. Tengok Upin Ipin 4 jam. Nak muntah dah. Skrip pon dah hafal. Semua watak I dah tau. Paling annoying Ismail bin Mail.




11 comments:

honey bedazzled said...

mmg bagus. tapi sbb dia ada steroid cream sapu nipis nipis je sbb blh hakis kulit n bg kesan hitam. aku selalu campur ngan calamine cream

Chooyaya! said...

calamine cream yg kapur tu eh? kaler pink ke putih entah. kan? mana2 blakang dia kalo ada cort mmg ada steroid.

Wizana Arbain said...

Su cer try Earth Mama Angel Baby balm utk nappy rash shein. Ni organic product safe & soft on baby skin. Sy pakai ni & my baby x pernah kena nappy rash since lahir even pampers dia dh berat lencun. Cuba la su , ade jual kat OBW :)

Syima Syaz said...

steroid akan menipiskan kulit. my daughter ada sejarah hitam dgn steroid, nak nyahkan steroid tu takes 5 months to fully recovered. pastu tobat dah tanak sapu any cream yang ada steroid.kaki pun dah tak cantik.. ada scar...

KuraKura said...

i tak pernah komen. tapi i nak komen kali ni. sebaik-baiknya i nasihatkan u, jangan ambik cream yg ada steroid.

bila u stop ambik steroid, dia akan lagi teruk. and nak 'nyah'kan steroid dari badan memang ambik masa lama.

my sis in law ada eczema. dari kecik ambik ubat ada steroid. now eczema dia lagi teruk. ambik masa 2 tahun nak detox steroid from the body. dia kena makan sayur je utk detox.

try guna benda2 organic. i selalu pakaikan paw paw cream utk diaper rash. boleh jugak try calendula cream.

KuraKura said...

arghhh panjang i taip comment tadi sekali hilang. cis!

i nasihatkan, stop ambik steroid!!

steroid akan duk dalam badan kita lama sangat.

my sis in law ada eczema since baby. pakai ubat steroid. bila stop using steroid cream, badan jadi makan teruk. merah2 satu badan.

dia kena 'detox' makan sayur2 je untuk 2 tahun. nak 'nyah'kan steroid dari badan memang ambik masa yang lama.

try guna cream organic. i selalu pakaikan paw paw cream utk diaper rash. boleh jugak guna calendula cream.

honey bedazzled said...

calamine cream dalam ada zinc oxide sama macam sudocream tu ada zinc oxide juga. dia buat macam protective layer on the skin.

untuk pengehtahuan semua, xde masalah pakai steroid ni, kena sapu nipis nipis je. and dah baik stop pakai jangan la pakai long term . that is all. semua ubat ada kebaikkan dan keburukkannya. bagus steroid ni dia cepat baik sebab dia anti inflamasi dan akan buat baby kita rasa selesa.
sekian

noraini adam said...

kak su.. qaiser pon pnh kne nappy rash yg yg smpi kulit melecet trok kne air nk basuh poo poo die mnjerit2 sbb die kne cerry berry dekat 7kali sehari then doktor suggest cr kat pharmacy soducream.. ble pakai xsampai seminggu kulit die elok n xde kesan hitam.. sbb die restore new tissue .org dewasa pon leh pakai..

noraini adam said...

kak su.. cer try soducream.. sbb ms qaiser kene cerry berry sehari 7 kali abih bontot die melepuh kulit.. kene air telompat2 die jerit sian sgt. then doktor suggest cr kat farmasi. pakaikan die xsmpi seminggu dah elok kering n xde kesan hitam.. sbb die restore new tissue.. org dewasa pon leh pakai klu melecet celah peha.. hahahaha

noraini adam said...

kak su.. qaiser pon pnh kne nappy rash yg yg smpi kulit melecet trok kne air nk basuh poo poo die mnjerit2 sbb die kne cerry berry dekat 7kali sehari then doktor suggest cr kat pharmacy soducream.. ble pakai xsampai seminggu kulit die elok n xde kesan hitam.. sbb die restore new tissue .org dewasa pon leh pakai..

KuraKura said...

ahahahaaa.. i bukan hater choyaya. i suka u sebab blog u kelakar.

nanti kalau free, sila jenguk2 kat sini..

https://www.facebook.com/ekzemamalaysia

and

http://ekzemamalaysia.blogspot.com

sapu nipis ke, sapu macam bedak sejuk ke, steroid tetap steroid.. ada macam2 alternatif lagi boleh guna..

tapi, anak masing2.. suka hati mak bapak dia laa.. saya sekadar berkongsi info.

the end

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...