Thursday, July 17, 2014

AWAY

Assalamualaikum.


Air Asia - Now everyone can fly!

Amboi, entry dengan gambar kapalterbang kemain. Padahal Kedah je poonnnnn. Hahhahaha.

Kitorang harini gerak ke Kedah. Sebab Tok tak sihat. Bapak dah ada kat sana since last week. So harini I, Sazli, Mak and Shein pulak pergi sana. By flight. Sebab kalau nak drive KL – Kuala Ketil ada la 6 jam lebih kurang. Bulan puasa ni lapar and penat + Shein bosan lama-lama dalam kereta samadengan huru hara. Dari semua orang jadik tarzan lebih baik naik flight. Baru 45 minutes. Kan? Bijak sangat decision.

Kitorang naik Air Asia sebab murah skek berbanding MAS. Ini semua kos ok? Sebenarnya Malindo Air lagi murah and senang sebab naik dekat Subang je tapi Mak kata dia tingin nak tengok KLIA 2. So ok la. Pergi naik Air Asia and balik kitorang naik Malindo Air (Mak tinggal kat Kedah, kami 3 beranak je balik KL). Pastu kata Mak, Shein tak selesa kot naik kapalterbang kecik? Sian kat dia. Hahahaha. Omel je alasan. Padahal dia takot, Sazli dah momokkan dia. Kata Sazli, ‘Mak, Malindo Air ni kapalterbang kecik. Kipas dia ada kat sayap’. Terus dia cuak mintak naik Air Asia je terus.

Agak mencabar jugak nak book flight ticket dengan Air Asia sebab ada some stupid technical problem. Masa kiter dah confirm booking and made payment kan, usually dorang akan email terus flight itinerary dengan payment detail tapi unfortunately I tak dapat. Dah la nak call number Air Asia dah takde (Accept Air Asia X) and kena email je. Email pon akan feedback 5 working days so kena live chat. Live chat dah la kena tunggu kekadang sampai 45 minutes untuk get through and bila I bagitau yang I tak dapat flight itinerary dengan payment detail for both flight (KL-Alor Star, Alor Star-KL) chat pertama dorang bagi yang KL - Alor Star je. Tunggu lagi 18 tahun untuk dapat masuk live chat kedua, pastu dorang dah email tapi tadek attachment. Nak manage my booking pon asyik la masuk log in log in. Hangennnnnnnnnnnnn je satu badan. Tak sekandang plak babi keluar kan? Memang sesia je puasa.

I dah buat web check in tapi tak puas hati selagi tak dapat flight itinerary dengan payment detail tu. Sampai la sekarang ni I still waiting untuk masuk live chat so I still tak dapat lagi apa yang I nak. Grrrrrrr. Bikin panas je Air Asia ni. Yang dorang dah tadek system nak call kenapa eh? Menyusahkan orang je. Hangen pulak aku. Oh btw, ni auto-publish entry. Heee. Sengaja je update jugak blog walaupon away, mana tau ada yang rindu ke? Ke tadek sebenarnya? Lekas cakap ada kalau tak I merajuk. *Peluk tubuh tapi dekat dada

Macam mana la Shein nanti ni dalam flight. Macam ongkampung sangat rasa. Haha. Sebab ni first time Shein naik flight. Dulu masa I pretnenkan dia, dia tak sedar apapa so tak aci. Hopefully Shein ok and behave la. Dia tu bukan kira. Kalau nak gelak kuat-kuat kat tengah-tengah crowd, dia gelak je. Original people sangat perangai.. Kot dia lari-lari nanti I tambat je dia dengan tali rapia dekat kerusi.

Tak lama KL – Alor Star, lebih kurang dalam 45-50 minutes je. Nak berak kat atas tu pon tak sempat. Baru naik, dah turun semula. Syok giler! Sebab semorang tau I hate long journey. Kalau KL – Kedah tu, kalau ikut kepala I tak payah singgah-singgah dah. Nak kencing pon tahan je. Biar sampai biru muka pun takpe. Tapi naik dengan Bapak and Sazli, kejap kang kencing, kejap kang rokok, kejap kang beli jambu, kejap kang minum. Banyak sangat persinggahan.

Lagipon kan? Orang lelaki suka berenti kencing kan? Kata orang Kedah, besiaq. Tau dak besiaq tu apa? Kalau orang Jawa kata beser. Atau pembeser. Sama jugak maksud dia. Kuat kencing. Oh cakap pasal Jawa, I walaupon Arwah Ayah Jawa betul tapi I mana pandai cakap jawa. Kaklong je yang pandai cakap jawa dalam Adik-Beradik. Itupon dia campur jawa-english. Bangang giler.

So today I nak ajar, kalau korang ada jumpa sapa-sapa yang biadap macam Awek Kuantan CDM25 tu, korang cakap je macam ni, ‘Ra-i-ye koyok ketek!’. Pastu blah. Kalau nak hardcore boleh tunjal sekali kepala dia. Jangan dia balas balik cakap Jawa sudah. Kalau tak, kiter dikira kalah atau game tak valid. Haha. Takpon Intan, kalau tak puas hati dekat Imah Cleaner yang sombong tu, Intan boleh cakap macam yang Kaksu ajar ni. Tapi lepas tu kalau kena santau ke apa, atas tanggungan sendiri. Haha.

Sapa Ongjawa kat sini dia akan paham apa maksud ra-i-ye koyok ketek tu apa. Hahahahahha. Tu memasing gelabah la tu tanya Mak/Ayah kan? Masa haritu, all the time I cakap dengan Ayang macam tu. Dia pon Kaklong ajar. Kalau I cakap macam tu dekat Ayang nanti dia balas, ‘Ra-i-ye aaaaaaaku koyok ketek?’ Dia tanya kiter balik.

So apa motip entry ni? Dari kisah Air Asia sampai ke mari-belajar-bahasa-jawa? Haha. Okbye! Doakan I selamat sampai ok? Walaupon Kedahhhhh je poooon. Haha.

-EnD-

4 comments:

A.L.I.N.A said...

K.su sedia ipad n kunyah2 utk shien..saya bwk stok kunyah2 ngn sorg 1 ipad utk anak saya..boh la video ke katun diorang suka..tapi kalo diorang ngantok ke nak susu ke kalo ngamuk tu ngamuk juga..anak saya sama shien penah ngamuk dlm flite masa lg 15minit nk sampai kl..dh la last flite mlm sah2 org tido..tp nk buat cmne dh budak2 diorang nk tido ke nk susu ke sahih ngamuk 1 dunia...

wanna said...

kak su, saya pon selalu prob dengan air asia.

kalau kak su nak cepat, send dekat twitter air asia, yg itu mmg cepat depa balas.

kalau guna email, atau live chat mmg boleh tumbuh tanduk nak tgu depa balas.

Ibu Dhia Danial said...

hahahaha koyok ketek ye kak sue? muahahaha

Lavender violet said...

babai kaksu...
balik nnt update shein dlm flight cmne yer.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...