Friday, September 26, 2014

Pasal Miscommunication - Entry Serious

Assalamualaikum.

I rasa semua orang dalam dunia ni pernah face situation miscommunication and communication problem. Kan? Usually sebab miscommunication and communication problem ni maka nanti akan jadik la rasa kecik hati, salah faham, merajuk, bergaduh and worst love will fade away. Tak kisah la between adik beradik, family, bff, husband-wife, colleague and the list goes on. Semua orang akan hadapi. Trust me.

Usually communication problem ni boleh diselesaikan if kiter ketepikan sikit ego and lebih berani untuk terima any circumstances after that. Ego tu lebih merujuk kepada perasaan merajuk dan kecik hati. Sebab dah merajuk so let it be. Taknak dah mintak the other party untuk explain. Sebab rasa bila pendam and menjeruk rasa lagi baik dari semua menda. Ego sebab dalam hati fikir taknak the other side rasa we think that thing so much and macam a big issue to us padahal yang sorang lagi biasa-biasa je. So dah kalah. Sebab taknak diperlekehkan so ambik keputusan untuk diam. Itu EGO namanya.

If U thinks by diam and pendam tu worth it, go on. But if not, if U sayangkan sesuatu relationship and nak rasa peace of mind I suggest deal with it.  Heart to heart talk and try to listen sebelum jump into any conclusion. Itu yang sebaiknya. I ni cakap je pandai, tapi when it come to me sometimes I also suka senyap and hope time will heal rather than deal with it. Suka la buat menda tergantung. Nanti lama-lama hope semua akan get better. Biasa la perempuan. Emotional.

Ok. Let say U boleh ketepikan ego and talk, trust me, selepas explanation you will get so much better. Tak kisah la if its worst or better than before. And masa perbincangan try to sabar and think twice to keluarkan any words sebab it may make it even worst. Ok? Jangan sampai ada rasa menyesal selepas mengeluarkan kata-kata seperti pepatah Melayu berkata, ‘Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa’. Gitu terus keluar perumpaan Melayu. Ni kalau karangan ni dah dapat 5 markah bonus. Haha. Ko dulu SPM karangan dapat berapa? **Tetiba

Sebenarnya dalam apapa pon yang terjadi, kiter tau if a person yang ada communication problem dengan kiter tu care/sayang pada kiter or not by dia punya action. If dia care to explain mean that dia care about our feeling. But if dia ambik keputusan untuk biar, we know that he/she actually never care to make us feeling better. He/She rather see us merajuk and ambik pendekatan lantaklah. I never bother how U feels. Not my business if U feels bad. And lepas tu apa? Love will fade? Ruin friendship and forever akan rasa ada menda tak setel? Macam tu? No peace of mind forever.

Now U chose sebab Mat Saleh cakap (Tadi Melayu, ni Mat Saleh pulak) Action speaks lauder than words. If U chose to explain, better talk than texting sebab sometimes texting is a brilliant way to miscommunicate how you feel, and misinterpret what other people mean. Words sometimes processed incorrectly by our brain and remember… A SINGLE MOMENT OF MISUNDERSTANDING CAN BE SO POISONOUS THAT CAN MAKE US FORGET THE MANY LOVABLE MOMENTS WE SPEND TOGETHER. Reminiscing backs our memories, fikir yang indah-indah, ketepikan EGO and after that, if the love is still there, we will get so much better and InsyaAllah the love become even stronger.


Bright side of argument and a fight

Good luck!

Yours,
Kakak Love. Nak Uweeeeeet!

-EnD- 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...