Thursday, September 4, 2014

So Bila Shein Nak Dapat Adik?

Assalamualaikum.

Shein dah nak masuk 2 tahun lagi 3 more months. So, I dah biasa sangat ditanya soalan seperti ‘So bila nak tambah anak lagi? Dah boleh dah nak tambah anak lagi ni. Jangan nak merancang sangat, apa Allah bagi tu ambik je la. Berapa lama kena tunggu untuk conceive balik? And the list goes on. Jawapan yang diberikan tertakluk kepada mood I waktu tu macam mana. Kalau waktu tu I tengah cantik, wangi, kenyang and banyak duit maka kau bernaseb baik but sekarang mood tak berapa baik yang only selected person knows why so jawapan I sangatlah menyakitkan telinga. Lagi-lagi time aku lapar. Tak kena gaya orang cakap I sombong. Kahkahkah.

We typical Melayu is like that. Belum kawen tanya bila nak kawen, dah kawen tanya bila nak ada anak walaupon baru kawen 23 jam, dah ada anak tanya bila nak tambah, dah 10 orang anak dia tanya bila nak stop buat anak. Anak dah besar tanya bila nak bermenantu and lepas tu bila nak dapat cucu and macam tu la tak berenti sampai bila-bila. Sampai bila yang orang akan berenti tanya Ira? Sampai Abang Jamel mampos!!!! Haha. Ira if U read this, U r bongok!

Ok sambung balik.

Kekadang tak berapa molek if nampak je muka kiter, terus nak tanya soalan tu. Nak-nak pulak orang yang dah kawen 5 tahun, tapi tak ada lagi rezeki. Pergi tanya siap pakej ceramah cakap tak payah merancang semua. Helloooo?? Tampar nak??? Dah la ko tanya soalan tu dah annoying. Tambah pulak ceramah free bertambah annoying. Bagi makan kasut kang marah pulak. I mean, come on people. Takyah tanya menda-menda macam ni boleh tak? Banyak lagi soalan lain yang boleh buat kiter happy.

Macam ‘U look so pretty with your new haircut or U cantiknya handbag’. Satu lagi komen pasal size badan please la. JANGAN. Sensitif tu semua. Ni baru je datang rumah kiter, pastu kiter perkenalkan dengan husband kiter yang DIA TAK PERNAH JUMPA lepas tu terus cakap, “OMG perut laki U boroi sama macam hubby I la’. Tak kelakar ok? Itu biadap nama dia. Kiter boleh cakap macam tu if kiter dah sampai level rapat macam true blood then baru boleh cakap or komplen pasal fizikal.

Hangen pulak I bila ingat.

Kiter fikir tak soalan yang kiter tanya tu kekadang boleh buat orang tadek mood? Tak fikir kan? Kiter rasa macam kiter tanya sebab tadek menda nak tanya and nak break the ice. Waklu! Macam I, bila orang tanya bila nak dapat anak lagi usually I akan cakap, ‘I kena tunggu 2 tahun sebab I c-section’. Pastu biasa kalau ada yang lagi terror dari Doktor dia akan jawab, ‘Eh tak payah. Now 1 tahun dah boleh mengandung lagi’. And I akan jawab, ‘ I trust my Gynea’. But kalau yang tanya tu jenis taknak kalah and sanggup bertegang urat dia akan cakap ‘Takpe,  Kawan I 6 bulan dah mengandung. Dia c-section jugak. Now anak dah 3 pon. Tadek masalah’, So I akan jawab, ‘I nak pakai badan lama. I am sports woman (la sangat). I tak nak la lepas ni bersukan sikit, buat kerja sikit sakit-sakit badan. Lagipon this is my body. I understand my body more than U’.

BUT sebab dia jenis tak paham-paham bahasa nak jugak cakap it’s ok to pregnant walaupon tak cukup dua tahun lagi pon maka I dah ada jawapan lain to answer. Bila nak tambah anak? Shein dah besar. I will answer, ‘I tak cukup duit. Now bukan murah nak raise a child. I prefer quality than quantity’. Usually bila jawab macam tu no further question but it’s not applicable dengan kawan2 Wakdan nanti mula la cakap, ‘Ah sudahlaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Kereta nenenene, rumah nenene semua segala diungkitnya termasuk blah laaaaaaaaaaa hari-hari makan tempat mahal’. Siot.

Sebenarnya some question no need to ask pon sebab kiter taktau maybe orang yang kiter tanya tu, dia ada plan dia sendiri macam mana. Or dia ada budget constrain or dia ada msalah lain. Walaupon tujuan and niat kiter tanya tu tadek apapa but tak payah tanya la senang eh? Ok? As simple as that. Soalan macam tu takyah tanya and takyah argue kenapa tak boleh tanya. Buang masa. Baik fikir malam ni nak makan apa. Jawapan : Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api Campur Bendir. Perrrghhh!!!

Or macam Sazli ajar I. ‘Don’t bother to answer U, U senyum je’. Dah. Lagi senang. Kan? Tapi tu la, I biasa tak boleh nak senyum sebab hati panas. Mulut ringan jer nak menjawab. Haha.

-EnD-



I belanja satu gambar Shein la.


Ok la. Dua.

22 comments:

KhadijahAdibah12 said...

eeeee..busy bodynye org2 tu.. tak suke... tak suke.... hik..diorang tatau ke kaksu ni artis. .(ade kene mengena tak?) haha

Jan@Afzan said...

kan?????????

sama je lah mcm Jan. ada je orang tanya, bila nak bagi adik kat Syahmi, jgn tunggu lama2, syahmi nak adik ni@kawan ni, bila lagi nak bertambah...

banyak dah senyuman diberikan...hahahahaha. jawapan pun banyak. Kadang2 malas nak jawab, "mcm Syahmi je sorang" ..Tapi, masaklah lepas tu, banyak soalan bertalu2 marah Jan..kikiki.
Apa lagi, senyummmmmmmm dan lari..kuikui

Depa igt, nak mengandung senang ke? mcm pilih ikan? Ish..

Jan memang nak tggu Syahmi stabil dulu, susu dah tukar normal..lagipon ekonomi tak stabil lagi (Ni betul tau!hehe)

Orang lain tak tahu kisah kita kan.. Asiklah suruh kita tambah anak..hehe

"Doakan je lah"--Jawapan selamat.*wink

Mimy Hamid said...

fayel dh 2 thn aku xde alasan csec dah hahaha...skrang alasan aku...yer nak sangattttttttttttttttt...tolong doakan saya cepat dapat anak ye...terima kasih smbl senyum

Ainul Mustafa said...

anak saya jarak 4tahun. biasa la mulut org.senyum je la

~faRahaNis~ said...

k.su len kali kalau diorang cakap, bila nk tambah anak? k.su jawab minggu depan, minggu depan k.su beranak ok.. bwk hadiah byk2.. kompom diam.. hahaha

emanzara nazryn said...

OMG sue.. really read my mind la u..i pun kene ask the same thing...everytime....i dah jawab semua cam jawapan u...skrg ni jawapan i adalah " i trust in Allah n only Allah know why he didnt send me an angel yet, but we'd love to have another one" confirm org yg tanya tu senyap sbb i dah jawab kat beberapa org...but sikap biadap dorg tu masih menjadi-jadi n they are pressuring my dotter pulak ok?? "tanak adik ke?" omg!!! these people are nonsense kan? tanya soalan tu kat bdk 4 yo?? anak i jawab, "ALLAH belum bagi lagi jadi tak pe zara tunggu.." jwpn anak i tu i tak ajar pun..may b sebab i selalu explain kat dia pasal why we dont have baby just yet...kesian anak i..everytime org tanya dia nanti balik rmh mesti dia moody....

cik allord said...

haha..kak su,sama la kite pun kena,bila nak tambah bila nak ini..haha...yg xblh blah siap mukadimah psl finance,kite senyum amek positip je la..dah xkuasa nak layan...hehehe..insyallah rezeki Allah itu ada kan,kite merancang utk kebaikkan kite..bkn nye depa bg kite duit..hehe

FadlinaMokhtar said...

hahahah samer la.anak i olls pun dah masuk 2 tahun ,mmg asik kena tanya jer.nyampah pun ada juga kalau kena orang yang ramdom nak tnya tu.

FAD

Ann said...

kami nak msk 4thn belum ade rezeki lg..ble org tny, skrg ni mgm senyum je la..mmg mls nak jwb, dan sentiasa berdoa org xkan tny soklan2 camtu..

klu yg phm xpe, yg xphm tu..kang blk umah mule la terigt2..pastue kang mule la nyesal apsl aku xjwb bg die senyap..hahahha...

Effanina Mokhtar said...

Sokong sis 200%.. gitu lah jawapan yg sepatutnya kita jwb..
kkdg geram aje.. tgk mood la.. klu x kena gaya,, mmg jawapan tegang urat.. siap ada yg suruh gi check dgn doc lgi.. npe x pgnt kali-2

padahal yg no.1 masih berdukung la..

aduihh..

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue
Memang betoi, senyum ja tak memadai. Nak2 plk klu taya kuat2, depan public, nak perhatian.
I penah kena beberapa kali. Cos anak sulong dah 6 thn. Masih sorang ja.... asal Nampak batang idung ja mmg dah jangka dia nak tya soklan bonus (soklan terakhir dlm byk2 soklan)
I akan jawap: klu lah jolok asal jadi ngalahkan tekan debit kad, mmg best...tp kunci rezki bkn kat kita, yg kita pegang cuma kunci neraka n syurga ja (mulut).. mmg tentu2 dia tak Tanya dah lepaih tu ;) tak kira lah dia tu jawatan dia tinggi mana pun, mmg I sekolahkan cukup2 n I blah

Chooyaya! said...

khadijahadibah12 : entah dorang ni. berani dia tak kenal chooyaya?

Chooyaya! said...

Jan@Afzan : ni lagi emotional dari kaksu nampaknya. hahahahha. takpe, kukuhkan dulu ekonomi baru la plan. ala kekadang plan kiter ni susah org nak paham. kot kalau tak paham bg duit takpe la jugak. ni tak paham lepas tu mengutuk.

Chooyaya! said...

Mimy hamid : ha a la eh? jawab mcm tu lg senang. tq bagi idea.

Chooyaya! said...

ainul mustafa : ha a. lepas ni senyum je. org tanya senyum. nanti lama2 org fedap dah tak tanya la.

Chooyaya! said...

farahanis : ha a la. lainkali jawab mcm tu la. tak pon ckp esok beranak. hahaha.

Chooyaya! said...

emanzara ; clever girl zara. senang dia jadik jurucakap mummy dia kan?

Chooyaya! said...

cik allord : sama la kite mengadap soalan2 mcm tu. yg penting tabah. lainkali kalau org tanya cakap je mmg nak, tp tadek rezeki. tu paling selamat and tak kena lecture panjang.

Chooyaya! said...

fadlina ; dia mmg kalau baby masuk je dua tahun, orang akan start tanya kan?

Chooyaya! said...

Ann : maknanya lepas ni kena prepara jawapan bebetul supaya nanti balik umah tak la menung menyesal sebab tadi tak jawab mcm tu. hahaha. kan?

Chooyaya! said...

effanina : kalau ikut hati nak je tunjal kan? siap ajar kiter suruh jmpa doktor la apa la. geram je.

Chooyaya! said...

haris zuahina : padan muka sesapa yang dah kena sekolah dengan hang. give me five! thats the spirit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...