Friday, October 3, 2014

Mother and Yang Lack Of Common Sense Boleh Buat IQ Drop

Assalamualaikum..

Recently someone invited me to join this one Kelab Ibu Mengandung menda entah dekat FB. At first I thought that boleh la tambah pengetahuan pasal pregnancy, breastfeed and maybe some tips untuk jaga baby ke apa kan? Hence I know mesti ada yang akan gaduh-gaduh nak pertahankan pendapat masing-masing especially pasal Susu Ibu vs Susu Lembu. Pasal home-made food vs process food and paling panas pasal pro vaccine vs anti vaccine. I’m expecting that. So mentally dah ready. Until….. Jeng jeng jeng!

Pagi ni, ada satu emak ni share anak dia yang totally diseased sebab have a very bad eczema yang by photo pon kiter tau teruk giler sebab dah berair, merah penuh satu badan. Kesian giler. Tapi dia tulis, ‘Tolong bagi petua macam mana nak hilangkan gatal-gatal kat baby ni. Saya dah letak tepung ubi tapi tak ok jugak. Kalau boleh taknak pergi hospital’. Pastu hashtag #komenyangmurnisahaja

Menung I tengok gambar ni. And I’m wondering how on earth still exist this kind of mother who refuse to bring baby to hospital even though its crystal clear shows that the baby is totally sick. Mental retarded ke apa? Nak petua apa lagi? Dah tu taknak bawak pergi hospital. Petua tu jalan la kalau anak kena gigit nyamuk ke or we know that our baby bukan dalam serious condition. Pergi hospital bawak anak sakit bukan la semua paranoid mother. Ya Allah urut dada I. This mom is really sick!

Tu tak kira yang anak dah demam seminggu tapi taknak bawak pergi hospital sebab nak guna cara alami.

For me, if ada emak yang bebetul taknak bawak anak pergi hospital sebab taknak dalam badan anak ada ubat yang they think its drugs macam paracetamol, antibiotic whatever tu, kiter kena betul-betul study and penuh ilmu didada then baru la boleh join club Ibu yang taknak bawak pergi hospital. U always can Google. Banyaaaak Ibu-Ibu yang buat cara semulajadi untuk prevent and mengubat anak-anak demam/selsema by natural way. Consume certain foods yang antioxidant or yang hi of vitamin c semua tu. They always totally 100% dalam keadaan berjaga-jaga, check temperature and prepare mentally and physically 24hrs/day. So they have my respect. I tak boleh masuk dalam golongan tu. Sebab tak confident.

Ni dah la ilmu tadek. Orang taknak bagi anak ubat, dia pon taknak. Tapi taktau apapa. Menda basic yang perlu tau apa perlu buat bila anak demam macam check temperature every hours pon taktau, spongy pon taktau, thermometer pon takde, ubat pon taknak bagi anak makan dah tu acane? Tengok renung baby je doesn’t change anything. If anak mati, kata takdir. Takdir tu kalau dah berusaha and lepas tu berserah itu takdir. Kalau anak dah kena tarik, mata dah keatas, tapi taknak bawak pergi hospital tu bukan takdir. Tu bodoh melantun namanya.

Pastu ada jugak yang share gambar anak (baby kurang 30 hari) punya taik ada darah. ‘Apa nak buat ye mommy? Kesian anak berak keluar darah macam ni. Dah tiga hari. Perlu ke saya bawak pergi hospital?’ **Slap forehead. Nah la awak, amek la pistol and awak tembak je la saya. Use common sense mommy. Please? If anak berak darah tu maknanya ada la masalah dalaman. Kecik punya masalah maybe sebab bontot dia dah melecet tapi how if dia ada colon problem? And paling best and win tahap dapat oscar ada pulak yang komen suruh bawak jumpa Ustaz and Bomoh sebab katanya if bawak pergi hospital pon doktor tak boleh buat apa-apa. Seriously woman?? *Mata keatas mulut menganga, geleng kepala sipi-sipi.

Common sense tau tak dia macam mana? Allah kan bagi kiter naluri as a mother? Takkan la sampai level macam tu punya tahap pemikiran? Otak I tak boleh nak digest la. Naseb baik I tak jadik nurse or doctor. I agak kalau I jadik doktor I dulu masuk Tanjung Rambutan sebab stressed tengok perangai emak-emak yang macam kurang ilmu. Actually bukan kurang ilmu tapi lack of common sense. Sakit jantung I.

I think Y2k ni dah tak applicable dah if kaki patah jumpa bomoh patah, apapa sikit bomoh. Hadoi yai!! Sesusah doktor belajar lepas tu semua orang jumpa bomoh acane? Konsep dia, kalau kiter or anak, or ahli keluarga sakit FIRST kiter bawak jumpa doktor dulu. Ok? Sebab Tok Bomoh tak boleh nak ubat sakit appendix or angin pasang or luka yang dah kena infection or chicken pox or mata tak nampak. Dengar dulu apa doktor cakap and apa yang dia suggest. If perlu admitted, ikut je. Jangan degil. Ubat makan dengan ubat drip keberkesanan dia tu berbeza.

Lepas tu, baaaru la go for rawatan alternative. Jumpa ustaz ke kan? Sebab I also penah dengar dalam Kuliah Subuh TV3, sihir yang dihantar bertalu-talu also boleh jadik Kanser. Jadi ada certain ayat yang kiter boleh amalkan untuk cuba cure kanser tu. Tapi memula kena la jumpa doktor dulu. Even Ustaz pon suggest macam tu. Sebab tu la ada ayat USAHA TAWAKKAL AND DOA. Kalau tadek usaha tetiba doa je, mana la nak jadik. Konsep dia macam kalau kiter suka kat Intan, kiter kena la PM dia kat FB kata nak berkenalan. Baru jadik. Kalau kiter buat solat malam-malam mintak doa sungguh-sungguh dengan Allah nak kawan dengan Intan, mana la nak jadik. Kan?

Hesh banyak dah bebel. Last sekali yang paling bangang and buat I punya IQ drop satu level (selepas soalan bodoh lain seperti, ‘Saya ada susu lebih. Susu badan. Boleh tak saya nak bagi kucing saya minum?’ Aaaaaa mati la macam ni. Soalan cenggini pon ada ke?)  is pasal penjual produk menghilangkan keputihan. Memula dia bagitau produk dia bagus, lepas tu letak testimonial dari pengguna and paling bangang diletakkan gambar keputihan. Seketul macam durian nak jadik tempoyak je I tengok. Eeeee bodoh gilerrrrr!! Yang bagi testimonial  tu bodoh, yang tukang jual pergi share tu pon double bodoh. Common sense mana? Otak mana? Tak malu ke share gambar keputihan? U people are really sick!


U????!!!!!


I mean, common woman. Kiter wanita kan? Kiter tau la keputihan tu macam mana. Tak perlu la nak canang dalam group yang ada over 50k followers yang entahkan mungkin ada lelaki dalam tu terlepas seorang dua,  gambar keputihan. Tak malu ke? Masin rasa tekak I. Bodoh giler ok? Pastu bila tegur, marah. Kata dia sama-sama wanita nak malu kenapa? Kang kalau cakap pasal keputihan tu pon aurat, disuruhnya kiter pakai tudung pulak.

Ingat nak tambah ilmu dalam group ni tapi ternyata I rasa I makin bodoh and IQ makin drop. Urrrrrghhhhhh!!!! Sheinnnnnn nak uweeeet!

-eNd-

14 comments:

A.L.I.N.A said...

Btol k.su..saya pun malas nk join grup mcm tu sbb2 yg sama la..pertahankn pendapat masing2 pastu gado..plg rasa bangang soklan bodo2 tu..tetiba rasa masuk grup budak sek yg zero akal psl ank2..huhuhu..pdahal dok dlm grup ibu2

Jan@Afzan said...

eeeee...group apa tuh! yucks!

entahlah, lack of common sense nampaknya mak2 ni. sian lah kat budak tuh...

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue
Kesiannya anak tu hasil dari keputusan parents.
Ntah eczema tu mai dari tepung ubi. memandai declare anak tu eczema. Padahal alergik ngan tepung ubi. Bersih ka tepung ubi tu. Masih raw, mstlah kotoq, tak tahap mati kuman. ntah teloq hama apa lah dalam tu

cik allord said...

kak su pls keluar dr group tu sbb kite dulu join jugak group yg lbh krg cmtu,ingat nak tambah ilmu,tp asik urut dada je baca..hahahha..pls pls

Wawa Yusoff said...

Terima kasih kerana turut meluahkan apa yg terbuku didada ku... huhuhu

Chooyaya! said...

A.L.I.N.A : tp kekadang menghiburkan jugak soalan2 tu. mcm lawak pon ada. orang2 yg suka bg soalan bodoh ni patut kawan dengan intan. baru dia ada akal nak melayan soalan bodoh intan. haha

Chooyaya! said...

Jan@Afzan : kaksu pon pelik Jan. rasa mcm rempit sangat tanya soalan susu ibu boleh bg kat kucing tak.. urrrghhhhhh

Chooyaya! said...

Haris Zuhaina : hang tak tengok lagi gambaq tu. kalau tengok mmg pengsan.

Chooyaya! said...

cik allord : tp kaksu mcm rasa syok jugak sebenarnya. tp sakit hati. mcm korek hidung yg dalam dia ada jerawat. sakit tp syok.

Chooyaya! said...

wawa yusoff : wawa ada jugak ke dalam group tu?

!EFIL said...

Hihi selamanya baca je entry k su. Tak komen tapi yang ni i bagi lapan puluh lapan ribu thumbs up!
Memang sangat bengang bila baca komen bangang!!

Anas Hasanah said...

Su, u mesti join grp ibu pantang hamil mengandung ke apa tu ye? I pun ada terperasan mommy yg letak gambar aurat keptihan tuuu... Hari tu tertengok gambo ta*k anak kat situ. Muntah ok... Muntaahhh... Dah kalau bagi pendapat kita, xleh terima. Dia aje betul. Siap panggil geng tu. Adohaiii.. X paham. Padahal dh mak-mak tu. Kalau mak pun perangai mcm tu, i tak tau la anak2 diorg nanti besar macam mana.. Uhuhu... Takut memikirkan..

Pink Mama said...

Salam Su,
Akak selalunya silent reader blog Su tapi bila baca post ni terus rasa nak komen.
Tepuk kepala 10 kali Akak baca 'kecerdikan' ibu2 moden sekarang ni. Like that oso got ah? hahaha...
Anyway, Shein tu comel sangat =)

Mommy Cici said...

haih samalah sis, I kemain nak mencarut scroll FB waktu lunch Nampak pic seketul tu. skrg mcm banyak pulak iklan menatang tu orang share share =.=

pastu pasal anak tu, I sebagai young mommy memang sangat kelam kabut , badan panas sikit I bawak pergi klinik. ada duit takde duit tengah bulan ke belakang kira. sbb I bukan ada ilmu medic ni. kang jd apa apa. tapi sesetengah orang kata benda sikit je tak payah la bwk doc, tuam je takpe. haih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...