Friday, October 10, 2014

Tips Kontrol Tantrum Baby/Toddler

Assalamualaikum.

Ok. Menjawab persoalan dari Cik Allord. Jap I copy eh? ‘Kak Su, nak tanya. Apa tips Dr. Adrian bagi tu tentang how to control anak yang tantrum, macam mana nak handle supaya tak spoil? Kalau tak jadi masalah, boleh tak nanti Kaksu kongsi?’

JAWAPAN
Untuk Cik Allord, tadek masalah nak kongsi tapi….. Nak uweeeeettt! Hahahahha.

Semalam Dr Adrian cakap sebab dia kata Kaksu In-control oleh Shein. Kan Shein nak berdukong je? Bila Kaksu duduk je dia nanges. Mengada. So Kaksu pon berdiri je la dukong dia dah la 15kg sentut punya berat. Sampai nak cek Shein pon semua orang kena berdiri. Kata Dr. Adrian, jangan biar kiter as a parents or Atok in control by baby or kids. Teach them what they can do or can’t do. If U nak duduk, just duduk. If they cry let them be. Nanti dia akan ok jugak nanti.

Cara dia macam ni. If dia nak berdukong and kiter taknak, biarkan aje. Nanti dia nanges kiter tak payah pujuk. No maknanya No. Memang dia akan nanges but akhirnya dia akan datang jugak dekat kiter. So dia akan rasa ‘No point aku nanges sebab Mama tak pujuk pon. Macam mana pon takkan dapat’. So next time if nak buat lagi dia akan ingat. Tak guna nanges sebab tak dapat apapa.

Apply menda ni untuk semua situasi, macam kalau dia nak gelang ke, nak naik turun tangga ke, nak makan menda merepek ke or apapa je la. Kena kuat stand kata NO. Sebab kalau apa dia nak, apa dia suka kiter bagi semua nanti itu yang buat dia spoil. Dia akan rasa ok, if aku nak aku nanges je. Nanti mesti dapat. So itu la dia akan practice each time. Tu yang makin lama makin manja sebab apa semua dia nak, kiter bagi. Lama-lama jawapan dia jadik la spoil kids.

Malam tadi I dah apply pada Shein. Shein ni jenis nak mengadap iPad tengok Upin Ipin sebelum tido. Selagi tak ambik dekat tangan dia, nanti dia akan tengok kekadang sampai 2 jam. Tak elok untuk mata dia. Walaupon kiter pasang lampu tidur tapi cahaya tu masih tak cukup. Maknanya mata dia bekerja lebih kuat untuk tengok screen (dalam bahasa simple) so nanti if dah jadik routine, kata Dr Adrian, by 6 – 7 tahun dia dah start rabun. Seram sangat.

So, malam tadi cukup time, I ambik iPad. Memang mengamuk la Shein nanges. I pujuk tepuk-tepuk dia. Tak jalan. Pastu nanges guling-guling atas katil lempar bantal semua. I keras je tak layan. Memang bingit. Tapi sabar. Lama-lama dia diam and mengendeng kat I. Akhirnya lentok kepala kat bahu. Nak pulak kawan? Tadi eksyen kemain. So bila dia dah macam tu, I cakap kat dia yang dia tak boleh tengok iPad lama-lama nanti mata rosak. Takper. Bagitau je walaupon dia diam or macam tak paham tapi sebenarnya dia take note. Saja dia buat belagak tak paham. Tunjal baru tau.

Lepas tu dia akan ok. Cuma kena kuat la. Hati kena kental. Kiter tak bagi apa dia nak, doesn't mean kiter tak sayang dia. No. Kiter nak ajar dia disiplin and indirectly bagitau yang dia takkan dapat semua menda yang dia nak dalam dunia ni. Dia kena redha. Sama macam Mama redha tak dapat-dapat lagi Prada sampai sekarang. Eh? Cam tu pon boleh eh jadik contoh? Hahahha.

Kental tak kental je la yang boleh buat menda ni berjaya atau tak. Depends on time and situation. If dia buat something yang harm (lepas dia tak dapat apa yang dia nak) kena la kiter pujuk or bila dia buat perangai dekat public, and as a concern citizen kiter kena la pujuk anak supaya orang lain rasa selesa. Kan? Good luck!

-eNd-


Nakhal la Mama ni!

4 comments:

A.L.I.N.A said...

Btol k.su hati kena kental n pekak kan tinga..hahahaha...anak umor baya shien mmg dh pndai tunjuk protes..kdg mmg naik hangin juga kt shopping mall bguling merata sbb x dpt ape yg nak...anak sulung saya dulu nak menan ape saje saya beli..ade 1 masa tu saya terpikir sampai bila nk ikut ckp anak...nasib la x terlambat wlupun skrg ade juga ngamuk2 tu tp x terok dh..kalo dulu kalo saya x beli ape dia nak..dia akan berguling nangis hentak kaki bagai kt situ juga...pastu mak saya pesan jgn ikutkan sgt kehendak anak...sejak tu saya kebalkan hati,tinga bila saya kta tak boleh,no...anak saya ngamuk saya biar je..lantak le org tgk ke ape ke..skrg alhamdulillah anak sulung saya bila saya kta x boleh atau no...dia merajuk biasa je..duduk diam je...skrg kena kontrol adik pulak..adik kuat bebai..bila ckp no dia lg kuat mengamuk..saya biar je lama2 dia dtg kt kite pelok kita..dok diam je..hehehe...apepun kena kental la..hehehehehe....

cik allord said...

tq kak su,really appreciate kak su kongsi tips..ok kite try apply kat anak kite tp tu la,problem kite,bila kite apply kat ank kite tp kalu atok nenek xapply agak keliru disitu,insyallah kite cuba yg terbaik..

happy holiday kak su :)

ddJaafar said...

anak i umur 6 tahun mengamuk nak adik lelaki.macam mana i nak buat?

ibu pun nk ada baby jugak.

Chooyaya! said...

A.L.I.N.A : Tu la. hati memang kena kental sesungguh. kalau tak sabar, mmg alamatnya duduk rumah je la. takyah gi mana2

cik allord : tq sayang. hope u berjaya

ddJaafar : kalau mcm tu, malam ni kena la proses. hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...