Friday, November 21, 2014

Iyannn Iyerrr...

Assalamualaikum…

Shein demam malam lately. Asal malam je dia start la demam. Bila makan paracetamol nanti dia ok la. So time ok tu macam biasa la kalau sebut jer ‘hiyarrrkkk’ terus dia melompat ajak lawan. Haha. Orang lain demam melepek, dia demam aktif macam biasa. Kata Sazli, ‘Shein is a fighter!’ Yerla.. Fighter la sangat. Fighter Ultraman vs Resaksa.


Iyan Iyer Gemammmm....


Throwback Shein masa umur 6 bulan. Omelnyaaaaaa (aci ke puji anak sendiri omel?)

Semalam Maktok jaga Shein. Harini dah kena sakit urat sebab Shein kan 14kg lepas tu manja nak berdukong jer. Mana la Maktok tak sakit urat.

Semalam kata Dr. Adrian bawak je Shein pergi klinik harini. Sebab dah lama demam. So tadi bila cek, lung semua clear. Demam biasa. Dapat antibiotic Augmentin, Aerius (Selsema and Batuk), dengan Paracetamol untuk demam. By esok petang, InsyaAllah Shein akan totally recover from fever. Sekarang ni memang musim  bebudak demam. Tadi pon kat klinik ada 2 3 orang yang demam malam. Demam malam ni usually tak berapa teruk macam demam biasa. Nanti slowly dia akan ok sendiri. And baby tetap aktif macam biasa.

And kena jugak hati-hati kalau baby demam lama sebab takot kena denggi. Now pon also ada kes denggi. But usually yang kena denggi ni, dia takkan selsema dan batuk. So kalau baby dah demam more than 3 days lekas-lekas bawak pergi klinik ok? Jangan ambik ringan.

Kata Kak Ina (Kawan dekat office I ni), kalau bebudak demam malam biasanya orang-orang tua ajar, ambik air dekat surau sikit lepas tu campur dengan air biasa. Nanti mandikan baby 3 kali InsyaAllah akan ok. Time dia demam ni, I pakaikan dia seluar and baju yang sejuk. Kalau malam badan dia panas, I tanggal semua tinggalkan pampers je. If fever more than 39 dah boleh bagi sub-voren (masuk ubat ikut bontot) and boleh buat spongy kasik temperature turun. Bahaya kalau suhu tinggi sangat. If dah sampai 40 temperature terus proceed ke E&A ok? Bahaya if temp terlalu tinggi.

Yang paling penting always simpan ubat demam dengan sub voren dekat rumah. So bila baby demam, kiter dah ada ubat standby with us. Ok?

Malam semalamShein jaga pukul 4.30am and I pon terus tak tido sampai pagi. Harini pulak berjaga dari 3.30am also tak tido sampai la sekarang. Pencapaian terbaik sangat. Kalau lagi 3 malam Shein macam ni, memang I jadiki zombie la. Haha. Tapi biasa lah kan kiter emak-emak, time anak demam sikit-sikit pon risau je rasa. Tido pon tak lena (tipu) sebab sentiasa berjaga-jaga. Cecece. Skali Sazli komen kat entry ni, ‘Yerkerrrrr tido tak lena?’ Hahaha. Dah Papa, malam ni you tido luar!

Untuk Shein mekayang metayang mama taaaayerrrrrrr, get well soon. Mama sayang Shein banyak sangat. Love you Son!

-eNd-


3 comments:

Mimy Hamid said...

get weel soon shiendong tanje...

Mummy Ayu said...

get well soon shein.. sebelum mama shein jadik zombie..hihihiii

Chooyaya! said...

Mimy hamid : tenkiu auntie.

Mummy Ayu : seb baik mama ok lagi. tak jadik zombie pon. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...