Wednesday, June 24, 2015

Of Satay Kambing Madura

Assalamualaikum..

Sazli kan, everyday dia akan tanya I, ‘Nanti berbuka Bubu nak makan apa?’, Kekadang pukul 9.30am dah tanya. LOLOL omel. If I penat/dahaga or moody je, nanti dia panas bontot. Dia rasa bersalah ke apa I taktau la. Macam Sazli, dia memang akan makan murtabak everyday. WAJIB. Tempat favorite is dekat Ampang Jaya. Situ ada Bazaar Ramadhan yang kecik. Tak banyak sangat variety of foods tapi bagus sebab tak sesak. Dekat situ I suka beli air cincau and air tebu. Sazli pulak akan beli murtabak and karipap sardine. I jenis kurang kuih muih traditional Melayu ni. Memang belagak skek I. Kalau dimsum pon I nak Dolly Dimsum je. Yang lain taknak. Hahaha.

Kalau Mak dengan Bapak dorang beli banyak kuih. Bapak suka vadei. Mak suka agar-agar and pulut sekaya. Kekadang dorang beli pulut inti, lompat tikam, Buah Melaka. I pandang sebelah mata jer. Memang tak pandai nak makan kuih manis. Tapi kalau cucur udang, keropok lekor or yang pedas-pedas I ok. Untuk harini, I nak makan Satay Madura! Kelmarin ada nampak Pakcik bawak motor jual Satay Kambing, Ayam and Daging. Dia jual dekat area Flat tepi jalan all the way nak pergi ke Ampang Waterfront tu. I dah bagitau Sazli nak makan tu harini. Kata dia OK Bubu! Tapi kata la kalau Satay tu takder, memang I nanges and taknak makan menda lain dah masa berbuka (tapi tak janji la sebab kalau tak makan, jadik lapar pulak. Acane?) Haha.


Macam ni la rupa satay kambing Madura tu. Sedappppnyaaaaa. Taken from here.

Satay Madura ni beza dengan Satay Malaysia. Dia marinate dengan kicap and minyak je tak silap I. Lepas tu bakar. Kuah dia pulak kuah kacang tapi tak manis. Lepas tu ada bawang hiris, bawang goreng, cili padi dengan asam limau. Nak makan dia, I suka letak dalam mangkok dengan kuah semua and suap dengan sudu macam makan nasik impit. Perrrrrrghhhhh!! Hopefully ada la Satay Madura tu. Kalau dia tadek maknanya, Batu Belaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Selamat berbuka korang! 3 hours more to go. Caiyok!


-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...