Thursday, July 30, 2015

Kisah Raya Kedua 2015 - Part III

Assalamualaikum..

So, dah Raya Ke-2 entry petang punya session. Ni Rish mesti tertunggu-tunggu entry ni. I dah boleh imagine muka dia excited macam mana. Sebab kalau cakap ‘Rish lekas I nak ambik gambar dengan you’, Laju je dia senyum and datang dekat dengan I ready nak ambik gambar. Makanan pon terus letak tepi. Hahaha. Bunguks Rish! Seronok sungguh dia kalau ada muka dia dalam blog ni. Hahaha. Anyway, thank you Rish, Fruz and Raisa sebab datang dari Kuala Lipis ke rumah I dekat Jengka 1 petang raya Ke-2 tu. Kebetulan Rish pergi rumah biras dia dekat Jengka 11, so terlanjur tu datang singgah rumah I sekali. Finally sampai jugak dorang dekat Jengka yang kaya dengan Pokok Kelapa Sawit ni.

Dorang sampai dulu dari I. Sebab I dari Jengka 10, yang gathering dengan kawan-kawan tu. Masa sampai tu kata Rish, Raisa dah siap berak dah. Si Fruz biasa la. Jenis selamba je. Siap ambik sendiri air batu dekat dalam peti ais. Hahahaha. Kata Mak I, senang orang macam ni. Semua buat sendiri. Masa tu ada sedara-mara I dekat rumah, so kena take turn la nak makan rendang Kaklong yang sedap tu. Rish dah tak sabar-sabar, bila port dah kosong zaaapppp terus dia makan tinggal Fruz dengan Raisa, tak pandai kiri kanan dah. Hahaha. Kebetulan masa tu Sazli bawak Fruz and Raisa naik motor ronda-ronda keliling kampong. Naseb la a day before I dah pam motor tu, kalau tak dikhuatiri tayar meletop. Dah jom layan gambar.


Fruz, Rish and Raisa. Shein, Siti Nurhaliza and Sazli. Ni dekat laman rumah I. Masa ni panas takyah cakap la. Raisa dah ngamok dengan panas + mengantuk lagi. Shein pulak waktu ni perrrrghhhhhh ketiak dia paling lejen woi! Bau cuka + telur. Seriously masam + hanyir semua ada. Siapa pon taknak pegang ketiak dia waktu dukong. Hahahahaha.


Waktu ni masa nak tunggu turn makan ketupat + rendang lauk pauk semua tu. Kaklong memang masak lebih rendang. Dia frozen kan. So bila ada tetamu datang, just panaskan balik. So rendang still rasa fresh. Si Raisa tu, dia ingat dia besar? Shein nak main gate, dia pon sebok nak main. Kena kutil sikit dengan Shein dia dah jatuh. Lololol.


I tanya Rish, ‘Kemain pakai baju lawa siap tudung Satin. Macam artis dah’. Rish jawab, ‘Nak masuk blog Chooyaya kan?’ Hahahahah bunguks Rish.


Tengok gambar ni, keluarga bahagia sangat. Kata Rish, ni gambar isteri, anak dengan suami. Si Raisa tu siap terlentok dekat Mama dia. Kemain manja. Tunjal nak? Baju pergi Jengka pun nak pakai Ralph Lauren je. Kemain kan? Kata Rish, ‘Raya bole la beli mahal. Biasa beli jenis Fiffi je, I memang tak boleh kalau ada duit lebih dalam bank. Kena habeskan jugak. Biasa kalau esok nak gaji, dalam bank kena habeskan semua. Kalau tak I susah hati.’ Hahahaha. (Masalah semua kaum wanita kecuali Intan)


Rish kata, ‘Raisa, lekas ambik gambar dengan Auntie Su. Taknak ke awak masuk dalam blog dia?’ I tengok Rish ni bongok menjadi-jadi semenjak ada anak ni. Haha.


Sementara Raisa pergi ronda-ronda dengan Ayah dia and Sazli, Rish ajak I buat lawatan muhibbah dekat belakang rumah. Sanggup je dia bernyamuk semua. Shein pon sebok nak ikut. Lepas tu nampak penyapu, so Shein pon meroyan. Tau la Shein, masalah ‘percintaan’ dia yang takkan pernah selesai dengan penyapu ni.


Tengok. Dah dapat penyapu, muka nak eksyen jer.


Sesambil makan rambutan, I suruh Rish posing. Kata Rish gambar ni wajib masukkan dalam blog I. Kalau ada yang tanya, baju ni Rish beli dekat butik Fazura. House of Doll. Dia beli online. Yang dia pakai ni size M. Harga dalam RM250 eh Rish? Tapi size M pon cutting kecik. Rish kurus giler kot sekarang? Kalau macam ni pon size M, I agak I pakai 4XL. Tsssk tssssk.

Dalam pukul 6.45pm macam tu, dorang gerak balik ke Kuala Lipis. Tak jauh pon Jengka – Kuala Lipis. Dalam sejam setengah jer. Masuk kereta je, Raisa terus tertido sampai la ke Kuala Lipis. Suka la Rish sebab dia pon boleh tido sekali. Haha. Merasa la ko berpanas nak cecantik dekat kampong. Sebab tu la I takder der nak beria pakai baju raya sebab biasa kalau panas nak memetir je jawabnya. Hahaha. Anyway, thank you Rish + Fruz + Raisa sebab sudi beraya di Jengka. Lepas ni kena sambung tradisi beraya ni sampai la bila-bila selagi ada hayat ok? InsyaAllah.

P/s: Rish, nak uweeeeet!!

-eNd-

2 comments:

Nina Zee said...

Alamak kak su mmg genetic kot lelaki suka penyapu.. deen pun gemor sgt dgn penyapu.. pantang nampak je terus mengelupur nk... dah dpt org nk simpan jgn harap eh.. kang free je kena penyapu kepala kang

afeeqah said...

kak sue, baju kak dari mane? tengah cari style tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...