Wednesday, August 5, 2015

Cerita pasal friendship and satin shawl

Assalamualaikum..

Dalam friendship, kalau takde yang busuk hati/dengki, takde talam dua muka, takde tukang penyampai, takde yang tamak perhatian/sokongan InsyaAllah Frienship tu akan berkekalan lama and happy-happy jer. Just remember any bug or parasite or any individu penjahat tamak yang suka conquer biaq oghang suka kat dia soghang jer, happynya takkan kekal lama. Biarpon makan bulan dia dok jadik penyampai merosakkan friendship and tanam kebencian antara satu sama lain, but at the end of the day, MESTI kantoi. Sebab Allah ada. Allah akan tolong. Percaya la cakap I sebab this thing happens lots dalam society.

Usually oghang-oghang yang macam ni dia berlakon baik, mintak simpati sana sini, bodek sana sini, berjaya dapatkan simpati oghang dengan cerita-cerita yang direka-reka tapi oghang jenis macam ni la yang tak boleh nak face reality bila ‘pekong’ dia dah terbukak. Dia akan lari. Lepas tu taknak explen secara berkumpulan. Dia rather jumpa by individu sebab nak carik chance to fix thing that they think they can fix tapi sebenarnya orang pon dah malas nak layan. So bila dah tak boleh nak hadap, dia akan diam and vanish. Lepas tu, jenis takde nak mintak maaf. Sebab ego. Pernah jumpa tak? Oghang macam ni dia lupa yang bahagia dia sekejap je. Dia tamak. Tamak yang makan diri sendiri. So oghang macam ni takyah nak simpati sangat. Biar jadik pengajaran dekat dia supaya lebih value the friendship in the future. Macam I jenis forgive and forget. Jenis tak simpan lama. Senang nak lupa. Tapi kekadang bila ingat, ada jugak la sakit hati.

Friendship kena jaga. Sebab sebenarnya kawan-kawan la buat kiter seronok nak bekerja. Dekat office ada kawan ni tak boring. Dapat pulak yang sekepala. Memang best. Macam kawan-kawan yang I ada sekarang ni. Dyba, Intan, Sarah, Izzah and Izy. Ada dorang pon dah happy dah. Rasa seronok. Dekat office kalau kami yang ada jer pon syok. Nak pulak bila ada dinner or hari sukan. Lagi best. Dulu ada Fizul, tapi Fizul dah berenti. Yang colleague lain pon ok and best jugak sebab office I jenis tadek kroni, takde makcik kepochi ke apa. Semua ok. So rasa syok nak kerja. Kekadang fikir malasnyaaaa nak kerja hari Isnin, tapi bila fikir ada kawan-kawan semangat dia lain la sikit. Sebab tu takde pernah fikir nak resign ke apa. Hari-hari pon happy. Alhamdulillah....


Dalam gambar ni nampak macam Izy tengah amek gambar dengan 4 orang 'isteri'. Hahahaha. Yang dia peluk tu bini paling muda sebab tu manja lebih.


Hai, senangnya dalam hati... Kalau beristeri dua... Eh dua apa barang? Empat la baru power.


Amboi bini number 2 tu (Intan), suka lain macam eh? I bini tua, Intan number 2, Sarah number 3, Dyba bini bongsu. Hahahaha.


Kasik chance letak gambar budak kecik ni sekeping. Banyak kali snap gambar. Sarah la yang melayan. Kata dia, bagi nampak 'gedek-gedek' tudung dia tu. Hahaha.

Macam ni la kitorang hari-hari dekat office. Memang ada turun naik dalam friendship, tapi macam I cakap, InsyaAllah kalau kiter betul, niat kiter betul, Allah akan tolong dan permudahkan. Yang penting kena jujur dalam persahabatan and jangan pendam kalau ada apapa. Bagitau depan-depan. Kalau salah admit it and ubah. Tu cara kiter value and appreciate the friendship. Jangan take friend for granted. Tolong menolong dan bertolak ansur. Tolong tu jangan pulak harapkan balasan. Hati kena ikhlas. OK? I pon kekadang nak buat ‘menolong tanpa mengharapkan balasan’ rasa macam urrrghhhhh susahnya. Tapi InsyaAllah kalau kiter tak expect any balasan in return, semua tu akan jadi senang. Sekian ceramah harini oleh Ustazah Siti Norbayah. Hidup Najib! (Tetiba)

-eNd-

P/s : Tudung yang I pakai tu is ‘Dull Satin’ signature shawl by Fatin Fashiha. Ukuran 0.65 x 1.8 meter. Harga RM35/sehelai exclude postage. Atin buat by request je. Korang just bagitau dia nak kaler apa, nanti dia akan buat. Senang nak bentuk, korang pon tengok la I pakai elok terletak jer. WhatsApp 017-7521817 for order. Visit Atin IG untuk update dia punya stock. Untuk shawl pon ada banyak kaler lagi yang available. Yang takde cuma pink, hitam and army green. Ukuran sekarang ialah 0.7 x 1.8 meter, RM25/sehelai exclude postage... Lebih panjang dari yang first and second batch. More colors will release soon. Atin, nak uweeeeeet!!

Cantik satin ni. Dia tak beria berkilat. Senang nak bentuk. Cantik and murah!

Kaler yang available sekarang except fot army green, black and pink. Dipilih kak, dipilih...

2 comments:

Mimy Hamid said...

so sweet friendship...heheh..

Dyba Dbuh said...

tq kaksu sbb letak pic dyba bersama tudung gedek2.. haha.walaupun tak secantik kaksu n moktan, tp xpe..yg penting hati mesti ikhlas :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...