Thursday, August 27, 2015

Sambal Hebi aka Dried Prawns Chili Flakes

Assalamualaikum..

Masa bulan puasa bebaru ni, kan I sebok nak sambal? So ramai yang baik hati deliver sambal’s dekat opis. Tenkiu semua. I nak sambal ikan bilis garing tadek kacang but sambal tu kena lada kecik yang sedap and kena dengan tekak I (requirement bukan main, nak specific jer). Tapi sampai sekarang tak dapat-dapat. I dah paksa Haizan Qaseh buat. Dia tengah study tu, kalau tak sedap siap ko.

Anyway ada yang kirim sambal ikan bilis garing, tapi lada kering pulak. Sambal hitam pon ada jugak I dapat tapi bulan puasa nak makan pedas-pedas sangat mana nak boleh telan. Memang mengada kan? So, dalam banyak-banyak sambal yang I dapat, Sambal Udang Kering Rangup aka Dried Prawn Chili Flakes ini amatlah memikat jiwa. 


Sambal Hebi ni, nampak pon dah tau sedap kan? Terasa rangup udang kering. Yumssss


Packaging pon menarik. 

Memula I memandang sepi, sebab I tak suka sambal lada kering, tapi bila dah cuba yummmmssssss. Memang sedap! I makan dengan nasik, dengan mee goreng, dengan mihun goreng, dengan cekodok, dengan spaghetti u name it. Semua I makan dengan Sambal Hebi ni. Dia ala-ala Chili Flakes Mat Saleh but fusion sebab ada rasa udang kering. Udang kering rangup, and sambal dia pon sedap. Tak terlalu pedas. I nak explen pon tak reti, but I sangat la rekemen korang untuk cuba. Amek nasik, gaul-gaul dengan sambal ni semuaaaaaaaaaaa lepas tu letak kicap. Goreng telur mata. Cukup. LIKE SERIOUSLY MACAM NI PON DAH SEDAP.



Boleh makan dengan pelbagai jenis makanan.


Buat makan dengan cucur udang pon best!

Satu botol ni seberat 180 gram dan berharga RM15.00 sahaja. Banyak! Boleh la makan 10 kali pun. Tapi I kekadang amek sudu, makan macam tu jer. Sebab sedap. Postage seluruh Malaysia ialah RM6.00 and kalau nak COD boleh dekat area Shah Alam ok? 100% and homemade.

H/P : 013-3211044, 019-3737867


-eNd-

3 comments:

FadMN said...

ni kalau makan dengan sup ala-ala boat noodles tu sedap weh. :)

Jijote's Kitchen said...

Shah alam cod kat seksyen brp ya?

Unknown said...

Jual lagi x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...