Thursday, October 29, 2015

Memilih Untuk Bersalin Secara Pembedahan. SO??

Assalamualaikum..

Bebaru ni dalam newspaper kan ada citer pasal seorang Ibu yang terjun bangunan kerana kecewa  sebab failed nak susukan anak dia. Sian kan? Dah la waktu dalam pantang jiwa rapuh, if takde pengisian Makanan Rohani lepas tu akan jadi cepat stressed. Kalau tak kena gaya boleh jadi macam kes ni la. Probably dia maybe stressed out sebab mulut-mulut yang jenis kalau bagi nasihat tadek belas kasihan and buat morale dia down sampai dia ambik keputusan bunuh diri je. Kesian sangat-sangat. Imagine eh if korang silap bagi nasihat sampai boleh buat orang meroyan or worst hilang nyawa, apa korang rasa? Puas hati kan??

Jangan terlalu extreme la buat Ibu yang 100% breastfeed anak memasing. Jangan fikir korang je yang betul and kondem Ibu-Ibu yang tadek rezeki nak menyusukan anak mereka secara exclusive ni as a bad mother. You really have to know where to stop. Jangan taksub sangat. OK? If anything happen to that particular person sampai dia giler meroyan, ko nak tanggungjawab ke jaga anak dia and masa depan dia? Tak kan? So jangan nak beria sangat la. Kite ni Ibu, mestilah masing-masing nak yang terbaik buat anak masing-masing. Yang korang ni beria poyo bukan main nak kondem cara orang jaga anak dah kenapa???? Eeee hangen pulak bila baca perangai emak-emak yang extreme dengan breastfeed ni. Tapi tak semua la macam tu. Ada yang jenis ok and baik. Macam Hana and Yashie. Dorang pon memang exclusive bf anak memasing tapi supportive je pada emak-emak yang tadek rezeki nak follow cara dorang.

I taknak la cakap pasal tu banyak-banyak. Malas. Kang ada je yang komen cakap I ni mediocre mind la apa. Ego tak tentu hala jenis yang tak makan nasihat. Malas aku nak layan. But today I nak cakap pasal Ibu-Ibu yang terpaksa bersalin cara caesarean. Ni lagi satu hal.

I came across FB and nampak gambar ni. Pasal Ibu yang melahirkan anak secara pembedahan sebenarnya bukan la sebab dia taknak sakit atau dia fikir cara mudah untuk melahirkan ataupon nak senang atau whatever la bad thing or perception by someone yang menentang habes-habesan bersalin secara pembedahan ni. They have their own reason of coz. IF dia nak bersalin secara pembedahan sebab dia nak cara tu, SOOOO?? Suka hati dia la kan? Dia ada duit, lantak dia la. Bukan dia mintak duit korang pon. Try la to learn accept cara memasing untuk bersalin, berpantang or cara memasing membesarkan anak. Try to berjiwa tenang and hormat keputusan masing-masing selagi tidak bertentangan dengan ajaran agama and tak membahayakan diri. Kan?


Kasik baca elok-elok



Macam I, I kena bersalin secara pembedahan sebab Plasenta Previa Step 2. Kata Dr. Ravi, sangat bahaya untuk I bersalin normal sebab possibility untuk tumpah darah amatlah tinggi. If tumpah darah samadengan apa? Yes Mati. Sooooo ada la a few of my colleague and friend yang cakap macam ni. ‘Eh, uri kebawah boleh lagi kalau nak bersalin normal. Kawan I dulu ok je. Ke you taknak sakit bersalin? Yerla orang banyak duit memang nak bersalin bedah jer’. Wakluuuuuuuuuuuuuuuuuu. Ko dah kenapa nak cakap macam tu? I trust my doctor of coz. Kalau tak, baik dia takyah kerja doktor kalo sesuka hati nak buat keputusan kan? Lagipon ini hal berkaitan dengan nyawa ok? Jangan sesuka-suki nak bagi nasihat macam ko tu doktor pulak. Kalau aku mati macam mana? Ko nak jaga anak aku ke?

Korang kena tau eh? Bersalin secara bedah bukan senang. Lepas bedah tu BAPAK LA sakit. I nak turun dari katil ke toilet yang jarak 2 3 langkah tu pon dah 30 minute. Batuk sakit, nak gerak sakit, nak gelak sakit, nak beralih sikit pon sakit. Dah la sakit tetek lagi sebab bengkak susu. Sakit bedah lagi. Sakit dia memang tak boleh nak bagitau la macam mana. Orang yang bedah je yang tau. So kepada yang sesuka-suki cakap nak bersalin bedah sebab nak senang meh aku tampar sikit muka tu.

Apa yang I cuba sampaikan disini ialah please respect cara yang orang lain pilih. Nasihat boleh tapi jangan la sampai kondem and buat orang punya morale down. Tu jer…  Kita ni manusia memang always berbeza pendapat. Cara kita berfikir takkan sama antara satu sama lain. Kita maybe fikir cara kita betul, tapi orang lain salah. Nak bincang? Ok tadek hal. Buat la forum ke apa ke. Tapi jangan la sampai bergaduh sebab masing-masing nak mempertahankan pendapat masin-masing. Kiter semua ni, selagi ktier bergelar IBU and perfikiran waras, of coz kiter nak only yang terbaik untuk anak-anak kita. Kan? So please la respect cara masing-masing. Tak payah la nak bergaduh over masing-masing punya pendapat. Buat serabut kepala je. Kalau dapat sakitkan hati orang, bukan dapat KLCC pon buat pacak depan rumah.

P/s : Please read disclaimer dekat sidebar sebelum nak attack I. Yes I have mediocre mind. SO?


-eNd-

9 comments:

Haizan Qaseh said...

betol kak su....!!!
duit aku bukan duit kau...sooooooooooooo????
hahahaha

Haniza Abdul Halim said...

I pun nak tumpang sepak jugak sapa yg kata bersalin cara operate nih tak sakit. lagi sakit dari normal ok.
Anak 1st dulu i natural birth.. lepas 2 minggu dah boleh joget2 dah.
2nd baby born in July arituh, terpaksa emergency c-section. sampai harini duk rasa pedih2 nyilu lagi ok.

Zarina Taharim said...

I setuju su..psl breastfeed anak ni...klu mak nye x nyusu kan anak nye sendiri mula la pandang serong.. (aku la tu, anak2x dua org nyusu botol)...eh lantak aku la nak bagi susu apa..bukan pkai duit kome pun...

de yg ckp..tu pasal anak perangai cam lembu...sebab minum susu lembu..cop...anak sapa yg perangai cam lembu tu... anak ko ke anak aku...adeh la..bukan sebab susu, anak tu lembu ke manusia...tapi didikan..aku pun beso berkat susu lembu....

sorry la...ter emo kejap..bersalin pun sama...czer sakit tang lain..normal tang lain..tp aku wish bior semua bersalin normal..x sanggup aih nak czer..

Sekian, luahan hati yg tulus ikhlas...hahaha...

Nazima said...

Jemput baca kak su..saya pun bersalin caesar and yes ada je mulut yang takde insurans nak kondem.


http://n-azima.blogspot.my/2015/03/normal-atau-caesar.html

STARDUST IRIL said...

I love this super duper much!ahahaha.
nak uweet

-ayiel-

Mommy Cici said...

sokong kak su. I first normal sampai koyak rabak 3rd tear. so second elective czer. banyak soalan persoalan kurang professional. cakap 'sayanglah muda muda kena czer' blablabla. bab menyusu pulak yg first tu sampai 4 month kot. second sampai 2 bulan je. so banyaklah persoalan yang I kena jawab. macam berdosa sangat pulak . mulut orang ni memang, nak kena ketip je.

Mimy Hamid said...

aku pun nak tampar kalau ckp czer senang la..so what..meamsing la

Zie Azi said...

wau wau. ngeri tgok caser tu, baby 1st sy normal.anak 2nd sy caser sbb uri terbelit di kaki, tp pgalaman normal & caser bg sy caser lg SAKIT..nak batuk tak boleh, nak gelak tak boleh, sape yg buat lawak bodo time tgh pantang tu rasa nak 'pang' jew..

zarina sharudin said...

i pon nk sepak2 org yg condemn bersalin c-sect ni..walopon i x pnh rs c-sect tp i pnh duduk 1 bilik dgn mommy yg c-sect ms pas bersalin...ya ampunnn i lg kesian tgk dia tau x..turun katil nangis..nk g toilet nangis..anak nangis dia pon nangis sbb dia 1st baby..so x pandai sgt nk susu kan baby dlm keadaan baring even nurse dah tolong ajar..kdg2 i tolong angkat kan baby dia hulur kat dia..see...org bersalin normal skt sebelum bersalin..org operate skt lps bersalin..so fair and square la kan..Allah tu adil..setiap org ada bahagian masing2..cis..teremo plak..hik~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...