Thursday, October 22, 2015

Why Kena Pakai Guide Dari Malaysia if Nak ke Korea

Assalamualaikum..

Harini I nak share dengan korang 2 orang guide yang tolong I masa dekat Seoul last time. I nak korang tau yang betapa pentingnya to have guide dengan korang dekat Korea ni sebab OMG seriously dorang punya English teruk giler! Nak baca tulisan rumi pon tak tau. Simple words macam ‘baby’ or ‘toilet’ poooonnn tak tau. Dorang ni, walaupon pakaian macam executive siap tie briefcase segala, educated look pon mana boleh harap. Tak boleh cakap English ok? Nampak je kiter datang kat dorang macam nak tanya, dorang lari. Terus taknak tolong. Not to say dorang tak helpful tapi sebab communication barrier ni la akan bagi kite susah sikit.

Unless 
  • Korang paham boleh bercakap and paham cakap Korea
  • Korang study betul-betul satu-satu tempat yang korang nak pergi. Study station mana nak masuk, subway mana nak naik, bas number berapa etc so korang takkan sesat and buang masa kehulu-kehilir atas jalan or ask people around sebab bear in your mind, sini signboard mostly dalam Bahasa Korea.

Seoul ni besar. Sungguh. Bukan macam KL dan system pengangkutan dia macam subway pon dah bertingkat-tingkat. Masuk je subway, nak keluar ada 20 pintu. Ha mampos ko kat situ. Signboard bahasa Korea ok? Korang akan easily lost. Just like that. Makan pon kena hati-hati, kang nampak je gambar ikan macam fish ball, tapi tetiba ada bahbee jugak. Sup yang dia rendam ikan tu, sama guna dengan bahbee. Bak kata Kaklong, ‘Memintak la tadek bahbee masuk dalam perut aku masa kat Korea’. Hahahaha.

So ni 2 orang guide yang I nak rekemen pada korang. 2 2 ni student Malaysia yang study dekat Korea. Boleh cakap and baca dalam bahasa Korea yang definitely akan membuatkan trip korang lebih teratur and smooth. Dorang pon boleh plan korang punya schedule. Jenis tak rushing and paham apa yang kite nak. Helpful and sangat-sangat baik.


Wan Munirah
Email : wanmuni0304@gmail.com
Mobile : +8210-5301-9238



Rachel E Clarence
Mobile : +8210-9496-3192

Why kenapa pakai guide dari Malaysia? 
  • Murah. Macam I haritu, sehari 110,000.00 won (RM413.00) Usually dorang nak dalam won la. Sebab RM drop kan? Rugi. Kalau local guide, maybe kiter takkan paham English dorang sebab dorang akan berbunyi Konglish. Station sebut dia stashon. Kalo Stesyen dorang tak paham. Kalau local guide, dorang charge 250,000 won for 8 jam. Double charge dah.
  • Dorang tau mana nak bawak makan yang halal and selok belok satu-satu tempat. Mana t-shirt murah, mana make up murah, mana fridge magnet murah and mana kedai yang patut pergi. If not, kiter main taram je takde sapa advice nanti jadik rugi duit macam tu je. I almost nak beli 1 helai poster Big Bang (untuk cousin Sazli) for 10,000 won padahal dekat Myeondong boleh dapat 12 keping for 10,000 won.
  • Dorang lebih paham and memahami kita sebab sama datang dari Malaysia ma! Mestilah best. I suggest, korang amek la guide perempuan sebab perempuan lebih punctual, lebih buat ‘kerja’, lebih understanding, lebih tolerate and lebih gentle.

Masa dekat sana, ada sehari I pergi Lotte World, 3 4 taxi taknak hantar sebab dorang tak paham ‘Lotte World’ tu apa. Sudahnya I google gambar and tunjuk pada dorang. Baru la paham. Masa kat Lotte World I tak guna guide sebab rasa macam senang, sekali nah kau! Nak deal dengan taxi dah berejam. Nak balik pulak, I tunjuk je alamat apartment I yang I snap dari dalam file. If bahasa rumi, depa tak paham. Susah kan?

Imagine la ada sehari Shein tido, Sazli sorang… Dengan nak bawak beg Shein, dengan stroller lagi. Taxi driver dah tepuk-tepuk dahi sebab tak paham nak pergi mana. Dia hantar dekat Seoul Station which nak kena jalan kaki dalam 5 minute ke apartment kitorang. Kan dah jadi susah macam tu? Sabar ajer la.

So ni 2 orang guide yang I nak rekemen pada korang. 2 2 ni student Malaysia yang study dekat Korea. Boleh cakap and baca dalam bahasa Korea yang definitely akan membuatkan trip korang lebih teratur and smooth. Dorang pon boleh plan korang punya schedule. Jenis tak rushing and paham apa yang kite nak. Helpful and sangat-sangat baik. InsyaAllah korang akan happy

-eNd-

12 comments:

sofie adie said...

bestnya dah jejak korea!
insyaAllah ada rezeki nak ke sana...

ReeneeRaaid said...

bestnyaa pi korea :)

Gerbang Chinta Bridal said...

Actually jangan salah faham pada orang korea.sama juga dgn negara jepun,diorang lebih agungkan bahasa ibunda mereka dari bahasa english.Cuma orang kita jer yang lebih2 agungkan bahasa english dari bahasa ibunda kita yakni bahasa MELAYU.

Zie Azi said...

mesti cari guide ni..mesti
#KoreaAkuDatang

Chooyaya! said...

sofie adie : InsyaAllah one day :)

ReeneeRaaid : Best!

Gerbang Cinta Bridal : ok awak. menda ni subjective kan? pendapat masing-masing. tapi orang korea bagus. walaupon tak fasih english, tapi dorang maju. it just maybe susah la bagi pelancung yang tak tau berbahasa korea untuk datang sana.

zie azi : #wajib!

Hayati Ghazali said...

Salam Sue, nak tanya berapa bayaran dikenakan kalau guna khidmat dia?

Terima kasih.

Hayati Ghazali said...

Pendapat saya, tau berbahasa english pun banyak kelebihannya. Korea tak perlukan penggunaan bahasa inggeris kerana negara mereka mencipta sendiri teknologi tanpa merujuk dari mana mana negara sedangkan Malaysia terpaksa merujuk ke negara maju untuk penggunaan teknologi yang tentunya perlukan penggunaan bahasa inggeris. Itu antara perbezaannya.

Chooyaya! said...

hayati ghazali : betul pendapat awak. dorang memang bagus sebab boleh membangun tanpa merujuk negara maju sebab tu bagi dorang english tak penting but mcm tak fair la cakap kite orang malaysia mengagungkan english kan? sebab kite mengukur baju di badan sendiri. btw, dorang charge rm400+- duit malaysia untuk 1 hari (ni baca ke tak baca entry ni?) hahaha

Fiza @ Zah said...

Result nasyid dpat no berapa? Menang ke kalah? Hehehe

BTSSB said...

Mengikut kajian. Negara maju semua hanya menggunakan dan mengagungkan bahasa ibunda sendiri. Jepun, korea( 1 ketika korea ni negara yg terkebelakang dari msia) italy german perancis semua hanya guna bahasa sendiri.

Syamimi Fatin said...

Tips yg bagus! eee bilalah nak boleh pg korea, bestnyaaaa

Chooyaya! said...

Fiza @ Zah : well, mestilah kalah

BTSSB : beeeetul

Syamimi Fatin : kumpul duit. nanti boleh pergi korea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...