Thursday, December 17, 2015

Makan Ketam Sedap di Restoran D Terapung Ikan Bakar PD

Assalamualaikum..

Kesinambungan dari entry birthday Shein yang kitorang pergi Avilion PD tu, so Jumaat malam tu Sazli kata dinner somewhere dekat PD la. Lagipon I nak makan ketam. Based on experience makan dine in dalam bilik dekat Avilion, makanan dia tak berapa memberansangkan. So-so je la. Mahal boleh tahan (dah kata hotel kan?) Lepas tu breakfast buffet dekat Avilion ni pon I rasa macam tak dimasak dengan sepenuh hati. Memang tak berapa nak sedap. Tasteless and tak banyak choices. Tak padan dengan harga. Breakfast buffet dekat sini is RM45.00 (adult) and RM18.00 (children). Dinner buffet pulak is RM88.00 (adult) and RM40.00 (children).

I pon taktau kat mana seafood yang sedap dekat sini. Kata Dyba and Sarah, boleh try makan dekat D Terapung Ikan Bakar Port Dickson. I baca dalam review memang most of it bad review la (please google sendiri). Tapi kata Sazli, kiter just give a try la. Tengok macam mana. Kata Dyba, order dekat sini bapak la lambat and service sucks tapi makan dia sedap la and harga pon tak mahal sangat. Sini Seafood Melayu (I nak makan Seafood Chinese sebenarnya yang ketam gemok-gemok masak telur masin tu) but sebab taktau mana nak cari so belasah la. Janji Ketam. Restoran D Terapung Ikan Bakar ni terletak di Kampung Gelam. All the way nak pergi sini ada la I nampak a few restaurant yang boleh tahan meriah. Tapi kata Sazli, kiter pergi je la delay D Terapung tu. Baik boss. Janji you belanja I. So I ikut la cakap you.

Masa sampai sana, I nampak ramai je orang. Rupanya dekat bahagian depan tu restoran lain. Medan Ikan Bakar MPPD. Belakang tu barulah Restoran D Terapung ni. Konsep dia sama je. You pilih seafood mana yang you nak, lepas tu timbang. Ada ketam, ikan siakap, udang, sotong, lala, kepah and many more. Semua ada. Mak Bapak je yang takde. Cuma yang Medan Ikan Bakar MPPD tu tempat dia tak le sekemas macam D Terapung ni. Kata orang kalau restoran tu busy mesti sedap makanan dia tapi memandangkan Si Sendong Kedondong ni ha tak berapa suka besesak-sesak, so kitorang pon terus menuju ke D Terapung tu. Malas nak panas-panas. Dah la Malaysia ni panas *flip hair. Haha.



I pakai Cat Whiskers Printed Smocking Soft Cotton Maxi dari Zalora. If korang nak shopping dekat Zalora, guna kod I. Korang akan dapat 15% with any purchase for selected item. Beli la yang mahal-mahal skek, so lagi banyak dapat less kan? Code I ialah ZBAPQ226. Apa yang korang perlu buat is just register je and buy. Senang giler. Lepas tu dapat less. And kalau rajin, boleh download app Zalora, lepas tu dapat lagi less 15% jugak.


I memang nak makan ketam je. So I pilih ketam masak sambal. Sazli pulak nak makan sotong je, so dia order sotong goreng tepung. Setel. Ambik telur dadar dengan kangkung goreng belacan. Itu je kitorang order. Sazli memang jenis tak pandai makan ketam, udang ni. I agak dia pemalas nak deal dengan kulit-kulit ni. Hahaha. Sebab kalau letak dalam pinggan dia, molek je dia makan. I pulak ikut mood, most of the time, if ada orang order ketam, I memang pandang je dengan ekor mata. Malas nak kotor-kotor tangan, but bila sampai teringin, I makan guna dedua belah tangan and comot membawak ke dahi. Hahaha. So malam tu, I just enjoy makan ketam je. Woo hoo!! Dah la sedap hoi!


Budak Shein punya perangai, kalau travel taknak makan. So lepas ni if I nak pergi bejalan memana I akan standby cream cracker hup seng dengan milo. So far tu je dia takkan tolak makan. Biskut cicah air milo. Sazli punya la risau Shein taknak susu, taknak makan. Kitorang sampai paksa dia minum susu. Pegang kaki tangan. Mengadaaaa. Sampai KL, elok je makan semula. Hesh!


Restotan D Terapung Ikan Bakar. Lengang giler. Tak berapa nak ada orang. I rasa 10% dari restoran ni je ada orang.


Yang best, bila tak ramai orang so tak la hingaq sangat. I agak sini akan penuh bila ada company dinner je kot?


Highly recommended untuk korang if korang makan dekat sini. Ketam Sambal. Bapak la sedap! Sebijik makan macam dekat rumah. I makan dengan nasik je. Siap mintak kicap! Seeeedaaaaap!!


Kangkung goreng belacan. Also sedap.


Sotong goreng tepung. Pooooon sedap!

Tak sampai setengah jam order dah dapat. So maybe nasib kitorang baik malam tu sebab order cepat dapat and sedap pulak tu. Maybe sebab tak ramai orang kot? Untuk pengalaman I dekat Restoran D Terapung Ikan Bakar ni is bagus la. No bad review. Kakak-kakak waitress tu pon baik. Mintak apa pon cepat dapat. Sinki bersih, restoran bersih. Orang tak ramai, aman and tenteram nak makan. Shein pon mood ok, so this restaurant is ok untuk I. Mana-mana yang bagi bad review tu I rasa either dorang datang time orang ramai OR D Terapung Ikan Bakar ni dah improve dia punya service. 


Shein buat perangai taknak jalan. Dia ingat dia ringan? Manja giler! Nama nak Shein je. Dah la kenteng rambut macam cendawan. Haha.


Campak je you Shein tu dalam laut. Haha.

Total kitorang makan malam tu sekali dengan 2 fruit juce and 1 milo ice for Shein dalam RM80.00++ macam tu je kot? So kira murah la kan? Ketam tu I ambik sekor je. Berat dalam 300 gram. 100 gram berapa harga dia I pon tak berapa sure. So I rasa, murah la makan dekat sini. Sesuai la dengan restaurant yang bersih and service yang cepat. Kata Sazli, esoknya (Sabtu malam) nak makan sini lagi, tapi dia nak tengok bola (Final Piala Malaysia Selangor vs Kedah) dulu sampai habes. Kata je la. Sebab sudahnya malam tu, bola tak start lagi I dengan Shein dah sampai Hong Kong. Sudahnya makan je roti dalam bilik. Naseb baik la memang I tak lapar sebab petang tu dah makan Mee Sup Utara dekat tepi pandai sebelah Avilion.


D'Terapung Ikan Bakar. Photo taken from here. 
Korang boleh klik link tu untuk baca experience blogger tu makan dekat sana.


Restoran D Terapung Ikan Bakar
Kampung Gelam, Port Dickson
Negeri Sembilan, Malaysia
Telephone : 017-2217017

-eNd-

4 comments:

Unknown said...

Tempat makan ni tak dicadangkan langsung... Tokey kedai cekik darah... I pernah belanja family I kat kedai ni... Makan tak sedap... Harga cekik darah... Cekik duit org sampai rm400...acctually harga mkanan yg I order hanya rm200...tpi Tokey jahanam tu Charge lg rm200 sebab servis katanye... I order mkanan dari kedai hadapan.... I bwk org tua I.. Tokey kedai ni kurang ajar... Biadap dgn org tua I... Tengking org tua I... Satu je doa I dan keluarga... Bisnes kedai ni tak akan maju dan akan muflis...

Ikin Syikin said...

Tempat makan ni tak dicadangkan langsung... Tokey kedai cekik darah... I pernah belanja family I kat kedai ni... Makan tak sedap... Harga cekik darah... Cekik duit org sampai rm400...acctually harga mkanan yg I order hanya rm200...tpi Tokey jahanam tu Charge lg rm200 sebab servis katanye... I order mkanan dari kedai hadapan.... I bwk org tua I.. Tokey kedai ni kurang ajar... Biadap dgn org tua I... Tengking org tua I... Satu je doa I dan keluarga... Bisnes kedai ni tak akan maju dan akan muflis...

Saiful Ezani said...

Sorry sis...sekarang ni,i pun x suggest makan kt restoran terapung ni.Seriously x sedap dan mahal.orang kata biar mahal janji sedap..tapi ni dah ler x sedap,mahal pulak tu..

Saiful Ezani said...

Sorry sis...sekarang ni,i pun x suggest makan kt restoran terapung ni.Seriously x sedap dan mahal.orang kata biar mahal janji sedap..tapi ni dah ler x sedap,mahal pulak tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...