Wednesday, January 13, 2016

Apa Yang Perlu dibuat Sekiranya Anak Anda Ada Speech Delay Problem

Assalamualaikum…

Haritu masa I up status dekat FB macam ni,

When you're tired of being asked when your child is going to talk, remember that these successful people didn't begin talking until they were at least 2—and, in some cases, 4!

Gary Becker, Nobel Prize-winning economist
Albert Einstein, theoretical physicist
Julia Robinson, the first woman president of the American Mathematical Society
Arthur Rubinstein, piano virtuoso
Edward Teller, physicist and nuclear power pioneer

Lepas tu Asma komen macam ni pulak.

Sometimes it’s not wrong to consider other people's concern so as to compare your child's development with others similar to his age. Some parents esp those with a firstborn child may not be as sensitive regarding their child's developmental milestones. Some kids (esp boys) may have undiagnosed mild learning disorders, that are easily dealt with if detected early. It may not be easy to accept but if no specialist (paeds with special interest (or subspecialty) in children with learning disability) has been consulted then maybe it is time to do so.

I have seen a few cases (boys) 1) 3 years old boy having difficulty in understanding instructions, very temperamental, unable to engage in playing with other kids, unable to talk yet - advised mother to seek professional advice, mother declined, saying she doesn’t think child has learning disability. 2) 7 years old boy, started schooling this week, learned to speak words at 5 years old, currently only able to speak 2 words sentences, unable to understand or communicate beyond basic needs, temperamental at home and in public, Mother started having suspicions since he was 2/3 years of age but teachers, friends and family kept saying "child is normal, give time etc".

Only consulted me yesterday when 2 parents of children in her son's class pointed out that her son is not "normal" and having difficulty coping in school. Upon seeing child noted that he does have autism characteristic - referral to paeds given. Mother is very sorry that she did not act on her suspicion earlier. Conclusion: if you have any doubt on your child's milestones, seek professional help first before wanting to settle on waiting and being very accepting. Hope this helps kak su. Only sharing through working experience....i do agree that some of the great people you mentioned had delayed milestones but during those days, autism or other learning disorders go undetected as there were less awareness in the public.‘. 


Me and my Shein Iskandar


Conclusion dari komen ni ialah Asma as a Doktor cakap, dia suruh kita ambik komen/compare pasal anak masing-masing ni at a bright side sebab dia cakap, dia jumpa ramai parents yang take the comment negatively. Maksudnya dorang taknak buat apapa. Ada some of their kids tu yang ada mild autism, severe autism, hyper and speech delay. Maksudnya ada development disorder problem tapi ada Ibu Bapa yang macam berada dalam in-denial stage forever. Tak buat apapa pada anak sedangkan mereka sendiri tau yang anak mereka ada masalah. Mungkin mereka tak dapat terima hakikat so tak buat apapa and maybe ego nak admit or maybe takot nak face the truth. Sedangkan kalau dorang buat rawatan awal, anak dorang boleh pulih and membesar macam kanak-kanak sihat yang lain.

Now, I nak cakap and share pengalaman I sendiri as a mother of speech delay toddler macam Shein Iskandar. Sedih memang la sedih tapi nak buat macam mana, ujian Allah tu berbeza-beza pada setiap manusia. I syukur Shein takde autism or mild autism and I bersyukur sebab Shein ni cuma ada masalah speech delay dan boleh dirawat. Bukan masalah sakit kronik macam cancer, jantung dan penyakit-penyakit serious yang lain (mintak dijauhkan).  Now kitorang at the right track. Sebab I bantu dia untuk face dia punya problem. I tak berada dalam in denial stage forever.

What I did is masa dia cukup 2 tahun and ada very limited verbs, I bawak dia jumpa Development Disorder Specialist dekat Prince Court. Doktor Feizal Khan. Dekat sana, Doktor buat assessment and sahkan yang Shein is autism free BUT ada speech delay problem. So dia suggest untuk jumpa Speech Therapist and dah boleh start masuk Speech Therapy. Just untuk korang punya information, assessment yang I buat dekat Prince Court cost me dalam RM700.00 macam tu and RM250 per session untuk Speech Therapy (1 – 1.5 hours/session).

Now Alhamdulillah dengan bantuan Cikgu-cikgu dekat Building Blocks International dan tunjuk ajar dari kawan-kawan yang ada anak speech delay problem, Al-hamdulillah Shein dah banyak keluarkan perkataan walaupon tak sama dengan peer dia. Dia dah boleh guna ayat correctly pada situation and person macam ‘No, Go, Bye-bye, Habis, Dirty, Fish, Abah, Mama and Baba’. Lepas tu dia dah paham arahan banyak (but mostly dia paham in English sebab dekat sekolah dia guna 100% English). I pernah dengar dia count 1 to 10, sebut ‘Youtube’ and jawab ‘No, not me!’ So basically Shein boleh bercakap cuma dia lack of confidence dan jugak confuse nak cakap bahasa apa. Sebab kitorang guna Malay and English sama banyak. Yang tu kitorang memang kena baiki.

I dengan Sazli tadek la cakap English all the time kat rumah. Rumah pon apartment je nak cakap English all the time ko dah kenapa? Hahahaha. Sebenarnya tu pon silap. I ingat I hanya perlu bercakap dengan Shein dalam English lepas tu cakap je Melayu dengan Sazli. Sebenarnya tak. Shein learn from dia punya keadaan sekeliling especially at home. So, sebenarnya yang terbaik ialah I sendiri kena bercakap dengan Sazli in English dekat rumah. Bukan waktu bercakap dengan dia je. Nak cakap melayu kena 100% Melayu, English kena 100% English. Yang ni I dah refer pada Principle dia dekat BBI also Cikgu/Consultant dekat WQ Park (Health & Rehabilitation Centre), dorang strongly advice untuk Shein teruskan communicate in English bukan sebab POYO tapi sebab dia nampaknya lebih selesa cakap English and sekolah dia belajar sekarang memang guna English sebagai bahasa perantara.

Kata Consultant dekat WQ Park as well, Speech Delay Toddler macam Shein ni if let say dari kindy dia dah guna English, memang sampai la dia masuk Primary School, dah tak boleh masuk Sekolah Kebangsaan. So please kepada sesiapa yang dah cakap and ada niat nak mengutuk kami emak-emak yang ada speech delay problem ni as a poyo and belagak sebab tak boleh hantar anak ke sekolah kebangsaan, please reserve your comment. Please remember yang most of sekolah khas untuk bebudak macam ni guna English sebab English lebih mudah. Contoh : Ke-Re-Ta, but in English cuma ‘Car’. Ma-Kan, in English ‘Eat’. Ti-dur, in English ‘Sleep’ lebih pendek and mudah kan? So ada sebab kenapa mereka menggunakan English. Sebab lebih mudah untuk budak-budak speech delay and bukan sebab POYO and berlagak. OK?

Nasihat I satu je, Please. If nampak anak korang different and something wrong somewhere, cepat-cepat seek for professional advice. Kalau takde duit nak pergi Private Hospital, there’s always ada government hospital macam HKL yang bagus dan ada ramai pakar-pakar yang sama hebat macam Private Hospital. Buat assessment and take their advice seriously. If kena hantar sekolah khas, go. Google la. Ada banyak badan-badan khas yang membantu kanak-kanak macam ni. Dorang sendiri ada their own community. Ada yang Free, ada yang berbayar. Buat la rawatan sewajarnya. Bantu anak anda untuk face the world dan tak ketinggalan sama macam orang lain.

Ye, I tau memang sakit. Memang perit untuk jawab soalan-soalan dari society but korang kena kuat. Chin up and just face it. I ni sampai ada yang cakap Shein jadik macam ni sebab Kifarah. Astaghfirullah sabar jer la. But I malas nak ambik pusing pon. Mengadu and bincang dengan Sazli pon takde. Malas I nak cakap kalau buat lagi tambah stressed. Apa-apa hujah orang nak bagi, dengar je and sabar. Kalau rasa tak worth it untuk di jawab just senyum and cakap ‘Ye Betoooool’. Pura-pura setuju pon takpe janji tak sakit hati. Yang penting, korang tau yang korang dah buat yang terbaik untuk anak-anak korang.

If ada Ibu-Ibu yang ada anak bermasalah, berubahlah dari sekarang ye? Mintak nasihat Pakar. Untuk kebaikan anak kita jugak. Kata-kata negative tu tolak tepi, ambik yang baik-baik sahaja. InsyaAllah nanti Allah akan bantu. After all, kita kan Ibu? Of coz kita nak yang terbaik untuk anak kita. Tu pon dah dapat pahala. Amin….

-eNd-

19 comments:

Innanie Ariffin said...

Kak, saya doakan Shein sihat and akak sekeluarga kuat. Jangan risau, perkara macam ni lebih kepada perspektif orang. Sy yakin Shein anak yang soleh. Amin~

Suzila said...

Hi. I feel u coz my son pun speech delayed n now dah 6 yrs old. Yang penting kita
redha n jangan putus asa for him. We noticed his problem since his 2 years n we
have did the intervention progress. Memang poyo gak lah umur dia 3 tahun i dah hantar
kindergarten ( suggestion fr his paediatrician) and paed dia advice stop all the gadgets n have
real conversation with him. I cut off ipad n tv, then baru dia nak start bercakap dgn kita.
now he did a therapy for speech and
sociology. Nampak byk improvement but kena byk sabar.

yayang laling said...

Puan Suraya kite nak tanya. Nama Dr kat Prince court tu Dr Feizel Alsiddiq ker (pediatrik)

Shy saidatul said...

hi su..first time comment dlm mana2 blog..just nak share pengalaman dengan anak yg speech delay ni..masa anak i umur 5 tahun dia masih blum boleh bercakap..cuma menggunakan bahasa yg dia sndiri faham like..aa..ooo..duuu duu..(bahasa alien haha) tapi dia faham arahan.. i pon tak pernah refer dia pada mana2 specialist pon..i assume dia lmbat bercakap sbb dia x berkawan dan dia pon blom ada siblings. kami ajar perkataan yang basic pon dia ssh nk cakap..masa nk msuk kindergarten barulah i risau macamana dia nk bercakap ngn cikgu.. fyi i hantar dia ke tadika cina..(dan disinilah kaeajaiban berlaku) less then 2 weeks dia dh blh mengenal huruf dan blh bercakap easy words dlm English and Chinese..alhamdulillah skarang dah std 4..bersekolah di SJKC..dan dia antara top student di sekolah..bkn nak POYO bak kata su..haha.. buat ibu2 yg ada ank lmbat bercakap just ignore je kata2 negatif..kita ambil yg positif je..chill..

Shy saidatul said...

Hi Su..terpanggil utk share pengalaman ttg isu ni..i ada anak yg speech delay..masa umur dia 5 tahun masih belum boleh bercakap..dia hanya menggunakan bahasa yg dia sendiri faham..macam ..ooo..ttaa..dduu (bahasa alien haha)tapi dia faham arahan..kami dah ajar dia simple words tp dia ttp macamtu..i assume dia lambat bercakap sebab dia x ada kawan dan dia belum ada siblings masa tu..dan i pon tak pernah refer dia kat mana2 specialist pon..sebab my mak cakap budak2 ni berbeza ada yg cpt ada yg lambat..tapi i mula risau masa dia nak masuk kindergarten..mcamana dia nak communicate dgn cikgu..fyi i hantar dia ke tadikan cina..tapi i betul salute dgn cikgu dia sbb less then 2 weeks dia dah boleh cakap simple words dlm English dan Chinese..sekarang dia dah 10 tahun..bersekolah di SJKC dan alhamdulillah dia antara top student 3 tahun berturut (bukan nak POYO bak kata su haha)..bagi ibu2 yg ada ank yg lambat bercakap abaikan kata negative ambil yg positive..chill

Noni said...

Kak su, saya pun pernah mengalami mende yang sama. My son, anak sulung, pun speech delay jugak. Orang selalu tanya bila dia bercakap, dia cakap bahasa german ke?Kami memang tak tau pun dia ni speech delay sebab rasa macam biasa je. One day, dia kata, telinga dia sakit and mende tu meleret2lah sampailah kami ended up jumpa speech therapist and dia kena pergi assessment semua bagai. Bila diassess, alhamdulillah, anak kami ok jek, dia delay mungkin sebab telinga dia. Dia ada infection kat telinga yang mengakibatkan earwax dia mengeras and membuatkan hearing dia tak bagus. 2,3 kali jugaklah pegi therapy tu sampailah the therapist sendiri cakap, tak payah datang dah. So, happylah kami selama-lamanya. Hihihihi.

norasiahnasir said...

choo yaya..poja dah tak jd pengacara nona dah ke?


su, aku ada anak saudara yang lambat bercakap umor 2 tahun baru pandai panggil mama n papa, itupun bkn fully mama..or papa sebutan. abg n kakak dia panggil mak n ayah, tapi sebab mak dia nk bg ank senang sebut just gandakan sebutan ma+ma , n pa+pa.. masa tu aku baru form 5 ,kami ajar dia sbut perkataan dgn betul tiada istilah sebut pelat ..sebut kuat dan jelas..dan sebut satu-satu.. ko tau su.skarang. PMR strict A , dan SPM sunject kimia,bio,addmaths,maths score A+ (bkn nak belagak,cuma nak bgtau, lambat ckp bukan nya lambat dlm segala2nya )dan semua subject strict A.

kebiasaan budak yang istimewa ni, kami selalu ajar satu2 dan sebut jelas, jadi otak2 dia tajam dan penumupuan dia lebih sharp...masa sekolah darjah 1..memang mencabar, sebab cikgu sekolah tahulahkan nak jaga 20-30 satu kelas tambah sekolah felda..ramai kan..

mula-mula je su..lama2 kami selalu focus kat dia, ajar dia pun xde marah2..naik darjah 2 memang tak percaya, sudah mula tunjuk beland(hebat) cikgu pun terkejut..cuma, dia nak bercakap dia tak mcm kita, dia biasa akan fikir dahulu sebelum cakap..sebab tu lah keluar dari mulut dia yang baik2 ..

anak2 yang istimewa mcm lambat cakap ni, sebenarnya tajam fikiran, sebab tu, bila kawan2 aku ada anak mcm ni, aku bagitau,jangan push..just ajar..kita pulak jgn cakap laju2 mcm keretapi..bila sebutan lebih jelas..jadi dia boleh ajuk balik dan bercakap..

mcm kita lah,org cakap laju..mana boleh tangkap..cuma kena sabar..mcm su, shien is better sebab hidup di bandar byk kemudahan , ibubapak pulak terpelajar..mcm kami dulu,hharap aku n abg ajelah..mak ayah aku biasalah orang kampung, setakat mengira baca tu okehla...hahahaha

kalau part komen2 negatif, tak usah cerita la..ada orgkata mgenan la, cacat la..sindrom down la, iq rendah la..gagap la...usah ambik port pun..bukan depa yang suap mulut anak sedara aku makan..aku memula naik angin la..lps tu..konsep" dah penat nnt senyap mulut tu"

kita tahu apa yang ank kita perlu, sebab sebahagian dari diri dia adalah kita kan..

so su, semoga lebih usaha dan aku doakan shien akan jadi budak yang pintar,soleh dan sentiasa sihat ..akhir kata,..wabilahitaufik walhidayah wassalammualaikum w.b.t


p.s : sila bayar khidmat tadi yer..hahahaa

(nnt bila shien dah petah bercakap, ko jgn suh dia diam plk..hahhaa)

Fahima Nadiah said...

Salam
K.su yg mula2 k.su g check kat prince court yg doc sahkn shein delay speech toddler tu berapa dia caj? Rm 700 tu ke?

Ank sy pun lmbt cakap. Tp nk tggu appointment hspital gov lambat lagi.

Tq k.su

Pretty vrach said...

Seronok i baca..i puji ibu2 mcm u yg concern dengan perkembangan anak. For those yg ada masalah kekangan wang, dont worry..korang pergi ke klinik kesihatan yang berhampiran..doktor akan buat saringan M-chat utk check samada anak2 anda ada autism atau tidak..dan sekiranya didapati ada autism atau speech delay ,kami akan referkan kepada pakar kanak2.stop being in denial..benda ni sume bole dirawat.even autism sekalipun..sekiranya ada pendekatan awal,anak-anak ini ada peluang yg cerah..insyaAllah.

Ibu Dhia Danial said...

yes setuju.. my son mild autisme.. mula2 mmg berat nak terima the fact tapi sebagai org islam, saya redha.. mula2 saya fikir my son cuma speech delay plus saya tak tahu pun apa apa about autisme.. sampai 1 day saya jumpa speech therapy (sebab just fikir dia speech delay) dan dia tengok ada something wrong dgn my son. tapi saya masih lagi degil tak buat apa apa. sampai lah 1 day dia kena warded sebab tonsil, then doc tanya dia ada cakap sakit kat mana mana tak? then saya cakap my son belum boleh bercakap. terus doc tu panggil doc pakar kanak2 untuk lihat masalah anak saya. (warded dekat gov hosp). so bila doc tengok kelakuan anak saya dan cara dia bermain dengan toys, dia cakap anak saya mmg mild autisme. saya google about autisme, bila saya baca, bagaikan dihempap batu rasanya kepala saya. tapi saya rasa saya sangat kuat sebab saya langsung tak menangis or tertanya tanya kenapa saya, kenapa anak saya?.. so terus saya google lagi apa cara perlu saya buat untuk anak mild autisme ni. masa tu umur dia dah 2 tahun 10 bulan. tapi doc bagi kata positif, masih belum terlambat. masa umur dia 2 tahun 6 bulan lagi, saya dah masukkan taska sebab nak bagi dia bersosial dgn kawan untuk bagi dia cepat bercakap. (saya bekerja, sebelum ni mak saya yang jaga dia & kakaknya) so skrg ni saya bawak dia buat speech & occupational therapy dekat hosp gov & private (saya duduk di johor tapi hantar therapy private di melaka). alhamdulillah dalam masa 4 bulan ni, banyak perkembangan positif yang dia tunjuk. eye contact sangat cantik, faham arahan sikit sikit, dah menunjukkan emosi seperti menangis bila kita marah dan tahu hug kita untuk memujuk bila kita pura pura menangis. bulan lepas saya masukkan dia dalam swimming class, baru 3 kali pergi class, dah tak takut air! mmg banyak masa, tenaga dan wang ringgit yang dikorbankan tapi tu semua saya dan suami tak kisah, inshaAllah berkat kesabaran kami akan ada hasilnya. saya cuma mahukan yang terbaik untuk anak anak saya. Allah baru jentik sikit je ni. anyway thanks kak sue untuk penulisan yang sangat memotivasikan ibu ibu yang punya anak bermasalah seperti saya.

**sorry terpanjang karangan saya**

tiga lalat said...

mugo dipermudahkan., ;p

my kasura said...

Anak saya masih x boleh bercakap masa umur 4 tahun... X paham dia ckap apa....masa umur 4 thn baru dia tahu sebut ibu. Masa umur 3 thn...saya dah mula risau... Sebut susu pun x boleh. Dia tunjuk jer. Saya bawa dia dapatkan rawatan speech delay therapy.tetapi rawatan tu x byk membantu. Saya stop rawatan dan usaha sendiri. Banyakkan bercakap dgn dia.
Bila umur 5 tahun saya masukkan dia ke tadika. Hati risau sebab dia x pandai cakap. Tapi alhamdulillah setelah setahun di tadika, dia tunjuk perubahan yang sgt ketara. Dia dah boleh berckap dengan baik skali. Mungkin disebabkan dia byk bergaul dgn kawan2. Sekarang 2016 dia belajar di pra sekolah. Dia non stop berckap bila kat rumah. Dia hanya berhenti bercakap bila tidur.

Alhamdulillah. Walaupun penat juga layan dia bercakap tapi saya bersyukur perubahan dia. Sebagai ibu mestila risau bila anak lambat bercakap. Jadi saya faham perasaan ibu bapa yg ada masalah yg sama.

Buddy Bard said...

Tq Kak Su for the information... InSyaAllah semoga d permudahkan untuk Kak Su & Shein, Sy ngan Harith jugak... :)

Unknown said...

assalam.. blh terangkan umur brapa yg kita boleh klasifikasi kan speech delay bcoz anak saya 2tahun 4bln blh sebut mimi, papa, am(makan), no.. banyak lagi die boleh sebut tapi xboleh buat apa2 ayat. arahan mudah pon boleh ikut. adakah anak saya pon kategori speech delay.tq

azian jaafar said...

assalam.. blh terangkan umur brapa yg kita boleh klasifikasi kan speech delay bcoz anak saya 2tahun 4bln blh sebut mimi, papa, am(makan), no.. banyak lagi die boleh sebut tapi xboleh buat apa2 ayat. arahan mudah pon boleh ikut. adakah anak saya pon kategori speech delay.tq

[ilie] said...

Hi, i found your blog while doing some research on m-chat.

My 1st son pun lambat bercakap, his younger cousin and adik dia dah start membebel tapi dia diam. cuma dia memang dari kecik faham arahan and all.

After some coaxing from people around me, i asked my friend, an Occupational Therapist at Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas, Kementerian Pendidikan Putrajaya. They did some tests and arranged sessions with hearing specialist, child psychologist, and speech therapist for us (for free).

Granted, results maybe tak secepat kalau pergi jumpa specialist at hospital terus, but i learned a lot from them and by implementing their methods, my son is speaking a lot more now. I hope he won't have any serious underlying issues with his development.

good luck to you and your son too! you go, mommy! :)

teratak kasih said...

anak kita sama..n skrg anak da followup kt spech theraphy

Absiey said...

hi.. do u still have their contact no at pppk? would u mind if i want the no please.

emeezz said...

kt mana speech theraphy around KL and Terengganu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...