Monday, July 4, 2016

Masak For Berbuka Semalam

Assalamualaikum…

Harini ada yang bekerja lagi ke? Ke ramai yang dah balik kampung? I pon dah balik kampung semalam. Balik kampung Bapak and Mak Sazli dekat Sri Tanjung Ampang. Saspen jugak semalam takot ada jem teruk ke apa sebab musim perayaan ni mana boleh kira sangat, kan? But Alhamdulillah jalan smooth je. 5 minutes dah sampai. HAHAHAHAHA. Rumah kitorang dengan rumah Bapak jalan kaki pon 10 minutes dah sampai, ni kan pulak naik kereta. Kitorang duduk rumah Bapak sampai la Raya Pertama, lepas tu dalam 12.30pm macam tu gerak la balik beraya kat Jengka sampai la cuti habes. Dulu masa mula-mula beraya di KL ada la rasa sedih sebab Kaklong suka bakar I, kata dia kat Jengka masa malam raya memang meriah dengan Bunga Api semua. I pon ada la rasa nak nanges sebab tak dapat sama-sama dengan dorang kat kampung tapi Mak cakap, ‘Dari ko penat-penat masak dekat rumah ni, baik ko balik Raya Pertama. Semua dah setel’. Ada betulnya jugak tu. I boleh imagine macam mana bersepahnya dapur. Peeeerrrghhhh, nasib baik masa I sampai Raya Pertama tinggal bersila je makan. Ni Kaklong baca ni, I agak dia akan menyirap. Hahahaha.


Ikan Tenggiri Masak kicap ni walaupon simple tapi kalau makan dengan Iceberg Lettuce and Sambal Belacan, memang layan bro



Ayam Masak Bali


Peria campur telur lepas tu kidnap Ikan Bilis Goreng Mak buat tabur dekat atas. Sedap!

Ni lauk-lauk I masak ni untuk berbuka puasa semalam. Baru ada chance nak masak banyak jenis lauk macam ni. I teringin Ayam Masak Bali and kebetulan semua bahan ada semalam so boleh la masak. Kata Bapak, sedap. Kalau sedap Bapak, sila la bagi duit raya lebih pada anakanda mu ini. (Padahal semalam dah dapat banyak dah). Hehe. Resepi untuk ketiga-tiga masakan ni, korang boleh tengok dekat sini. Semua I ada share dalam satu entry. Kalau dah takde idea nak masak untuk berbuka petang ni, boleh try resepi ni. I ingat today or tomorrow nak buat Mee Sup tapi kuah guna Rempah Sup and Ayam pulak nak goreng, lepas tu hempuk dengan pisau besar and potong kecik-kecik. Ayam tu letak garam kunyit, lepas tu tabur Serbuk Cukup Rasa. Manis je rasa ayam dia. Nak buat Soto dengan bergedil, nasi impit semua rasa macam tak berdaya. Mee Sup kuah pekat pon ok jugak. Kita tengok, berjaya atau pon tak mission ni nanti.

-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...