Monday, September 5, 2016

Shein Si Budak Hutan

Assalamualaikum..

Semalam masa duduk dengan Sazli, dia cakap dia rindu Tanah Aina. I pon… L Rasa macam seronok sangat dekat sana. Friends, activity, nature, river, food and buah durian. Semua best. Paling seronok sekali mestilah Shein. Dia memang budak hutan la. Seronok tengok Shein enjoy buat trekking. Budak tu bukan pandai takot ok? Masa dekat Leap of Faith tu, dia selamba queue nak terjun dari atas platform yang 15ft tu OMG. I almost nak bagi sebab kesian tengok mata dia and dia asyik point his finger dekat platform. Tapi risau dia terminum banyak air sebab probably dia tak pandai hold his breath lagi.  Mengamuk la dia sebab tak dapat buat free jump. Dah la tak pandai penat, dah buat semua activity, lepas tu boleh lagi main dengan Rayyan, Adrial, Haiya and Selma. Memang tak peduli dah I and Sazli. Mulut sebok tunjuk bird, fish and bufferfly! (Butterfly). Hahaha. Tak peduli dah nap ke apa. Masa first day lepas buat trekking, I terus mandikan dia sebab baju dah basah masa masuk sungai, and masa kitorang dinner, dia dah tersengguk-sengguk sebab mengantuk. I pon dukong la badak 22 kilo tu naik dorm, sekali masa dia almost nak tido, dengar suara si Rayyan, ‘hidup’ balik. Hahahaha.


Trekking to the Leap of Faith. Turun je bawah tu sikit, nanti akan lintas sungai then only masuk dalam hutan. Jalan memang mencabar dengan akar-akar kayu and all. Pergi balik dalam 3km.




Selma,  Rayyan and Shein masa otw nak buat Flying Foz. Belakang tu is Ms Reham, Mak si Selma.


Tengok la mata dia tu. Allah, kesiannya...  Masa ni tengah tunggu turn nak do the fly.


Before nak pakai Flying Fox gear.

Shein pulak memang sweet sebab dia ni jaaaarang cranky if bangun dari tido. Bangun je mesti senyum. Tak kira la nap atau deep sleep. Habes-habes pon nanti dia akan takes time la sekejap dalam 5 minutes cover muka dengan blanket or menyondol bontot I, lepas tu dia akan ok and start main. Shein mandi sungai yang air sejuk dalam peti ais tu pon ok je. Yang tak tahan I la. Dia dengan Abah selamba je mandi dengan Ikan Kelah. Kat sungai tu, ada disediakan shampoo, shower gel and conditioner yang organic so Ikan tu semua tak arwah la. Kata Sazli, Ikan tu ada yang luka badan dia sebab berebut makanan. Hahaha. Memandai je. Aku pon percaya je la. Padahal sebab Biawak yang buat. Biawak tu kekadang dia nak makan ikan, lepas tu ikan meronta-ronta and terlepas. Tu yang ada badan dia luka tapi healing process cepat sebab air sungai dekat Tanah Aina ni memang bersih. Kata Abang yang kerja dekat sana, air dekat Tanah Aina ni boleh minum terus. Tak payah masak-masak dah. Mr David pon cakap macam tu. Sazli cakap, air rasa manis je masuk tekak.

Masa second day kitorang buat Flying Fox. Shein pon sebok nak buat. Masa dekat Assemble Area semua orang dah pakai gear, dia pon nak jugak pakai so I mintak Abang-abang tu pakaikan dia safety helmet je. Seronok la Shein. Enjoy dia naik bukit and ketawa all the way dari bawah sampai la keatas. Sekali dekat starting point, lepas sorang, sorang do the fly and Shein punya turn orang buat dek je. Finally masa Sazli datang nak ambik dia, dia menanges la. Mengamok giler, habes dia nak ambik kayu baling dekat I. Haha. Kesian sangat I tengok mata Puss-in-Boots dia time tu. Kata Guide, Shein boleh buat if dia hold tali tu. Tapi I pulak tak confident. I cakap pada Sazli, biarlah dia menanges dari kita yang menanges. Tu kalau jatuh tu memang nauzibillah I tak boleh nak imagine. Sorry sayang Mama, nanti after 2 years, kita datang sini balik and Mama promise you boleh buat semua yang you nak. Flying fox and 15ft jump dekat Leap of Faith ok? Masa tu Shein pon dah nak masuk 6 tahun. Now you only 3 tahun setengah. Badan je besar, tapi you still baby. Mama and Abah taknak take risk.

Nanti ingat bebila Free, nak bawak Shein panjat bukit yang tak berapa tinggi dekat Klang Valley ni. Sesekali buat Outdoor Activity, takkan la asyik nak main dekat gym je kan? Budak Shein tu memang suka nature. Berani, kuat physical and mental, adventure sama macam Mama. Sazli pon sportsman and suka hiking semua cuma dia Acrophobia (Takot pada ketinggian). Taaaaaapi Sazli buat jugak free jump dekat Leap of Faith on the second day and cuba Flying Fox lepas kena paksa dengan yang lain. Hahaha. Proud of you Papa! Itu kalau dia tak buat, mau kena bahan 7 keturunan. Lepas semua buat, jalan pon mengepak je pakai lubang hidung. Hahahahaha. Okla! Harini kita share pasal Shein je ok? Nanti if I dah free sikit, I akan share semuaaaaaaaaa info pasal Tanah Aina. Stay tuned!


-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...