Assalamualaikum..
Macam lama giler dah tak masak kat rumah. Hari
Sabtu lepas, geng parents BBI (Sekolah Shein) ajak potluck. Shariffah mintak I
buat Sambal Tumis Udang + Petai. So I pon masak la dengan kesungguhan dan
iltizam buat semua from the scratch. Konon nak masak dengan penuh kasih sayang
la. Kira bila makan tu, terasa cinta didalam hati gittewww. Habes pijau tangan
sebab ramas lada kering (I bajet I Power Rangrs Kuning takkan rasa pedas) nak buang
bijik dia. Lepas tu ada udang punya torn masuk dalam ibu jari. Aaaaaakit. Plan
asal nak mandi kolam dulu la for the kids, lepas tu early dinner dekat rumah
Reham dekat Sri Hening belakang GE Mall tu tapi tak jadik swimming sebab hujan.
So, kitorang lepak dekat hall je la. Kat sana pon ada decoration for Halloween
so cantik la dewan. Siap ada grave, ada pumpkin, ada spider web, ada spider and
hantu pon ada. I tak paham pon konsep Halloween ni apa tapi tau la malam
semalam is Halloween. Ada Trick or treats semua. Bebudak pakai costume
macam-macam jenis. GE Mall pon buat decoration for Halloweeen. Spooky je
nampak. I tau rakyat Malaysia tak berapa berkenan dengan menda-menda ni.
Kekadang issue sensitive kan? Tapi bagi I, I suka tengok pon. Tak jadikan a
part of lifestyle pon. Dah jom tengok macam mana cara nak buat Sambal Udang
Petai yang paling sedap dalam universe. Ni I la claim sendiri. Sebab kan I
cakap I masak dengan kasih sayang. Kata Rish,
‘Sendiri masak, sendiri claim sedap. Boleh je’. Eh, suka hati la! Hahahaha.
Sambal
Tumis Udang Gemok dengan Petai by Yours Truly
Bahan-bahan
Bahan Blender 1 : Bawang besar setengah biji, bawang merah 7 ulas, bawang putih lima ulas, belacan 1 inci – Blender dengan air
Petai – Belah dua (Sebab kot-kot ada ulat ke) Lepas
tu rendam dalam air bagi dia jadik besar
Air Asam Jawa
Udang
Gemok – Buang misai, kaki, ekor, hujung kepala, lepas tu belah belakang buang
taik dia.
Goreng dengan sedikit minyak untuk buang air and
ketepikan
Bahan Blender 2 : Lada kering 15 tangkai lepas tu belah untuk buang biji and rebus, lada besar merah 2 bijik – bender dengan air
- Air Asam Jawa
- Gula/Garam/Serbuk Ikan bilis (Optional)
- Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya
Memula panaskan minyak and tumis bahan blender satu
sampai naik bau and garing. Ni petua eh nak bagi sambal sedap. Bawang goreng
dulu. Ada yang malas, blender semua dengan cili. Pon boleh, tapi tadi cakap nak
sedap kan? So kena usaha lebih skek la.
Dah garing bebawang semua tu, baru masukkan cili
blender tu. Tumis sampai la pecah minyak. Tambah air la kasik sambal tu masak,
kang nanti sakit perut pulak. Lepas tu masukkan air asam jawa, gula, garam dengan
serbuk ikan bilis (optional).
Dah tu, masukkan udang and last sekali masukkan
petai. Siap!
Cenggi la rupa penuh satu kuali. Sambal tu kuah dia kalau lebih boleh buat scrub. Haha.
Bawang besar I masukkan kemudian sebab kuali I dah
penuh, tak muat. Hahahaha. I suka kuali tu. Walaupon rupa dia hina, tapi dia
banyak berjasa. Tu Tok Che Amah belikan masa I memula kawen dulu. Kalau Kuali
hitam maksudnya apa? Maksudnya rajin masak (uweeeeek). Hahahahahahahha. Lepas
siap masak, Sazli setelkan dapur. Minyak terperecik dekat dinding dengan lantai
macam apa je. Dah la masa sambal tu menggelegak kena dekat tangan. Saaaaaaakit!
Lepas tu kan? Leceh la nak setelkan udang. Kata Kaklong kalau malas, kopek je
kulit and buang kepala terus. Senang. Tapi kepala udang tu la buat sedap
sebenarnya. Nanti keluar juice dia.
Minyak tu, seram! Selamat Mencuba!
-eNd-
1 comment:
SEDAPNYER...
Post a Comment