Monday, February 6, 2017

Perempuan Memang Suka Kena Puji, Kan?

Assalamualaikum..

Umur 36 tahun macam mana nak jaga muka dan kesihatan badan? Haaaaaaa. Ada jugak yang tanya tips randomly dekat FB/IG and Blog sebab katanya Chooyaya tak gaya 36 tahun pon. Cecece. Aku pon kembang la semangkok kena puji. Kah kah kah. Perempuan kan? Sure la suka kalau kena puji. Sapa yang tak suka kena puji tu memang rare la. Susah nak jumpa. Shein pon now I ajar dia macam ni. If dia nak susu dia kena cakap 1)Please 2)Mama Cantik. Lepas tu mengikut pulak tu. Hahahah omel Shein. Kalau pagi dia mintak Susu, ‘Mama, shoshoooooo’. I pandang dia angkat kening. Lepas tu dia cakap, ‘Please Mama’. Lepas tu I angguk and angkat kening dua kali. Lepas tu Shein cakap, ‘Mama? Catey!’ Hahahaha boleh laaaaaaaaa. Dah cakap macam tu baru la I bagi dia susu. So kalau nak tanya I apa tips I yang I amalkan I kasik 3 simple things I cuba buat. Pertama, minum air banyak and jaga makan walaupon tak la beria tapi I know where to stop. Kedua by keep active tak kisah la dengan cara exercise ke atau mengemas rumah pon kira part of exercise jugak. I akan buat outside activities as much as I can. Berjalan pon ok je. Keep active la. Pepandai la ko nak buat macam mana and last sekali I banyakkan senyum. Bergurau, mengembirakan hati and jangan sedih lama-lama. InsyaAllah by doing this, korang akan nampak presentable la. Nak cakap cantik kang macam puji diri sendiri but cuba buat 3 menda ni. InsyaAllah hidup lebih ada kualiti. Senyum kena selalu. Kena happy and jangan mourn over something yang buat kita tak happy terlalu lama.  Tua tetap tua tapi biar tua yang berkualiti ok? Keep positive and apapa pon kena lekas move on and most important jangan ada dendam.  Tu nanti I elaborate detail. Ok? Dah gaya macam Pakar Motivasi tak? Haaaaa. Kasik chance please.


Dengan ANNESURAYA SKINCARE lagilah senang nak jaga muka. Seronok tengok bila bangun pagi, muka flawless je. Memang rasa beza dulu dengan sekarang. Cakap masjid ni (Bak kata Ain kalau dia nak cakap dia tak tipu).


Dalam hidup ni jangan take semua menda serious. Kena perli, kena bash apa semua tu hadap je. Jangan lari. Lepas tu jangan nak make it even complicated and be too defensive. If ada ruang untuk explain, kena explain lepas tu kalau dah explain tapi orang taknak dengar jugak sudah. Tak perlu nak usaha lebih lagi sebab biasanya orang yang jenis tak nak dengan explanation ni dia punya ego tinggi and hard to please. Let it be. Biarkan dia sejuk lepas tu the rest, serah pada Allah. Apapa kena balik pada Allah and kena percaya apa yang Dia buat tu ada hikmah disebaliknya. Dulu I defensive, apapa orang cakap mesti ambik hati beria lepas tu makan dalam. Dah lepas makan dalam apa? Dendam laaaaaaaaaaaa apa lagi. Lepas tu serik and dah taknak buat baik. Hati senang tak? Tak. Memang tak senang hati. Now I dah relax sikit la. Maybe faktor usia. Malas dah nak gaduh-gaduh tak puas hati semua sebab rasa semua tu macam buang masa, sakit kepala and hilang quality time. Kata la hidup ditakdirkan ada esok je, elok dapat happy dengan family semua and sebab asyik tak boleh move on tak puas hati sedih all the time dah rugi. Rugi kan? Rugi quality time sebab kita pon taktau bila kita mati.

Now I pulun tengok Grey’s Anatomy dari Season 1 now dah sampai Season 8. I tengok Alex, Meredith, Cristina Yang, April Kepner, Jackson semua macam competitive dalam kerja and berebut-rebut nak jadik Chief Residence. Semua nak tonjolkan diri sapa lebih bagus lepas tu kenakan satu sama lain. Kenakan masing-masing, reveal rahsia semua sampai huru-hara jadiknya. Tu kalau dalam real life memang dah level putus kawan dah tu tapi I tengok dorang handle bagus. Forgive and Forget dalam erti kata sebenar. Move on cepat. Takde dendam apa. Salah, tak puas hati lepas tu mintak maaf. Setel. They value friendship macam tu. Although memang la menda dalam TV senang la citer kan? Tapi if boleh adapt dalam real life why not? I found, ‘Ambik tau sikit-sikit’ ni impact dia memang world la. Takde sakit hati, takde curious and hidup lebih tenang. Tak suka tengok? Tak payah ambik tau. Unfollow je IG, hide FB takpe. Dari tau lepas tu sakit hati buat apa, kan? Hati pon senang sebab kita move on.

Apa yang explain beria dekat atas ni is KUNCI kepada macam mana nak nampak muda. Gittew. Sebab bila hidup kita happy, kita takde masalah yang kita drag lama-lama sebab dendam and tak move on menda tu akan appear dekat muka kita. Hati senang, memang nampak muda wei. Serious I cakap. Lepas tu perasan tak orang yang muka dia senyum je, manis je nampak kan? Kita tengok dia happy je. Masalah, semua orang ada memang tak dapat nak elak tapi HOW kita nak deal dengan masalah kita. Senang cakap, kena keep POSITIVE and kena surround yourself dengan menda-menda positive je la. Mana yang bagi negative vibes tu tinggalkan aje. Jangan dilayan.

Selain dari tu of coz la kena jaga pemakanan. Jaga badan. Jaga badan ni selain dari kita nampak cantik, also sihat la of coz. Benchmark dia simple je. BMI. Calculate korang punya BMI and dari situ kita tau dengan usia kita dan ketinggian, berapa berat badan yang sesuai untuk kita. Betul tak I cakap? Orang yang jaga badan, dia nampak muda kalau compare dengan orang yang gemok. BMI yang sesuai ni nampak kita lebih berketerampilan lepas tu pakai apa pon nampak kena je. Manis kena kurangkan, air kena minum banyak and start la pakai UV Protection cream kalau nak ke pantai. Pakai krim muka yang ada UV Protection macam ANNESURAYA SKINCARE.  UV ni selain dari merbahaya also boleh buat  kita kelihatan tua. Sapa cakap kerja dalam aircond tak payah pakai UV Protection? Jangan memandai eh. Kena pakai. Macam I, I pakai ANNESURAYA SKINCARE Day Cream. Bertindak sebagai UV Protection muka I, lepas tu also sebagai bedak alas. Best ok krim ni. Dah la tak berminyak. Laki perempuan boleh pakai. Murah pon murah. RM25.00 je exclude postage. 


Haritu pergi Saufiville Janda Baik, sempat snap gambar keliling Villa. Kata Ain, Kaksu ambik gambar sekarang macam dakdak Art je. Cecece.


Krim Siang ANNESURAYA SKINCARE ni, lelaki pon boleh pakai. Serious memang tak berminyak and bila pakai muka takde la nampak macam topong gomak. Haha.


Kasik close up. Ni I ambik gambar ni masa dekat Tanabendang. Hurm... Rindu pulak Langkawi.

Now kena ingat pesan 1. Pertama kena  jaga pemakanan, kedua amalkan cara hidup yang sihat dan yang ketiga senyum. Keep positive, jauhkan diri dari negative vibe and jangan ada dendam. InsyaAllah kalau korang boleh buat 3 menda ni, muka akan nampak muda dan sentiasa look presentable. Nampak senang je kan? Alaaaaa apa ada hal? 3 je nak kena buat tapi sebenarnya 3 menda ni, dia punya view dari different angle besar sebenarnya. Tapi takde la susah kena buat.Antara nak dengan taknak je. Buat as routine, lepas tu InsyaAllah kita dah boleh buat punya and tak rasa susah dah. Air minum kena cukup, makan supplement untuk kesihatan dalaman also jaga jugak kecantikan luaran. Kulit kena jaga kasik cantik. Macam I. I have ANNESURAYA SKINCARE with me. Sesuai dengan muka. korang pon kena carik product yang sesuai dengan diri sendiri. Ok? Tapi kalau boleh, I mintak korang chose ANNESURAYA SKINCARE sebab 1 set 5 in 1 cuma RM90.00 sahaja TERMASUK POSTAGE. Ok? WhatsApp I 012-9184042 kalau ada apapa nak tanya. Saaaaayang awak! Heeeeee :D

-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...