Publish : 4/6/2017
Re-publish : 19/7/2018
Assalamualaikum..
Re-publish : 19/7/2018
Assalamualaikum..
Dah ada dah yang remind I jangan lupa share resepi
Daging Masak Hitam Berempah dekat dalam blog comment hahaha. Kalau takde komen
memang I buat-buat lupa je. Original resepi, asal usul keturunan dia I taktau
dari mana sebab resepi ni I dapat dari Kaklong Suzalina Sulatin. Dia kata dia
belajar dulu buat Daging Masak Hitam ni masa duduk dekat Sabah tapi dia olah la
sikit tambah sana tambah sini sampai la jadik macam yang family kitorang makan
ni. Kata Kaklong asalnya masak Palembang tapi dia telah derhaka pada resepi
lepas tu dia telah bertukar menjadik batu. Hahahah. Tak la gurau je. Maka
jaaaaadiklah Daging Masak Hitam Berempah ni ha. Kalau korang tanya rasa dia
macam mana, dia is combination rasa Dry Curry + Rendang + Masak Kicap. Sedap ke
tak? KO GILER TAK SEDAP? Mak Azizah punya la sayang nak makan, dia kata cedok
sikit-sikit je takot cepat habes. Hahaha. Mak and Bapak kalau any masakan resepi
Kaklong memang serasi dengan tekak. Hatta yang pedas level dorang tak boleh
makan pon Bapak akan cedok sikit-sikit and makan. Daging Masak Hitam Berempah
ni sesuai dimakan dengan Nasi Kuning, Lemang, Ketupat atau Nasi biasa pon ok.
Kalau kretif boleh keringkan lagi sikit lepas tu buat sandwich. Poooon sedap.
Nak pedas buasir bunga boleh letak cili padi atau kalau nak pedas mild boleh
letak cili kering. Buang biji lah kalau rajin untuk kurangkan rasa pedas. I tak
rajin tapi naseb baik yang handle cili kering tu GF so dia la gigih meramas
cili buang semua bijik. Kesian takot besan dia makan pedas nanti sakit perut
anyonyonyo. Jom check out resepi.
Daging Masak Hitam Berempah (Ambik gambar dalam kuali terus. Apa ada hal? Hahaha)
Bahan-bahan
(Untuk 2 kilo daging)
Bahan A
Daging lembu – potong cube (rebus sampai la lembut)
Bahan Tumis
4 ulas Bawang merah
4 ulas Bawang putih
1 inch Halia ulik mayang diuuuuuuulit (memain eh
Suraya)
3 batang Serai (diketuk
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
2 Tangkai Daun kari
2 Helai Daun pandan
Bahan B
(Semua blender)
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
10 biji bawang merah
1 inch halia
1 inch kunyit
2 sudu lada hitam
4 batang serai
5 bijik buah keras
Secawan Air
Bahan C (Sangai and Tumbuk Halus)
Jintan manis – sesudu besar
Jintan Putih – sesudu besar
Ketumbar – sesudu besar
Bahan C (Semua blender)
Lada kering – 20 tangkai
Secawan Air
Bahan lain
Kicap Manis
Gula
Garam
Cube Ayam
Air Asam Jawa
Cara
Membuatnya
- Memula panaskan dalam 2 senduk minyak. Tunggu minyak panas.
- Lepastu tumiskan bahan tumis sampai la naik bau.
- Dah tu masukkan la Bahan B sampai garing then only masukkan Bahan C.
- Dalam 3-4 minutes lepas tu masukkan pulak Bahan D
- Masak la dalam 15 minutes or sampai cili masak and lepas tu masukkan daging yang direbus awal tadi
- Last sekali masukkan kicap manis serta bahan lain secukup rasa. Siap!
Kicap manis tu kalau nak tukar dengan kicap pekat
pon ok. Kata Chef Kaklong, nanti color dia lebih cantik. Air Asam jawa masuk
last-last supaya daging tak liat. Garam tu bubuh last sekali. Rasa la dulu
semua then only adjust dengan garam sebab rempah-rempah ni dah ada rasa ‘masin’
dia sendiri. Lagipon kita masukkan cube ayam kan? If nak berkuah pon boleh, if
nak masak lebih lama macam rendang pon boleh. Boleh makan dengan roti jugak.
Kalau nak travel pon boleh bawak Daging Masak Hitam Berempah ni. Lagi lama
masak, lagi tahan lama. Masak Hitam Berempah ni takde letak santan… I tanya
Kaklong, kalau letak serbuk kari sedap tak? Kata Kaklong tak payah nanti ‘kacau’
rasa dia. Actually Jintan Manis, Jintan Putih, Ketumbar, Lada Hitam dan Daun
Kari tu dah equal to rasa kari pon. I sukaaaaaaaaaaa makan kalau version lada
kecik. Peeeerrrrghhhh memang terangkat. Lawan pulak dengan Nasi Kuning lepas tu
goreng ayam bahagian thigh tu. Peeeeerrrrrrrghhhhhh Batu Belaaaaaaahhhhhhh
(Tetiba)
So kepada semua Selamat Mencuba! Sapa yang mintak
resepi lepas tu taknak buat siap ko.
-eNd-
2 comments:
Thankyou kaksu resepinya..:)
cikel : sama2 boss
Post a Comment