Assalamualaikum..
Biasa hari raya, kitorang memang buat BBQ la either
malam raya pertama, atau kedua. Tahun ni bajet ngam-ngam. Last year paling
hancur. Tetamu masih datang mencurah-curah tapi kepak ayam gone, kambeng gone.
Dapat la makan sorang sikit and apa yang tinggal je. A year before pulak
berlebih-lebih melambak. BBQ ni among family je and ada la jemput kawan-kawan
rapat datang. Every year mesti ada kambeng dengan ayam bakar lepas tu buat
salad sikit, sosej, nasi goreng cili padi and char kway teow lepas tu Kaklong
buat Air Katira. Tahun ni size peha kambeng makin besar sebab Sazli kata dia
nak makan puas-puas. Biasa mesti tak cukup. Tapi tahun ni, masa dia bakar tu,
dia offer orang lain nak tak rasa, maksudnya cukup la tu. Hahahahaha. BBQ
kepala diketuai oleh Abang Long. Dia la ketua. Penolong Kaklong and yang lain
tolong-tolong jer la. I tukang buat salad, beli ais (ni pon kira job jugak),
serve makanan and goreng nasik. I bahagian PR la. Jemput-jemput orang makan
lepas tu kehulu kehilir entahkan bizi apa. Hahahaha. Kanak-kanak buat hal
masing-masing. Time ni sapa taknak makan suuuuuuuuuuuudah. Sapa lapar, pepandai
la ko mintak makan. Gittew. Usually setiap tahun kira total ada la 50-60 orang
datang come and go. Naseb umah mak luas, muat la semua orang. Preparation buat
seawal pagi. Macam tahun ni lagi la kena siap awal sebab peha kambeng nak kena
bakar dulu dalam oven khas, lepas tu baru masak balik lepas slice nipis-nipis
campur dengan capsicum, Bawang Holland and carrot. Bapak la sedap weh! I punya
coleslaw pon sedap jugak (mana nak kalah).
Tahun
ni kaki kambeng sebelah. Hamek kau! Memang puas la makan. Ni Abang Long yang
marinate. I taktau dia letak apa.
Obviously Mak punya oven tak boleh nak muat so
Abang Long buat oven sendiri guna dapur gas mak + zink + tempat hold kaki
kambeng tu guna kayu and hanger besi Mak. Hahahaha. Masak lebih kurang dalam 2
jam jugak la. Takde la 100% masak tapi nak kasik daging dia lembut and later
lepas slice and bakar balik atas kuali, dia akan rasa lembut and sedap. Pagi ni
kita perap kepak ayam jugak. This time kita takde blend bebawang and guna air.
Dry pulak. Guna serbuk cili and amenda entah. Kaklong yang buar tapi I found
out kalau dry marinate rasa lebih sedap la weh sebab takde juices perapan tu
keluar. Memang sedap. Half bakar terus, half kita bakar dulu half-cook dalam
oven. Dedua pon sedap.
Sebok
la jugak 3 orang ni nak ‘menolong’
Yang
Shein pegang tu buloh support ampai Mak. Dia cabut. Bertuah punya budak. Shein
suka la duduk luar berpanas macam ni. Ketiak becak, masam tak usah cakap. Mandi
sekejap je wangi, lepas tu try selet ketiak, bau kambeng! Hahahaha.
Ni
‘oven’ Abang Long buat. Bawah tu ada dapur gas lepas tu tutup dengan zink, and kepung
dengan zink jugak and tutup dengan daun pisang tak bagi wap panas keluar. Hebat
weh!
Comelnya Cucu Nona ni.
Kepak Ayam
Our 'Oven'
Meanwhile
Along sediakan tempat BBQ
Ok,
kambeng dah siap bakar selepas 2 setengah jam. In between kena sapu kambeng tu
dengan minyak and marinate sos yang I taktau apa dia.
Nyum-nyum!
Sama besar dengan Auliyya dah.
Dua
orang ni ambik bahagian bakar la. Habes semua perkakas Mak digunakan. Tu kereta
sorong pon involve. Ni betul konsep From the Garden to the Kitchen ni.
Nak
jugak masuk gambar. Hehe.
Slice
slice. Nanti yang slice tu kita masak dengan carrot, capsicum and bawang Holland,
makan either dengan black pepper sauce or sour sauce.
Kita
buat style macam kebab. Masa nak slice, bakar jugak lagi guna open fire macam
ni tapi api tak boleh terlalu kuat nanti hanget la dekat bawah tu
Tu
sebelah Sazli is tempat nak buat Char Kway Teow (Abang Long dah sediakan sos
dia awal-awal and cook) and jugak tempat masak daging kambing.
Tengok
pon dah tau sedap! Licin habes semua kambeng ni. Tahun depan kena buat 2 kaki
kambeng la nampaknya.
Nasi
Goreng by me (actually assist Abang Long je kah kah kah) Tapi resepi I la (nak
jugak tu)
Coleslaw
by I jugak. Guna kobes, bawang besar and carrot. Sos dia guna mayonnaise, lemon,
lada putih and susu segar. Mix well. Senang and sedap!
Char
Kway Teow ni bapak la sedap! Sazli and Abang Long tukar goreng. Masak tak
sampai 3 minutes. Sekejap je sebab sos dia dah masak.
Saspen jugak sebab masa dalam pukul 6.30pm tu hujan
turun mencurah-curah sampai dapur naik air. Rasa macam tinggal harapan je nak
bakar-bakar malam ni. Kaklong pon cakap tak payah goreng nasik lagi takot
tetamu tak datang but lepas 7.30pm hujan berenti. Tetamu pon sikit-sikit sampai
sampai kena buat Nasi Goreng and tambah beli ais. Sudahnya Air Katira Kaklong
tak cukup. Sedap Kaklong buat air katira. Dia guna Double Lion – Tebu tu campur
susu pekat manis, susu cair, cincau, selasih and Kembang Semangkok. De beli
Kembang Semangkok kat Tongkiat, kata De masa mintak dekat Cina tu, Cina tu
tanya mangkok kecik ke mangkok besar, De pon dah pelik. Aik, ada ke kembang
semangkok size besar kecik? De mintak la mangkok kecik je sekali cina tu hulur
mangkok. HAHAHAHHAHA. Orang nak kembang semangkok la, bukan mangkok! Next time
kena buat banyak la Kaklong. Manjang tak dapat merasa. Bagi I, BBQ ni la climax
for Hari Raya kitorang. Oooooo Nanti I share jugak gambar Roti Jala eh? Kalau
rajin la. Kbye.
-eNd-
No comments:
Post a Comment