Assalamualaikum
Semalam I, Kaklong, Dyba and Intan makan dekat
Gobang Maju Patin Tempoyak dekat Sri Rampai. Saja tingin nak makan masakan
kampung and Ikan Patin Masak Tempoyak + kat sana ulam-ulam dia heaven. Ada
Pucuk Gajus, Tenggek Burung, Serai Kayu, Pegaga, Selom, Ulam Raja semua. Si
Intan cakap Ulam Raja tu Daun Sup. Sabar je lah budak KL ni. Ulam Raja pon tak
kenal. Buah Pelaga dia cakap Buah Telaga. Buah Naga dia cakap Buah Rasaksa. Failed
habes bab masak. I tanya Intan, ‘Cane ni
Intan nak kawen, sayur dengan ulam pon tak kenal’. Pastu Intan jawab ‘Intan dah cakap dah dekat BF Intan, Intan
tak pandai masak. Kalau dia taknak sudah’. Amboi eksyen betul. Hahaha.
Eksyen in English apa eh? Korang mana yang tingin nak makan masakan kampung,
boleh la datang dekat sini. Selain dari Ikan Patin ada banyak lagi masakan lain
and pais pon sedap! Pais tau pais? Yang tu lagi power. Ada Pais Ikan Patin and
Ikan Talapia. Ikan Talapia tu memang TAKLA I nak makan. Dah phobia habes dah.
Ko bagi la garing macam mana pon takkan der I makan. Sapa ingat kisah I phobia
dengan Ikan Talapia? Sapa tak ingat boleh baca dekat sini. Dah jom tengok
gambar. I know ramai yang tak biasa makan Ikan Patin but I sure sapa yang dah
try, sure akan suka. Sama macam Sazli la. Dulu I ingat lagi masa first time I
ajar dia makan Ikan ni. Beria cakap tak makan. Puas I paksa dia makan. Sekali
bila dah cuba, now dia pulak yang beria suka. Patin Goreng tu dah jadik
favorite dia dah.
Kat
sini ada dua jenis Ikan Patin. Patin Biasa and Patin Buah. Patin Buah definitely
lagi mahal. Sekelar pon dah RM20.00 over kot? Yang ni Patin Biasa. Seketul
bahagian badan is RM15.00
Kepala
pulak RM14.00
I
suka bahagian kepala sebab suka yang bawah dia lembik-lembik tu. Itu bukan lemak
dia tau? Tapi amenda entah nak cakap. But situ kaya dengan Omega. Dapnyaaaaaa
Ulam
pon fresh. Pucuk Gajus or orang Kelantan cakap Pucuk Ketereh. Seikat singget.
Sambal
Belacan, Sambal Tempoyak and Kicap Manis. Budu pon ada tapi I tak ambik. Rasa
tak ngam makan Ikan Patin Tempoyak dengan Budu
Ni
Kaklong punya. Dia makan sorang taknak share. Ulam tu makan dah macam kambeng
dah.
Ni
plate I. Dah tetua ni kena la banyak makan tumbuh-tumbuhan.
Hi
Nyonya. Apa kabar?
Beza
kan muka I dengan Kaklong? Dia Chinese look banyak. Ikut Arwah Ayah.
Dyba
and Intan. Becinta dua orang ni. Sekejap merajuk, sekejap Ok. Hahahaha.
Total bill untuk I, Dyba and Intan makan bertiga is
RM50.60 ambik nasi putih 3, Ikan Patin 2, Ulam-ulam serta sambal, Air sirap and
2 dadih. Kira ok la ni. Kat sini takde GST and takde service charge. Bayar apa
yang kita makan je. Untuk yang tak biasa makan Ikan Patin, ambik la Kuah dia
dulu. Try slowly… Rugilaaaaaaaaaa kalau tak makan. Lauk-lauk lain pon banyak
jugak. Ni my 3rd time makan dekat sini. Ingat nak datang sini
sebulan sekali la. Kaklong pon suka. Nanti one day kalau Sazli cakap tingin nak
makan Ulam-ulam nanti I suruh dia datang sini la. Kepada yang teringin
diucapkan padan muka. Wahhaahhahahahha.
Go’bang Maju Patin Tempoyak
No 19, Jalan Seri Rejang 1
Taman Sri Rampai
55100 Kuala Lumpur
03-41441705
-eNd-
No comments:
Post a Comment