Monday, January 8, 2018

AYAM PENYET TERPALING SEDAP DALAM DUNIA

Assalamualaikum..

Korang tau kan setebal mana kecintaan I terhadap Ayam/Lele Penyet? I kan, kalau makan kat mana-mana yang ada memacam option macam food court tu, I akan tengok dulu ada Penyet-penyet tak. If ada, memang tu dulu I tuju. If takde baaaaaaaaaaaaaru la makanan lain. Kaklong I tu ada satu masa naik menyampah dah nak tanya makan apa dekat Food Court KLCC. Usually dia tanya, I jawab dengan tayang gigi je. Kah kah kah. Now if malas masak memang I Food Panda je. Pilihan I, mestilah Warung Penyet, Wong Solo, Ayam Penyet AP, Ayam Penyet Ria and seangkatan dengannya. Kalau Wong Solo tu I kurang suka sikit sebab dia guna nasi macam pulut. I rasa bila makan nasi ni, nanti I akan gemok + cili kicap dia banyak bawang putih. So bila makan, mulut I rasa kuda. Rasa kuda tau macam mana? Yang rasa tak sedap lepas makan bawang mentah tu. Tu la nama dia rasa kuda. Ni Yatie la ajar I ni. ‘Eh Su, kita tak suka la rasa mulut kuda ni’. Pelik pulak. I dulu makan kuda takde pulak rasa bawang. Hahahahah. OK sambung balik bab Ayam Penyet. Recently I diperkenalkan dengan satu kedai Ayam Penyet YANG PALING SEDAP DALAM DUNIA. Ni Ain ni sure berbulu je each time I makan, I cakap paling sedap dalam dunia. Hahahaha. Tapi betul apa? Yang ni memang sedap. Nasi portion just nice, Ayam/Ikan/Daging/Tempe dia bila kita nak makan baru dia goreng so Fresh makan panas-panas. Tapi kalau makan time terlalu lapar maybe bila cubit ayam tu keluar la babi sekor dua kekadang bekandang-kandang jugak. Hahaha. Sambal dia pedas and power and ulam sayur dia fresh. If tambah Tomato terus I kasik 5 bintang! I suka makan ulam tomato kalau with Ayam Penyet. Sup dia pon sedap. Eh semua sedap la. Masak guna spenda ke apeni? Haha.  



Bawal Penyet. Ni favorite Dyba ni. Favorite I jugak. Tapi I favorite Ayam, Lele and Daging. Takkan nak order semua? Malu la I. Hahahahha. Sedapnya Bawal ni. Fresh and makan panas-panas. Pengsan ok?



Yang ni Tempe. Orang Jawa punya favorite. Ooooo I tau dah kenapa I suka makan Penyet ni. Sebab I keturunan Jawa Scottish. Hahahah.


Ayam mesti bahagian peha. I suka. Dyba suka Kepak. Ain suka Dada. Dada la paling orang taknak, dia suka dada.


Lele Penyet. Ni favorite I jugak. Shein pon suka. Lagi-lagi kalau garing. Tapi orang cakap Lele (Ikan Keli) ni tak boleh makan selalu. Sebab bisa. I makan selama ni Ok je. Takde masalah.


Ni Pecal. Dok gaduh-gaduh time order. Pecal sayur dengan Pecel Lele. Kan elok je cakap nak Ikan Keli. Ni pecel pecal pecel pecal. Buat confuse je.


Ko tengok berapa banyak lauk pauk atas meja.

Ishk, buat entry ni macam terliur pulak. Aku taip, aku terliur. Hahahaha pahadan mukuher. Dekat je dengan office I ni. Yang best kedai ni bukak sampai pagi tau? So kalau tetengah malam pukul 10.00 tingin nak makan Ayam Penyet zaaaaaaaaaaaapppp datang je sini. Takde hal. Dalam internet I tengok dia tulis bukak sampai 2.00am tapi tak sure betul ke tak. Bukak everyday 12.00pm – 2.00am but Sunday dia close. Dia pon nak berehat jugak…. Kasik chance la. So apa lagi, mana orang Ampang and berhampiran kasik serang Asama Tomyam Pecal Lele. Sini I kasik 5 bintang. Serious sedap. Masa first time nak datang sini, Izzy banyak kali cakap. ‘Kaksu Ok ke? Ni gerai je tau? Panas. Takde aircond.’ CEO I pon cakap sama jugak macam tu. Ko dah kenapa???? Eeeeee menyirap je. I tak kisah la. Kedai Kampung Baru pon mana yang I biasa makan tu semua takde aircond. I suka je makan gerai-gerai. Takde masalah. Janji sedap! Alip lam lam ha tulis dekat dada. Sapa tipu dia dosa.

Asama Tomyam Pecal Lele
7, Jalan Kampung Pandan, Maluri, 55100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Open : Monday – Saturday 12.00pm till 2.300am
Handphone : 012-644 9976


-eNd-

4 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer.....

fatin aziz said...

Kak Su, sekarang nama dia Om Pecal Lele laa

ana said...

Om pecal lele tu lain..
asama pecal lele ada 2, 1 gerai, 1 shop lot
mmg sedap Asama ni, Om kureng sikit

Chooyaya! said...

adda syuhada : memang sedap!

nazirah : OM eh?

ana : Oh bukan Om pulak? confuse dah kaksu.