Friday, January 12, 2018

Yash is Sharing : Tak Boleh Kerja Tapi Bergaji

Yash is Sharing : Tak Boleh Kerja Tapi Bergaji

Assalamualaikum..

I paksa Yash untuk share serba sedikit info untuk kebaikan kita bersama especially kita emak-emak wanita yang ada anak, gaji takat RM3,000 - RM5,000 sebulan ni macam mana nak teruskan hidup untuk bayar bill's, sekolahkan anak, bayar loan kereta/rumah etc let say kalau kita ditimpa musibah macam suami tetiba meninggal sebab accident or tetiba jatuh sakit. Macam mana nak teruskan hidup nak pulak Si Isteri hanya duduk rumah, takde pendapatan and memang rely 100% dekat suami. HOW TO SURVIVE? Accident bila-bila pon boleh jadi. Allah nak ambik nyawa sekelip mata. Pagi elok bersalam pergi kerja, tengahari accident meninggal, esok kebumi and lepas tu macam mana nak teruskan hidup. I PAKSA YASH UNTUK SHARE DENGAN READERS I. Takes Yash 2 months untuk come out with this entry tu pon aku baca ni macam tak detail sangat pon. Eee!

Korang, harini kalau Agent Insurance datang approach and suruh tengok apa jenis protection/program yang dorang ada, jangan lari. JANGAN. Dengar dulu. Jangan takot dengan dorang. They want to help you. Maybe harini nkorang rasa nkorang tak perlu insurance/protection/plan but tau tak, musibah kalau nak jadik sekelip mata? Sian anak-anak hilang tempat bergantung. Sian Si Ibu nak teruskan hidup dengan nak kena setel bil dan keperluan. I suggest, please asingkan sedikit amount untuk protection keluarga sebab we never know what gonna happen to us in the future. Mungkin kita akan sakit, akan meninggal. Semua tu perlukan duit untuk teruskan kehidupan especially kita emak-emak ni. So harini baca apa yang Yash nak share ni Ok? Tapi sikit je pulak dia buat calculation. Takpe, nanti I bagi dia task suruh dia share lebih detail. Meanwhile, apa yang ada je la nkorang baca. Heh!





Assalamualaikum. Thanks Maksu bagi peluang (sekali lg) share information di blog Choyaya. Kali ni Yash nak share tentang kepentingan "Menjaga Gaji Anda". 

Kalau tanya kat diri sendiri, kenapa aku kerja--various answers kita boleh list kan--nak buat simpanan, nak bayar commitment, nak makan, nak beli barang make up, nak beli Korset Maksu, eh! 😜. Banyak reason kenapa kita kerja. Sebab semua transaksi perlukan duit. 

Apa jadi kalau kita dah tak kerja? Who we will rely on? Kalau tak kerja sebab diberhentikan is different story, u still ada khudrat nak kerja. Apa yang Yash nak u guys nampak is kalau you or your husband bedridden, koma berbulan2 lamanya, lumpuh, hilang anggota badan yang penting--where these situations you can't make any decision in life how are you going to survive? Mana nak beli pampers, nak beli katil, nak beli accessories untuk support yourself, supplement, susu kalau yang tak boleh makan solid food and the list goes on.

Most people said insurance company memang suka raise up perkara2 worst, yes betoi, we are. Sbb sekarang kita kerja dalam aircond, rumah sempurna, boleh drive kereta lagi, tapi reality kat luar yang masuk paper, they are facing these. Depa pon tak pernah terpikir. Sebab tu insurance comes into the business sbb all businesses are the problem solver to the real problem occured. Sebab memang these situations terjadi. Wake up Malaysian! Pi la pejabat zakat, socso, epf, masjid, bersamamu TV3 and other NGO's, berapa banyak applications bertimbun untuk bantuan kewangan sebab kekangan duit pada ketika ditimpa musibah. Ok too long on this part. Nanti Maksu hingaq. (hahah bongok Yash)

So, the problem solver to this situation adalah Income Protection. Sakit tapi bergaji, how? Let's do some math calculation. Kira formula ni:

Gaji Setahun x 12 tahun = Amount yang you perlu ada ketika you ditimpa sakit. 

Kenapa 12 tahun? Sebab amount 12 tahun gaji adalah minimum amount untuk kita survive with minimal expenses. How?

Sebagai consultant, Yash tak tamak nak cerita pasai insurance semata. Yash berperanan untuk design your financial plan supaya you can survive bila you sakit or kematian (anak-anak boleh teruskan kehidupan & persekolahan). Contoh suggestion yang Yash boleh bagi:

RM36,000 x 12 tahun= RM432,000
RM432,000 - RM36,000 (1 tahun gaji untuk settlekan hutang selama setahun) = RM396,000

With

RM396,000 diversify your money to other investment channel yang banyak di Malaysia. Contoh masukkan duit ke dalam ASB (I know ASB max fund is 200k tp ini contoh je la ok):

RM396,000 x 7% dividen (contoh) = RM27,720. 
RM27,720 ÷ 12 bulan = RM2,310 
So dengan tak boleh bekerja lagi, tiap2 bulan you ada RM2,310 untuk survive. OK ka sangat OK?

Untuk nak buat RM432,000, tak mahai mana pon, trust me. Ikot pada umur, kalau yang muda tak sampai RM200 pon sebulan. 

So what's your amount? 

Yash is Sharing
017 304 8607
Al Isra' Associates
PruBsn Takaful

-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...