Assalamualaikum..
Sorry la dah 2 hari diam tak update blog lepas tu
ada je yang email tanya ‘Kaksu ok ke? Kenapa
senyap tak update blog?’ Hahahahaha rinde lettew dekat I. I memang busy
these two days sebab jadik Mak Pengantin. Office I buat Open House so Selasa tu
sebok la arrange semua macam kek, foods and taktau la busy apa kehulu-kehilir buang
masa and semalam dari pagi jejak ke petang busy macamkan Open House Office tu,
I yang punya. Sazli suka la membahan I. Dia cakap dekat Atig semua, ‘Su tu aku call pagi-pagi cakap busy.
Ingatkan ada meeting ke, rupanya busy prepare open house’. EH
biarlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Busy jugak tu. Hahahaha. Tanya la opis mana-mana,
siapa penggerak majlis makan-makan, majlis sukan, majlis dinner semua kalau
bukan Secretary. Please OK? I pon penting jugak dalam menggerakkan Syarikat.
Kalau I jadik Menteri dalam Malaysia ni probably I Menteri Kebudayaan dan
Makan. Hahahahaha. Ada ke Menteri Makan? Takpe kalau takde, kita boleh
wujudkan. Malaysia ni semua menda boleh jadik. Malas nak komen apa la kang
nanti red flag pulak Blog I yang mediocre ni. Ok sambung berangan. Nanti
mana-mana tentera or polis yang debab-debab I takde bising cakap suruh exercise
semua. Lepas tu I akan jumpa Boss dorang and cakap mana yang BMI tinggi tu
masuk department kebudayaan sebab mana larat nak kerja tangkap orang. Lari tak
kuat. So masuk Bahagian Kebudayaan je. Tingat dulu masa zaman office dekat
Balai Felda, kitorang selalu la makan dekat McD Setiawangsa. Time tu ada Arwah
Kak Tonah and zaman Intan kulit kaler gold, rambut rebonding tapi depan kenteng
sikit (sebab rambut baru tumbuh). Selalu la nampak Abang Pol (Abang Polis) naik
motor ronda kan? Lepas tu Intan cakap ‘Kaksu,
kenapa polis tu debab?’ I cakap ‘Oh,
tu Polis bahagian Kebudayaan. Debab pon takpe.’ Hahahaha. Harini I share
apa yang I makan masa kat kampung. Entry lain banyak dalam draf taktau mana nak
citer dulu sudahnya aku citer pasal makanan. Hahahaha.
Roti
Jala made by Kaklong. Cantik dia buat. Sedap ni kalau makan dengan sardine.
Cicah
Kuah Kari Ayam. Peeeerrrrghhhhhhh. Kaklong buat Kari sedap! Letak kerisik kasik
kuah pekat.
Ni
I buat Burito’s masa dekat KL, tapau bawak balik Jengka.
Isi
Ayam banyak sangat tak digunakan, lepas tu Kaklong buat macam ni. Laku keras!
Ikan
Kembong and Ikan Kerisi ni I yang nak macam ni. Bukan hanget tapi I letak
bawang merah + bawang putih + kunyit + serai + lada besar + halia + asam jawa
lepas tu lumur dekat Ikan and goreng. Sedap!
Sambal
Gesek/Sambal Ketuk. Favorite Sazli ni. Makan ni sahaja takyah lauk lain pon
layan.
For
Shein kita buat masak lemak tauhu kering + suhun
Nasi
Goreng Bodoh yang tak berapa bodoh sebab ada carrots
Makan
kat kampung is always meriah like this.
Malam Raya Kedua kitorang buat BBQ. Memang every
year pon macam tu and untuk this year, SEDAP GILER BBQ KAMBENG and kitorang pon
dah hebat dah. Biasa buat BBQ busy dari pagi but this time relax je, start 5.30pm
lepas tu boleh makan puas-puas sebelum tetamu sampai. Dapur pon tak besepah
sangat. Zairie and CT pon ada datang dari KL. Lepas tu impressed tengok Sazli
buat Char Kway Teow. Hahahahaha. Padahal bukan susah pon sebab sos dia tu Abang
Long dah siap masak, tinggal nanti tumis udang and masukkan sos dia tu, kway
teow, taugeh and kucai. Tengoklah kalau merajin MAYBE I akan share, kalau tak
goodbye. I penat ni. Sakit-sakit badan. Nak kena pergi relax massage, spa
semua. I nak spa yang ala Bali. Yang mahal. Taknak Manjakaki. Lepas tu kena
makesure spa tu tak urut sampai bogel. Dah ada dah pengalaman dulu sekali,
boleh baca dekat sini. Hahahahaha. Okbye!
-eNd-
3 comments:
kak su.. isi ayam tu kak long buat cam na? share plsss
Kak su.. isi ayam tu kak long goreng letak ape? share plsss
kaksu, bagi bahan utk perap kambing sekali boleh?
Post a Comment