Tuesday, July 24, 2018

What's Cookin' at Kampung?

Assalamualaikum..

Korang perasan tak sekarang kan ada Udang Viral dalam FB yang sekor singget tu? Besar-besar jugak. I pon macam biasa la terpengaruh. I beli 2 bungkus dalam group meniaga office I. Size besar 7 ekor RM10.00 and yang size kecik sikit 10 ekor RM10.00 taktau la murah ke mahal. I beli, letak dalam freezer lepas tu bawak balik kampung weekend haritu and masak kat sana. I masak 2 jenis. Sazli cakap nak makan Udang Masak Lemak Cili Padi and Sambal Udang Cili Padi tapi nak kering-kering. Senang! So I masak la dedua jenis. Kata Sazli sedap. Hehe. Yerla dia tu I masak apa pon dia cakap sedap. Tingat dulu I pernah bagi dia makan Sandwich letak alfalfa dengan smoked salmon. Aku pon tak tertelan, belakang Saz cakap sedap. Tipuuuuuuuu! Tapi yang I buat ni confirm sedap la. Sekali hidang gone 8 ekor. Kata Sazli udang ni tipu. Kepala je besar tapi isi sikit. Shein pon suka makan. Masa Sabtu malam tu, Sazli cakap nak sambal ikan bilis kering-kering so I buatla. Shein padahal dalam 7.00pm dah makan eh sepinggan nasi? Lepas tu tengok Abah dia makan, dia nak more rice. I gaul la sambal dengan nasik, sepinggan lagi setel. Dalam masa sejam 2 pinggan nasi Shein makan kusssss semangat anak Mama. Ahad tu tak pukul 12.00pm dah mintak. 'Mama I want rice with chili!' Sambal tu dia cakap chili. Pon boleh la Shein. Nampak Shein ni selera la kalau makan pedas. Bagus anak Mama. Tingat dulu masa dia kecik, kalau dia makan pedas habes semua meja dia jilat. Hahahaha.


Sazli suka la Sambal Udang kering-kering macam ni. Dia makannya memang jenis tak berkuah.


Senang je nak buat. Tumbuk cili padi dengan halia, bawang merah and bawang putih. Lepas tu ketukkan serai sekali. Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk dengan sedikit air (bagi sambal masak so that tak sakit perut bila makan). Perasakan dengan gula and garam. Masukkan asam keping. Lepas tu masukkan udang. Jangan masak lama-lama sangat nanti udang keras. Last sekali masukkan your desire sayur. Macam I, I letak kacang panjang, tomato cherry dengan bawang besar. Terus tutup api lepas masukkan sayur. Siap! Kacang panjang tu mak tanam tepi rumah je. Menjalar masuk kat dalam rumah, I petik je and masak terus. Macam from the garden to the kitchen konsep dia. Tomato cherry tu pon mak tanam jugak. Cili padi also from the backyard. Seronok la macam ni. Nanti rumah dah siap, I also nak bercucuk tanam macam Mak. Cili Padi, Tomato, Serai, Kunyit. Can't wait (^_^)


Tomato Cherry Mak. I suka makan ni. Buat sambal pon sedap tau?


Udang Masak Lemak Cili Padi.

Guna santan fresh, kata Sazli manis isi udang tu. Dia kurang makan berkuah tapi kalau Udang masak macam ni dia suka makan. Shein pon selera jugak makan. Mak I kalau tengok Shein makan jadik geli hati. Dia cakap macam selera sangat Shein ni makan. Sama la macam Mama. Makan apa pon nampak sedap je. Hahahaha. Shein kalau makan, everything letak dalam plate termasuk fruits. Dia akan makan sekali dengan nasi. Nasi + Lauk + Tembikai/Orange. Selera pulak tu nampak. Cara dia gaul nasik tu. Nanti la ada chance I record Shein makan Ok? Oklaaaaaaaaaaaaa tu je nak share pasal masak-masak for today. Sapa terliur I mintak maaf. Okbye!

-eNd-

No comments: