Assalamualaikum..
Teringat kesedapan Pucuk Kayu Masak Tempoyak collaboration
diantara Kaklong dengan I masa sehari sebelum Raya Haji haritu. Weh, BAPAK LA
SEDAP! Sumpah tak tipu. Selama ni kalau makan dekat restaurant susah bebenau
nak dapat yang memuaskan hati. Mostly kurang kick la sebabnya tempoyak dorang letak sikit or Pucuk Kayu yang
diletak tu macam keras level daun dah. Bukan pucuk. Kali ni buat sendiri, pucuk
ubi and daun kunyit ambik dekat Mak punya backyard. Petai I beli dekat tepi
jalan time nak beli daging panas and I kupas petai and kulit ari dia dengan
penuh kasih sayang. Tempoyak Mak pulak yang fresh sebab dia buat sendiri
makanya takde campuran pisang so semua ingredient is premium gred la. Gitchew.
Mana la tak sedap. Kitorang tak letak Daun Kaduk sebab pemalas nak mintak dekat
jiran. Nak mintak tolong GF macam segan sebab dia yang ambik semua daun-daun tu
lepas tu dia cakap macam ni ‘Ha, nak apa
lagi???’ Macam marah je bunyi hahahahaha. Serai pulak debab-debab. Kata Mak
dia beli dekat kedai Idah. Betul punya debab macam Shein. 10 batang baru singget.
Kalau kat KL, sebatang kurus kekadang sampai namposen dekat Cold Storage.
Original recipe Pucuk Kayu Masak Tempoyak ni I taktau dari mana. Pahang, Negeri
Sembilan or Perak tapi kata Kaklong, this is our way la. Kena buat disclaimer
sebab kang nanti ada pulak yang marah derhaka pada resepi asal. Sebab ada yang
buat, guna bawang merah je tak guna bawang putih. Daun-daun tu pulak ada yang
racik macam bunga rampai. Kitorang pesen pemalas semua takde beria sangat nak
meracik and santan pon guna santan kotak je tapi InsyaAllah sedap. Korang kalau
nak, boleh cuba resepi ni tau? Cara memasak I letak dekat Highight Instagram. Boleh klik dekat sini
untuk check out.
Pucuk
Kayu Masak Tempoyak With Petai. Sapa tak makan petai, shadapyu! Petai ni bagus
tau? Antioxidant.
Bahan-bahan
yang ditumbuk is 1 inch kunyit hidup, 10-15 biji cili padi yang kaler merah
(terpulang nak level pedas macam mana), 8 ulas bawang putih, 5 ulas bawang
merah and 3 batang serai diketuk. Serai ni ada jugak orang hiris halus tapi
kitorang titik je sebab kata Kaklong saja nak bagi rasa serai lagi power. I
agak, dia malas or menyampah tengok I suka buat kerja merapu macam racik-racik
sayur ni hahahahah. Ikan bilis dalam segenggam also ditumbuk tapi asing eh?
Panaskan
minyak lepas tu tumiskan bahan tumbuk tadi. Minyak dalam 6 sudu macam tu eh?
Lepas tu masukkan ikan bilis yang ditumbuk dalam 70% hancur. Boleh masukkan air
in between supaya cili dia masak so takde la sakit perut.
Lepas
tu masukkan santan kotak, garam, gula secukup rasa. Tunggu menggelegak and
masukkan dalam 3-4 sudu tempoyak. Kepekatan ikut suka korang la eh? Kot suka
power macam kitorang ni letak ikut sukatan yang I bagi.
Next
masukkan pucuk ubi yang direbus terlebih dahulu. Jangan lupa perah kasik keluar
semua air-air dia. Masukkan sekali daun kunyit yang diracik tak berapa halus
and masukkan petai. Masak la dalam 5
minutes macam tu. Nanti lama-lama kuah dia akan jadik pekat.
Macam I cakap tadi, resepi ni ada banyak version.
So ikut suka korang lah nak guna version yang mana but this is kitorang punya
version lah. I rasa kan, memang ada sesetengah masakan akan lebih sedap kalau
guna santan kotak. Kata Kaklong yang sedap is Ayam Brand. I suka jugak Kara.
Mana-mana pon ok. Kalau nak sihat, guna la low fat milk. I tengok Eina Azman tu
masak apapa semua dia substitute santan dengan susu low fat or susu cair. Dari
segi rasa I taktau macam mana. Bagi I, masakan ni kena balance garam and gula.
Kena dua tu, InsyaAllah sedap je. Bak kata Mak I. Kaklong kalau balik kampung,
bawang dia memang habes. Tu dulu kalau Raya Arwah Ayah beli seguni-seguni terus
bawang. Kalau I pulak balik kampung, Ikan Bilis memang setel HAHAHAHAHA. I
memang suka Ikan Bilis. Kalau De pulak, Bawang Putih. Sebab dia selalu confuse
bila masak dah letak bawang putih ke tak. Gitulah kitorang anak beranak. Mak
pon redha je la.
Lepasssssss tu bebudak dekat rumah ni mana yang
junior macam Kaseh, Sasha, Aiman always mood standby. Sebab kang nanti kena pergi
kedai, beli bendi la, kobes la, lada la. Ada je yang tak cukup. Pulak tu dorang
ni kekadang selenga boleh tahan. Haritu Kaseh beli Bendi nak letak dalam asam
pedas 4 biji. Ni padahal kat rumah ada 80 juta orang. Hahahahahah. Si Aiman
pulak taktau kacang panjang macam mana. Yang tukang explain pulak boleh tahan. ‘Kacang pancang tu rupa dia panjang’.
HAHAHAHAHA. Adoi la. Kacang Panjang pon taktau. Kekadang bila semua bebudak ni
melingkup entah kemana-mana, Sazli kena turun pangkat la. Dengan dia kena pergi
kedai. Bengang je member. HAHAHAHAHA. Kata Mak, dia pon tak paham sebab kekadang
rasa semua dah cukup dekat dapur tapi ehhhh ada je yang tak cukup.
-eNd-
No comments:
Post a Comment